Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2008-10-05, 19:20
bylo milion tematow o tym, ale 99% osob powie Ci ze KB. dlaczego? bo w kyoku nie ma uderzen na glowe, podczas gdy w KB sa. jednak cechy poszczegolnych sztuk i sportow walki schodza na drugi plan - najwazniejszy w wyborze sw nie jest jej rodzaj a trener. lepiej trenowac cos "gorszego" u profesjonalisty, ktory Cie czegos nauczy, niz cwiczyc cos "elo-trendy-na czasie" u kogos kto sie na tym nie zna. elo.!
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...
Ja uwazam ze kyok jest lepszy. Duzo wiecej rodzajow kopniec i roznych kombinacji, brak uderzen rakoma na glowe teraz juz w prawie kazdej sekcji nadrabiany kickboxem lub boxem. Jesli opanujesz kyoka z boxem to mozesz naprawde wymiatac. To jest moja opinia.
PS. jezeli zamierzasz cwiczyc nie dlugo to wybierz kb bo szybciej to zalapiesz, na kyoka trzeba wiecej czasu.
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2008-10-06, 14:09
Nogami, czy rękoma?? Może po prostu macie uzupełnienie boksem więc tego nie można nazwać kyo tylko kyo uzupełniane boksem a to już lekka różnica.
Nie chcę się za bardzo tu wypowiadać ale myślę że w nogach kb ma lepiej wyprowadzane kopnięcia(może się mylę), a w rękach to możliwe że kyo, bo kumpel łokciami wymiata jak w muay thai i poza tym fajnie się porusza (ale nie wiem czy tego "Tańca" to go nauczyli akurat tam)
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
no takie połączenia moze byc ciekawe, bo kombinacje kopniec naprawde szerokie masz... :) ja jednak narazie pozostaje przy jednym stylu, moze ewentualnie puznije elementy boksu sie dozuci
_________________ Prezpraszam za ortografy, ale wiecie, dyslekcja...
Jak dla mnie bardziej pasuje kyok z elementami boksu. Chociażby dlatego, że w kb wszystkie walki są w rękawicach i się od tego złych nawyków nabiera. Poza tym kyokushin niesamowicie utwardza i uczy wyjątkowo silnych kopnięć.