Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Karate Seitedo
Autor Wiadomość
MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2009-01-03, 14:09   Karate Seitedo

Siemanko

mam pytanie co wiecie na temat tego rodzaju karate ja slyszalem ze jest to sciagniete z kyoukushin ale nic pewnego jezeli ktos to trenuje to prosze o wypowiadanie sie... czytalem ze jest to nowoczesny styl

wiem ze u mnie w miescie treningi sa zajebiscie ciezkie i trwaja 2godziny

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-01-03, 14:22   

Z kyokushin nie ma to nic współnego. Styl wywodzi sie z Shotokan i Gosoku-ryu i nie jest nowoczesny. W Polsce jakiś czas temu organizacja tego stylu przeszła do Seido, które faktycznie jest odmianą Kyokushin (ale tez nie nowoczesną). Zapewne klub o którym piszesz zdecydował sie z jakichs wzgledów pozostać przy Seitedo.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

MasterKill 

Wysłany: 2009-01-03, 15:26   

jest jakas lista ludzi z uprawnieniami instruktora??

Komaro 

Wysłany: 2009-01-03, 15:47   

Tu powinno coś być http://www.seitedo.iap.pl/index1.htm :-P

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-01-03, 16:42   

KomarGrchw. To jest strona Seido, nie Seitedo.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

MasterKill 

Wysłany: 2009-01-03, 17:39   

to jest chyba cos bardzo podobnego...

Komaro 

Wysłany: 2009-01-03, 20:40   

Boruta napisał/a:
KomarGrchw. To jest strona Seido, nie Seitedo.

Sorry źle zlookałem ale jakie oO podobne nazwy :/

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-03, 22:59   

Ja z Seitedo, a teraz Seido jestem związany od prawie 12 lat. W tej chwili w Polsce nie działa już żaden klub Seitedo, cała organizacja została zmieniona na Seido (zdaje się 4 lata temu?) Seitedo i Seido karate jest tylko po części podobne. Seitedo założył w (o ile dobrze pamiętam) roku 1988 hawajczyk Edward Badiang. Trenował kilka różnych systemów karate i kick-boxing. Seitedo to taki nowoczesny "zlepek". Założycielem Seido karate jest wybitny uczeń Masutatsu Oyamy, Tadashi Nakamura, który w Kyokushin osiągnął 8 dan. Tak więc jego styl siłą rzeczy jest pochodną KK.

Seitedo i Seido w Polsce było/jest trenowane jako takie "twarde" karate. Treningi są mocno zbliżone do KK (ale to oczywiście zależy też od konkretnego trenera)

MasterKill 

Wysłany: 2009-01-03, 23:46   

u tego trenera do ktorego chce isc pierwsza godzine rozciaganie brzuszki pompki itp a nastepna godzina to kopniecia cwicza uderzenia itp...

wiec torkowy nie masz zastrzezen do seido?? no wlasnie nie wiem o co chodzi bo na plakacie w tym roku widzialem i pisalo na bank Karate Seitedo a nie Seido

da rade sie czegos nauczyc konkretnego i wykorzystac w walce? czy to taka sciema jak tradycyjne?

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-04, 00:01   

Napisz dokładnie, o który klub chodzi. Co do systemu treningu, to rzeczywiście mniej więcej połowa (no może 40%) treningu to rozgrzewka, a później rozciąganie. I to jest jak najbardziej na plus. Rozgrzewka i rozciąganie odwalone na odczepnego to najkrótsza droga do niebezpiecznych kontuzji. Poza tym technik kopanych bez tego nie ruszysz :-P W mojej sekcji trening wyglądał mniej więcej tak:

Około 30min rozgrzewki (bieganie, pompki, brzuchy, biegi bokserskie, jumping etc)
Pózniej koło 15 - 20 rozciągania
Dalej z pół godzinki tarcz/oklepywania się - tu różnie.
Na koniec jakies 30min sparingów na zasadach KB
Całość zakończona rozciąganiem

Jestem w małej (koło 15 osób) grupie "wyczynowej", ja i 4 kolegów byliśmy w reprezentacji Polski (juniorzy), więc trening może trochę różnić się od normalnego treningu w innej sekcji.
Np.
30 min rozgrzewki i rozciągania
godzina na naukę techniki
reszta tarcze, sparingi

Ja sobie ten system chwale, bo jestem trenowany w taki właśnie sposób, co mi odpowiada. Napisz, o który klub chodzi, to może coś na temat trenera przybliżę :-P

Odpowiedz do tematu