Wysłany: 2010-11-29, 16:21 Kimono - jakie wybrać i jak dobrać
Cześć wszystkim :)
Mam do Was prośbe.
Czy moglibyście mi pomóc dobrać kimono do mojej postury.
Mam 180-181 cm wzrostu i moje pytanie brzmi następująco:
Czy brać kimono na 180cm *według mojego wzrostu czy też wziąć większe na 190cm?
Proszę o uzasadnienie, ponieważ niechcę mieć za dużego kimona i w nim 'pływać' na treningu.
btw. Proszę powiedzcie mi jaka jest różnica między tymi kimonami poza inną nazwą i ceną Czy mogę wziąć kimono KADET na 180cm i będzie teoretycznie tak samo dobre jak te droższe?
Cześć wszystkim :)
Mam do Was prośbe.
Czy moglibyście mi pomóc dobrać kimono do mojej postury.
Mam 180-181 cm wzrostu i moje pytanie brzmi następująco:
Proszę o uzasadnienie, ponieważ niechcę mieć za dużego kimona i w nim 'pływać' na treningu.
btw. Proszę powiedzcie mi jaka jest różnica między tymi kimonami poza inną nazwą i ceną Czy mogę wziąć kimono KADET na 180cm i będzie teoretycznie tak samo dobre jak te droższe?
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-11-29, 18:57
Bierz 180 cm będzie dobre , student jest chyba wykonany z grubszego i mocniejszego materiału . Ale teoretycznie to te tańsze powinno ci służyć równie dobrze , przy tym będzie luźniejsze , chyba że się dużo szarpiecie za kimoma i jesteś w stanie zapłacić więcej to możesz sobie wsiąść droższe .
Wysłany: 2010-11-29, 20:38 Re: Kimono - jakie wybrać i jak dobrać
ronn napisał/a:
ja wziąłem na siebie większe o 9cm, czy plywać w nim czy nie ? na pierwszym treningu będziesz się w nim kąpał i na następnym również, ale jak wypierzesz raz i kolejny raz itd... to się skróci
bo żebyś wziął te na 180cm to by było tobie przykrótkie wkrótce
takie jest moje zdanie
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
A czy jak wezmę te na 180 to po kilku praniach ile się skrócą?
odpowiedziałem tobie w innym wątku
tak się skróci i będzie wyglądało jakbyś był w krótkich spodenkach - oczywiśce żartuje pisząc o krótkich spodenkach, ale śmiesznie będziesz wyglądał
ten kolega wyżej kimona chyba nigdy nie kupował
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-11-29, 20:42
Po pierwszym praniu trochę się skróci , potem z czasem też będzie się już nieznacznie skracać , ale wiadomo że 10 lat w tym ćwiczył nie będziesz , zależy jeszcze czy ktoś chudy i wąski , albo gruby napakowany czy szeroki .
Mawashi , ja przy 173 cm wzrostu zamawiałem dobok 180 cm i ch** mnie strzelił jak je przymierzyłem musiałem dawać do krawca bo utopić się można było , ćwiczyć to się w tym nie dało , teraz po 2 latach jest jeszcze dobre z tym że raczej od tego czasu nie urosłem .
Zależy jeszcze czy ktoś chudy i wąski , albo gruby napakowany czy szeroki .
teraz to już zgłupiałem...
jedni piszą, że 180cm będzie w sam raz, drudzy z kolei że będzie za małe.
sam już niewiem.
ile minimalnie i maksymalnie skróci się karatega?
[ Dodano: 2010-11-29, 21:43 ]
Proszę o pomoc tych co trenują karate, bądź mieli lub mają styczność z karatega.
Przy 181 jakie kimono brać? : 180cm
czy
190cm
bierz na 190cm po praniu Ci się skróci o około 5-10%
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Unagi Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 63
Wysłany: 2010-11-29, 21:55
yaol90 napisał/a:
bierz na 190cm po praniu Ci się skróci o około 5-10%
Bierz te na 190cm, ja mam 186cm wzrostu i po paru praniach to na 190 zrobiło się na mnie małe. Mam model Kadet owej firmy Maturo. Student będzie cięższe i z lepszego materiału. Muszę Cię ostrzec, że jesli jesteś szczupły to Gi będzie bardzo szerokie, jak masz normalną sylwetkę albo masz lekką nadwagę to bedzie OK. Pozdro
Mawashi , ja przy 173 cm wzrostu zamawiałem dobok 180 cm i ch** mnie strzelił jak je przymierzyłem musiałem dawać do krawca bo utopić się można było , ćwiczyć to się w tym nie dało , teraz po 2 latach jest jeszcze dobre z tym że raczej od tego czasu nie urosłem .
Zależy jeszcze czy ktoś chudy i wąski , albo gruby napakowany czy szeroki .
rozumiem, jak napisałem ja brałem o 9cm większe, a ty wziąłeś o 7cm większe, ja jakoś się w nim nie kąpałem, po co brać w sam raz, skoro wiadomo że kimono się pierze, a może ktoś w ogóle go nie będzie prał hehe