Ostatnio ciekawi mnie to, ze nie moge wybrac sobie jednego, stalego, MOJEGO KIAI...
W sumie leci zaraz rok jak cwicze Goju-Ryu, a kiai zmienilo mi sie chyba 3x.
Co jakis czas odczuwam je zupelnie inaczej, chce zeby bylo mocne, takie z dusza i takie jak ja. Zastanawiam sie, czy normalnym jest zmiana interpretacji KIAI dla samego siebie.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-06-27, 20:32
W organizmie czlowieka (zwlaszcza trenujacego) ciagle zachodza rozne zmiany, wiec jest to naturalne, ze wydech, jak i caly przebieg reakcji do niego prowadzacy, sie jakos zmienia (z nabraniem kondychy, mutacja glosu, wiekiem...) i nic na to sie nie poradzi.
Natomiast jezeli chodzi o wykrzykiwane slowo (bo to rozumiem pod 'interpretacja kiai') to jest ono przeciez uzaleznione przede wszystkim od wlasnie wydechu (jego sily, dlugosci, napiecia miesni, itd) wiec w tym momencie logiczne sie staje ze po latach treningu moze ci nie pasic z to co krzyczales na poczatku.
Samo slowo ma juz znaczenienie drugorzedne albo nawet zadne (jedni krzycza cos tam w jakims jezyku azjatyckim-nawet niekoniecznie znajac znaczenie, inni polskim, ktos tam poprostu zwykla sylabe, jeszcze inni poprostu krzycza zeby krzyczec bo mysla ze tak trzeba, a sa jeszcze tacy co wogle tego nie robia), ale w tym miejscu dochodzi jeszcze czynnik umyslu, gdzie ktos z czasem moze sobie np.dolozyc jakas filozofie, albo zmienic swoja mentalnosc i wyniku tego zmienic rowniez wykrzykiwane slowo.
Ale oczywiscie to moje zdanie i ktos moze uwazac inaczej.
Tak wiec z mojego punktu widzenia odpowiedz na twoje pytanie brzmi: tak, jest to normalne.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
W zupełności się zgadzam, kiai jest przydatne w pewien swój sposób ;)
Ja ''krzyczę'' coś co po prostu w tej sekundzie przynoszą mi emocje, Jeden z sempai(1kyu) krzyczy np Shiya, np Shihan Drewniak jak był u nas, mówił że Mas Oyama uczył go ''krzyczeć'' Haii :) różni ludzie różne kiai
_________________ �Zawsze pamiętaj, że prawdziwe znaczenie budo wyraża się, kiedy miękkość zwycięża twardość, małe pokonuje wielkie.�