Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kyokushin - stopnie
Autor Wiadomość
lolek123 

Wysłany: 2010-05-20, 18:51   Kyokushin - stopnie

Moze troche glupie pytanie, ale nie znam sie, wiec licze, ze uzyskam pomoc ;)
Od samego poczatku, kiedy poszlo sie na karate po raz pierwszy mozna nosic kimono z bialym pasem? Z tego co czytalem 10 kyu tez trzeba zdawac, czyli wlasnie na bialy pas. Zawsze myslalem, ze od bialego pasa sie zaczyna na starcie, a teraz to juz sam nie wiem.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-05-20, 20:03   

Kimono z białym pasem możesz nosić śmiało , ale co do egzaminu to pewny nie jestem .

lolek123 

Wysłany: 2010-05-21, 08:58   

Poszperalem wczoraj jeszcze troche w necie i wydaje mi sie, ze to wynika ze zmian wprowadzenia pomaranczowego pasa, a mianowicie wlasnie ten pomaranczowy pas jest teraz traktowany jako 10 kyu, ale tez do konca sobie glowy nie dam uciac ;) Wiec jakby ktos ogarniety sie wypowiedzial w tym temacie to bylbym wdzieczny ;)

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-05-21, 09:01   

Mój wujek trenował kyokushin , to na biały zdawał , potem żółty , pomarańczowy , ma jaszcze certyfikaty tyle że to było z dobre 20 lat temu :-P

przemoxD 
Odi Profanum Vulgus

Wysłany: 2010-05-21, 09:35   

Spokojnie możesz nosić biały pas. Służy tylko do zawiązania Gi
Zdaje się dopiero na pomarańczowy (10kyu). W praktyce jednak w większości klubów możesz od razu zdawać na pomarańczowy z niebieską belką, czyli 9kyu ;-)
Kiedyś było tak jak piszesz, biały pas to było 10kyu, teraz jest inaczej.

EDIT: Oczywiście jeśli mamy na myśli IKO1. Nie wiem jak jest z innymi federacjami, a ta jest najliczniejsza, i klub do którego chodzę do niej należy, dlatego to jest pewna informacja.

lolek123 

Wysłany: 2010-05-21, 10:52   

Wiem, ze mozna zdawac od razu na pomaranczowy z niebieska belka, ale chodze dopiero miesiac i nie ogarniam rzeczy na 9 kyu ;) Jedyne z czym bym sobie poradzil to blok, niektore uderzenia, kopniecie, kata i test wytrzymalosciowy ;)
A skoro juz jestem przy tym - co to znaczy i czym sie to rozni - Ippon-kumite sono-ichi, Ippon-kumite sono-ni, Ippon-kumite sono-san? ;) Widze tu jakies liczenie do 3, ale dalej nie ogarniam ;d

przemoxD 
Odi Profanum Vulgus

Wysłany: 2010-05-21, 12:47   

Masz to rozpisane na kryteriach wymagań.
Powinieneś kojarzyć Ippon-Kumite:

Cytat:
8. Ippony:
- Ippon-kumite sono-ichi: tori (atakujący); jodan-tsuki-uke (broniący się); jodan-uke, kontra gyaku-tsuki-chudan.
- Ippon-kumite sono-ni: tori; jodan-tsuki-uke; jodan-uke, kontra seiken-mawashi-tsuki-chudan.
- Ippon-kumite sono-san: tori; jodan-tsuki-uke; jodan-uke, kontra seiken-gyaku-tsuki-jodan, hiza-geri.

Wygląda to tak, że dwie osoby stoją przeciwko siebie i wykonują bezkontaktową walkę: w przypadku pierwszego Ipponu atakujący uderza na twarz i robi krok w przód, a broniący się wykonuje blok jodan-uke z krokiem w tył i kontruje uderzeniem w klatkę piersiową (gyaku, czyli w przypadku pierwszego Ipponu o ile sie nie mylę to prawą ręką). Wszystko odbywa się w pozycji zenkutsu-dachi.

Odpowiedz do tematu