Wysłany: 2008-09-07, 18:36 Kyo a zdrowie !!! Prosze o odpiwiedz !!!
Witam
Trenuje od jakiegos czasu kyokushin ale jak tak jezdze po forach to czytam ze na starosc ludzie maja straszne problemy zdrowotne np zepsute stawy jakies cos na kosciach (od robienai pompek na kosciach) nie wiem czy przestac trenowac? Czy bede mial problemy zdrowotne? prosze o pomoc
[ Dodano: 2008-09-07, 20:06 ]
widze ze ten temat jest za bardzo kontrowersyjny zebyscie odpowiedzieli!
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-09-07, 20:52
W Karate jak to w Karate. Glownym czynnikiem niszczacym stawy przedewszystkim jest kopanie w powietrze (nie przesadzajac z treningiem Kata problemow raczej byc nie powinno), troche pomniejszym sa niektore nienaturalne kopniecia (u niektorych moze to stanowic przyczyne, ale to raczej maly procent). O tyle o ile sa jako takie sparingi w KK o tyle dobrze.
Co do kostek to tak jest jak sie takie rzeczy robi bez ograniczen (ale nie wiem jak to sie ma do treningow), poza tym klopoty ze stawami ma tez wiele osob nic nie trenujacych. Moge powiedziec jedynie ze jezeli cos sprawia ci bol lub wiesz ze cos jest nie tak to poprostu tego nie rob lub staraj sie robic jak najmniej.
Na strosc problemy ze zdrowiem ma wielu adeptow roznych SW wiec to jak dla mnie nie jest argument, poza tym jaki czlowiek dzis na starosc nie ma problemow zdrowotnych - to ulamek procenta.
Jeszeli teraz cwiczysz, dobrze sie z tym czujesz, daje ci to satysfakcje, sie wciagneles, nie masz przez to jakichs problemow (chcby zdrowotnych) to nie widze powodu zebys musial rezygnowac. Chec rezygnacji powinna wychodzic tylko od ciebie
Rezygnacja (nie bierz tego zdania do siebie) bo ktos cos powiedzial to glupota i wg. mnie swiadczy o braku wlasnego zdania. Jezeli chcesz zrezygnowac to powinienes miec wlasne opinie/powody zeby to zrobic ktore sam zauwazyles i ci przeszkadzaja, a jezeli chcesz zrezygnowac bo zwyczajnie ci sie nie chce, nie podolales, przeliczyles sie, lub poprostu masz slomiany zapal to zwyczajnie przestan i nie proboj sie tlumaczyc .
Taki moja opinia.
ps. troche cierpliwosci.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski