Wysłany: 2012-01-01, 20:12 Taijiquan Klasyczny Styl Yang
Witam
To mój pierwszy post więc wypada się przywitać
Tak jak w temacie co to za sztuka walki?
Trochę czytałem o Taijiquan, mają tam uczyć jakiś "tajemnych mocy" i sztuki walki jednak ciekawy jestem jak to jest naprawdę. Jaka jest skuteczność? Czy jest możliwość poznania czegoś nowego, nowej filozofii na życie? I jak to jest z qigong, daje to coś dla człowieka czy takie placebo?
Ćwiczył to ktoś lub wie coś na ten temat?
Mam nadzieje że pisze w dobrym dziale
siedem Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 426
Wysłany: 2012-01-01, 20:37
hmm karate kontaktowe to na pewno nie odpowiedni dziaŁ
Taichi choć pierwotnie miało związki z walka jest dzis bardziej systemem gimnastyczno-rehabilitacyjnym.
Racja, Taijiquan Klasyczny Styl Yang chwali się jakimiś dawnymi mistrzami walki. A co zostało z tej sztuki dziś? Tylko ćwiczenia dla zdrowia i legendy opowiadane przy komiku?
siedem Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 426
Wysłany: 2012-01-01, 23:19
klasyczny tak ale nie każde taichi to tylko rekreacja nie mówie akurat o stylu, o którym tu mowa..
Tak czy siak interesuje mnie jest tego skuteczność. Wiem że ćwicząc qigong można poczuć jakieś ciepło - niby przepływ energii, być zdrowszym itp. Chińczycy gdzieś tam u siebie w parkach ćwiczą jakieś formy, może to jakieś sekty a może wyłącznie dla zdrowia (daje to jakiś rozwój duchowy? - może w zdrowym ciele zdrowy duch w każdym razie do oświecenia chyba daleko).
Dużo mam gdybania.
Czy warto zapisać się na jakąś sekcje i zobaczyć co tam mają?
Nie chce chodzić np: rok i wyjść z niczym specjalnym.