Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy ze sprawnością itp KYOKUSHIN
Autor Wiadomość
Paweł100

Wysłany: 2009-09-09, 20:42   problemy ze sprawnością itp KYOKUSHIN

Witam na forum! Mam 13 lat (kurde wiem że to mało ale potraktujcie mnie poważnie :P) Otóż tak : kyokushin trenuje już 3 lata i w ogóle nie widać efektów mojego rozciągania nie rozciągam sie w domu (o tym zaraz) ale osoby które zaczęły trenować w tym wieku co ja i też nie rozciągając się są ode mnie dużo lepsze.Chciałbym potrafić kopnąć mawashi geri/mawache (kopnięcie okrężne czy jakoś tak) czy tam zwał jak zwał,na wysokość conajmniej barków (teraz max wysokość pępka +15 cm ale to już niedokładnie) i yoko geri tak chociaż na wysokość piersi .Chciałbym też zwiększyć moją siłę : po 30 pompkach to już wysiadam po 100 brzuszkach każdy kolejny to walka :P Więc tak co do rozciągania chce aby wyście mi pomogli bo pewnie znacie sie na tym dużo lepiej ode mnie.A co do ćwiczeń to oprocz takich jak pompki brzuszki może przysiady jakieś polecacie?Ani razu się chyba nie podciągne na drążku :P (wiem wiem masakra więc dlatego chce się za siebie wziąć i tak chyba późno nie jest) Tak w ogóle to sądzę że niektóre z tych w/w trudności bierze się z mojej tuszy :ok. 164 cm przy ok 60-62 kg wagi co jest oczywiście nadwagą nad którą też chciałbym pracować.Mam nadzieje że udzielicie mi rzetelnych porad :P Pozdro

Kidaro 
La Muerte

Wysłany: 2009-09-10, 07:59   

Waga o ile się nie mylę jest prawidłowa a co do ćwiczeń to odpuść sobie na razie, jak bd miał 14-15 lat to zacznij ;P A co do kopnięć, to ze inni osiągnęli coś bez rozciągania to nie znaczy że i ty tak bd miał, każdy jest inny więc spróbuj rozciągać się również e domu o zobaczysz ze przyniesie to efekty ;P

Twarog

Wysłany: 2009-09-10, 15:01   

Ok wiem będę próbował a co do tego co powiedziałeś to masz na myśli danie sobie spokój z karate czy z takimi rzeczami jak brzuszki pompki?14 lat będę miał teoretycznie od stycznia ^^ I jeszcze : jak się akurat do tych kopnięć rozciągać ?

Quercus 

Wysłany: 2009-09-10, 16:54   

Karate i ogólnie sztuki walki są dobre w każdym wieku. Odpuść sobie pompki i brzuszki a na pewno nie przesadzaj z nimi

Kidaro 
La Muerte

Wysłany: 2009-09-10, 18:16   

SW jak najbardziej,ale ćwiczenia odradzam bo marny efekt na razie bd xD ;P

Killu 

Wysłany: 2009-09-10, 18:23   

Na treningach napewno wiele razy sie rozciagaliscie, powtarzaj sobie te cwiczenia w domu tylko zostawiaj sobie 1 dzien (najlepiej niedziele) na odpoczynek zeby sciegna mogly sie zregenerowaly.

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2009-09-10, 19:11   

Paweł100 napisał/a:
ale osoby które zaczęły trenować w tym wieku co ja i też nie rozciągając się są ode mnie dużo lepsze

Różnie to jest. Inni są sprawni fizycznie bo już się tacy urodzili i dużo ćwiczyć nie muszą żeby być jeszcze sprawniejsi. Ty po po prostu ćwicz sumiennie i dokładnie, a wyniki na pewno przyjdą.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

paulis1tp 

Wysłany: 2009-09-10, 19:19   

Możesz rozciągać się codziennie, jeśli chodzi o ćwiczenia siłowe to powinieneś dać mięśniom odpocząć 2 dni. Najlepiej jakbyś biegał sobie rano i rozciągał się troszkę przed szkołą. A tak po za tym mam pytanie, na treningach ile poświęcacie czasu na rozgrzewkę i rozciąganie?

SargoN 

Wysłany: 2009-09-10, 19:23   

30 pompek i sto brzuszków to na twój wiek nie jest źle

Twarog

Wysłany: 2009-09-10, 20:42   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;-) paulis treningi kiedyś były 1.5h teraz tylko 1h więc na rozgrzewkę i rozciąganie jest ok. 30 min . A co do biegania rano próbowałem kilka razy,miałem plany że będę biegał ale jakoś nie miałem samozaparcia :P Teraz wstaje o 6.30 i wyrabiam sie dokładnie na styk więc nie wiem o której musiałbym wstać żeby pobiegać wziąć prysznic a potem całą resztę którą i tak muszę robić.Postaram się rozciągać tak jak ktoś mówił we wszystkie dni oprócz niedzieli.Jeśli powinienem dać odpocząć mięśniom 2 dni a treningi mam w poniedziałek środe i piątek to kiedy miałbym? Acha i jeszcze kiedyś trener mi powiedział że podczas rozciągania nie powinno napinać się mięśni bo wtedy się nie rozciągają... To lepiej w mniejszym rozkroku więcej powtórzeń czy jak?Bo jak rozjadę się na maxa to chyba nie da rady żeby ich nie napinać.

SargoN 

Wysłany: 2009-09-10, 21:28   

rób i rozciąganie dynamiczne i statyczne są artykuły o tym na forum

KtosTam 
I am Ryt145

Wysłany: 2009-09-10, 21:38   

SargoN napisał/a:
30 pompek i sto brzuszków to na twój wiek nie jest źle

Heh, zazdroszczę mu ;P W jego wieku po 8 pompkach padałem xD

Teraz mam 15 lat, trenuję Aikido oraz w domu:

100-160 brzuszków
30 pompek
3-6 podniesień na drążku

wzrost 170 cm., waga 57 kg.
To jest to co na razie umiem :P Teraz nie mam czasu trenować w domu bo jestem w III gimnazjum i muszę się do egzaminów szykować (przez to przerwałem trening brzucha)

Ehh do treningu brzucha wrócę po egzaminach ;P

Mam pytanko, czy moje osiągnięcia są w miarę dobre? Uprzedzam, że nie posiadam nawet drążka, co dopiero sztangi ;) Wszystko to ćwiczyłem w sposób naturalny.
Ostatnio zmieniony przez KtosTam 2009-09-10, 21:42, w całości zmieniany 4 razy  

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-09-10, 21:39   

same brzuszki i pompki to trochę bieda, jak chcesz się zabrać za ćwiczenia, to:
- najważniejsze: nie używaj jeszcze sprzętu, obciążeń itd. - na to za wcześnie, jedynie ćwiczenia z masą swojego ciała
- jeżeli ćwiczysz takie normalne brzuszki z zaparciem o kaloryfer, to wyrzuć je i zacznij robić ćwiczenia w stylu tych z abs II (samego w sobie cyklu na razie nie musisz robić, po prostu zobacz tam, jak powinny wyglądać ćwiczenia na brzuch)
- pompki co drugi dzień są dobrym pomysłem, rób je powoli, dokładnie i głęboko, nie musi ich być dużo. Jak wymiękniesz na 5 to znaczy że teraz robisz je lepiej :-P Kombinuj z różnymi rozstawami rąk - przy czym podstawowy to ręce na szerokości barków.
- możesz robić szwedki jak masz jakieś poręcze
- nogi: przysiady, "krzesełko" przy ścianie, "tytanowe kostki" dogena na łydki
- podciągnięcia są dobrym motywem, jak nie możesz ani razu, to pomagaj sobie na przykład podpierając się nogami.
i takie tam :-P

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Majkel

Wysłany: 2009-09-11, 14:09   

KtosTam napisał/a:

Mam pytanko, czy moje osiągnięcia są w miarę dobre? Uprzedzam, że nie posiadam nawet drążka, co dopiero sztangi ;) Wszystko to ćwiczyłem w sposób naturalny.

takie średnie ja w wieku 15 lat robiłem 50 pompek i 250 brzuszków oczywiscie naraz,

KtosTam napisał/a:

To jest to co na razie umiem :P Teraz nie mam czasu trenować w domu bo jestem w III gimnazjum i muszę się do egzaminów szykować (przez to przerwałem trening brzucha)

Ja tam to olałem a i tak miałem dość sporo pkt;)

Sajgon 

Wysłany: 2009-09-11, 14:14   

Majkel napisał/a:
akie średnie ja w wieku 15 lat robiłem 50 pompek i 250 brzuszków oczywiscie naraz,

W trakcie robienia pompek robiłeś brzuszki jednocześnie :!: :mrgreen: Nie no joke :-P
Majkel napisał/a:
Ja tam to olałem a i tak miałem dość sporo pkt;)

Ma sie fuksa :->

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

Odpowiedz do tematu