Witam. W środę zdaje egzamin na 10kyu, jednak dowiedziałem się dzisiaj, że mogę odrazu na 9. Jednak może mogłby ktoś opisać mniej więcej o co chodzi w ippon-kumite (w ogóle tego nie miałem a w necie jakoś nie mogę konkretów znaleźć) i kata (pytałem trenera twierdził, że nie będzie, jednak na stronie jest wymagana, a przyjeżdża Shinan więc wole być przygotowany)
Kata: kihon-no-kata sono-ichi.
#
Ippon-kumite sono-ichi: tori (atakujący); jodan-tsuki-uke (broniący się); jodan-uke, kontra seiken-mawashi-tsuki-chudan.
#
Ippon-kumite sono-ni: tori; jodan-tsuki-uke, jodan-uke, kontra seiken-mawashi-tsuki-chudan.
#
Ippon-kumite sono-san: tori; jodan-tsuki-uke; jodan-uke, kontra seiken-gyaku-tsuki-jodan, hiza-geri.
Bardzo proszę o pomoc, bardzo mi potrzebne a w necie nie mogę znaleźć żadnych konkretów z tymi technikami. Pozdrawiam.
_________________ ~~ĆWICZĘ DLA SIEBIE~~
Ćwicząc w domu nigdy nie nauczę się tego co na prawdziwych treningach, ale mi to nie potrzebne, ćwiczę dla siebie, dla rozrywki.
Ippon kumite to chyba te umowne ataki. Partner atakuje, Ty się bronisz i odwrotnie jednak jest to umowne, czyli robi po kolei ataki, do których dostosowujesz bloki ew. kontry.
http://video.google.com/v...28327602372972# u mnie jest to Renzoku Bunkai.
Ippon-kumite sono-ichi: tori (atakujący); jodan-tsuki-uke (broniący się); jodan-uke, kontra seiken-mawashi-tsuki-chudan.
Uke oznacza blok, tsuki uderzenie, jodan to poziom głowy. Seiken- powierzchnia uderzająca- dwie pierwsze kości, mawashi tsuki chudan rozumiem jako sierp na żebra.
Ippon-kumite sono-san: tori; jodan-tsuki-uke; jodan-uke, kontra seiken-gyaku-tsuki-jodan, hiza-geri.
Tak jak wyżej tylko, że konta to wykonany ręką tą, którą maszz tyłu uderzenie na głowę, następnie kolano, ale gdzie to nie wiem. Poszukam może filmów żebyś wiedział. Na treningu pewnie to zauważyłeś więc możesz kapnąć się już o co chodzi.
[ Dodano: 2010-12-06, 19:15 ]
Faktycznie nie mogę tego znaleźć.
Wydaje mi się, że są to te umowne walki na wzór tego linku co wysłałem. Po prostu 3 różne warianty jak w przypadku San Dan Gi w Goju Ryu.
Jeśli trenera spytasz to nic się nie stanie, może jakiś starszy kolega z grupy? Stopniem lub wiekiem ;)
Ok dzięki za pomoc. Trenera spytam w środę na treningu, jednak i w środę mam egzamin.
A na treningu nie miałem tych rzeczy bo ćwiczę miesiąc dopiero. Pozdrawiam.
Ćwicząc w domu nigdy nie nauczę się tego co na prawdziwych treningach, ale mi to nie potrzebne, ćwiczę dla siebie, dla rozrywki.
#
Ippon-kumite sono-ni: tori; jodan-tsuki-uke, jodan-uke, kontra seiken-mawashi-tsuki-chudan.
#
1. Kihon Kata jest banalnie proste, tutaj masz schemat:
http://www.youtube.com/watch?v=o7duQugSd4s
Zapamiętaj schemat: lewo, tył, lewo, tył, tył, prawo, tył, prawo, tył, tył.
2. Ippony na pewno mieliście na treningach. Np. pierwszy polega na tym, że w formie bezkontaktowej jako atakujący wykonujesz krok do przodu w zenkutsu dachi z jodan tsuki, a broniący się wykonuje blok jodan uke z kontrą mawachi tsuki chudan (uderzenie okrężne w strefe chudan, czyli np. na wątrobe)
Zdasz bez problemu, nie spinaj się na egzaminie. Prawda jest taka, że na 10/9 zdają wszyscy - w końcu to pierwszy egzamin, poza tym techniki nie są trudne i senseie pomagają. powodzenia, ja gdzieś po sesji chyba będe zdawał na 7 kyu
Dziękuje za pomoc, a mam jeszcze pytanie w ippon kumite sono-ichi jestem tylko atakującym? A w dwóch ostatnich bronie się?
I nie do konca rozumiem dwa ciosy/bloki - jodan-tsuki-uke - jest to zwykłe seiken jodan tsuki?
I jodan uke to tak samo seiken jodan uke? Pozdrawiam.
Dziękuje za pomoc, a mam jeszcze pytanie w ippon kumite sono-ichi jestem tylko atakującym? A w dwóch ostatnich bronie się?
I nie do konca rozumiem dwa ciosy/bloki - jodan-tsuki-uke - jest to zwykłe seiken jodan tsuki?
I jodan uke to tak samo seiken jodan uke? Pozdrawiam.
Napisałem "np". Sensei może cię ustawić najpierw jako atakującego, potem jako broniącego sie, może być na odwrót, a może być tak jak u mnie - czyli tego nie będzie w ogóle.
Jaka jest różnica między jodan tsuki uke a sekien jodan tsuki nie wiem.
Jodan uke to to samo co seiken jodan uke. Jodan uke wykonuje się z zaciśniętą pięścią, a seiken to właśnie pięść. Czyli to to samo. Jodan uke chyba można robić otwartą ręką, jednak nie praktykowałem tego nigdy, i na 9 kyu sensei pewnie nie będzie wymagał.
Pimpek35, rzeczywiście, senseiowie Pisałem tego posta akurat po tym jak wróciłem się z treningu, i już nigdy więcej nie pójdę na trening przeziębiony. Słabo się czułem, ale "jakoś to będzie" - jedno kumite dzieliło mnie od tego, żeby zemdleć ze zmęczenia... Z sparingpartnerami początkowo "na 50%", ale w miarę rozwoju walki i tak dawaliśmy z siebie prawie wszystko