Wysłany: 2009-08-10, 18:28
[quote="bobasek"]
KtosTam napisał/a:
Jak chcesz udowodnić że Boruta się myli to rzuć wyzwanie jednemu z jego uczniów.
I o tym mówię - każda sztuka walki oprócz aikido ma na celu bić się. Aikido ma na celu unikać walki.
Wyzwania nie rzucę z 3 powodów:
1. Nie czuję się na tyle dobry by móc się zmierzyć.
2. Mam klasę i nie daje się prowokować.
3. Niczego nie chce tu udowodnić lecz chciałem poznać opinię Boruta i zobaczyć co on sądzi o moim zdaniu.
Wasze opinie są tu w ogóle nie potrzebne.
[ Dodano: 2009-08-10, 18:30 ]
Polek napisał/a:
ehh "KtośTam" z całym szacunkiem ale za dużo Seagala chyba
Dokladnie.
Poza tym piszesz, ze Aikido ma na celu unikanie walki, ale zeby cos zrobic do takowej musialby dojsc, podobnie jak i w innych. Wiadomym jest, ze najlepiej zawsze unikac walki, nie rozumiem co to za argument...
Ten gość to jakiś straszny prowokator... Już któryś kolejny temat taki "dyskusyjny" a to wszystko już chyba było...
Aikido :P Złamałem kiedyś nos PIERWSZYM STRZAŁEM takiemu cwaniakowi co udawał Seagala a jestem tylko fanem i kibicem boksu ( mma od niedawna też :P) to chyba świadczy o skuteczności tej "drogi unikania walki"... Jeszcze się osłuchałem jak? dlaczego? przecież ćwiczył lata i wogóle najnajnajwszystko to jak to możliwe? Nooo to odpowiedziałem zgodnie z prawdą zresztą:
- "Oglądałem Tysona w TV"
PS. Dobrze że nie oglądałem Gracie :P
PS1. Post jest żartem i nie wymaga dyskusji o skuteczności aikido :P
PS2. Ha ha czysta fikcja... prawie :P
PS3. ZŁAMANY NOS AIKIDOWCA :p
_________________ ...od siły argumentów do argumentów siły...
Nie chcę Was martwić, ale z padami w aikido nie jest za ciekawie. Dotyczy to zreszta nie tylko aikido. W tradycyjnych stylach w padach i przewrotach krzyżuje się nogi, co nie w każdej sytuacji jest zdrowe. Nowoczesne pady opracowane w judo są znacznie bezpieczniejsze.
Wysłany: 2009-08-25, 12:56
Pimpek35 napisał/a:
Dokladnie.
Poza tym piszesz, ze Aikido ma na celu unikanie walki, ale zeby cos zrobic do takowej musialby dojsc, podobnie jak i w innych. Wiadomym jest, ze najlepiej zawsze unikac walki, nie rozumiem co to za argument...
Taki, że to jest wiodący cel tej Sztuki walki....
Co do padów....
Rzeczywiście, tu muszę się zgodzić - pady wcale nie są aż tak bardzo bezpieczne.
Jednak to nadal nie wyklucza Aikido jako dobrej Sztuki walki.
Przeglądając posty Boruta dochodzę do wniosku, że ten Pan na siłę chce wszystko widzieć i na wszystko znać odpowiedz, mimo iż wielokrotnie się myli.
[ Dodano: 2009-08-25, 13:00 ]
Horus napisał/a:
KtosTam napisał/a:
Radze przeczytać jakąś książkę lub jakikolwiek artykuł o Aikido, a potem pisać.
Radzę najpierw przetestować poznaną wiedzę (choćby i w sparingu/randori/jakkolwiek możnaby to nazwać), a potem pisać.
Testowałem z wieloma osobami w sparingach i widzę efekty.
Po prostu większość z was nie rozumie Aikido, dlatego nie widzi efektów.