Na treningach przy niektórych ćwiczeniach wydaje się okrzyk 'bojowy' ? Czy jest on bardzo istotny? Przyznam że nie za bardzo widzę w tym sensu i po prostu mi się to średnio podoba. Wiadomo ceremonia + słynne Osu i inne podstawy jak element tradycji i szacunku OK, ale co sądzicie o okrzykach przy ćwiczeniach ??
Oczywiście że istotny, jest to okrzyk Kiai, akceptujesz nim technikę którą sensei każe Ci wykonywać. Ma także wiele innych zastosowań o których możesz przeczytać gdzie indziej. Trenujesz w którymś z krakowskich klubów?
i sam odpowiedziałeś na pytanie :)
pochodź kilkanaście/kilka lat to zaakceptujesz i zrozumiesz o co chodzi z tym 'okrzykiem' :)
jak nie wiesz o co biega, to spytaj się swojego senseja, powinien wiedzieć jak dobry sensej :)
ja na boksie czasami robię okrzyki :) ludzie się boją, ja mam lepszą odwagę i więcej siły i mocy i takie tam :)
jak jest np wysiłek ponad siły ludzkie typu rozgrzewka czy coś innego, to dodaje więcej powera i robisz swoje bez zmniejszenia wydajności :)
ale nie napisałem, że rozgrzewka jest zawsze ponad siły ludzkie, bywają takie i takie dni :) i zależy w jakim klubie :)
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-10-29, 15:31
Kiai nie tylko wystraszy przeciwnika, ale da Tobie siłę, przede wszystkim psychiczną ale dzieki okrzykom rownież łatwiej jest nam korzystać a ATP czyli uwalniac energię. jesli bedziesz wytrwale trenował to za niedlugo juz przekonasz sie ze Kiai to polowa sukcesu w Kyokushin :D
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-11-01, 11:07
oczywiscie ze nie tylko, adept Kyokushin ma znacznie wytrzymalszą psychikę, jest twardszy i bardziej wytrwały nie tylko w sporcie, przeklada sie to tez na jego zycie. Kiai dodaje pewnosci siebie nie tylko na macie
oczywiscie ze nie tylko, adept Kyokushin ma znacznie wytrzymalszą psychikę, jest twardszy i bardziej wytrwały nie tylko w sporcie, przeklada sie to tez na jego zycie. Kiai dodaje pewnosci siebie nie tylko na macie
ale mi w gruncie rzeczy chodziło o to, że nie tylko w kyokushin używa się/stosuje się kia :)
wiem co to za energia :)
Wysłany: 2011-11-30, 15:12
Haha, zwłaszcza dziewczynom trudno się przemóc w okrzyku. Pamiętam, kiedy zaczęłam chodzić do klubu kk, dziewuchy na tle facetów brzmiały jak obdzierane ze skóry koty xD a to chyba bardziej przerażające, niż barytonowe wrzaski XD
no, ale kontrola robi to, ludzie. uwielbiam kiai, najprzyjemniejsza część treningu.
_________________ Zesraj sie, a nie daj sie.
~Paulo Coelho