Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
CO sądzicie o CAPOEIRA ???
Autor Wiadomość
Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-02-22, 19:33   

No spoko nie mówie,bo sam okulary nosze,ale słabe.
A co do tych lamusów, nie żebym sie chwalić,ale aż taki cieńki nie jestem ,chociaż mój wzrost sprawia troche problem w niektórych akrobacjach.

Komaro 

Wysłany: 2010-02-22, 19:36   

Piotrek1994 napisał/a:
No spoko nie mówie,bo sam okulary nosze,ale słabe.
A co do tych lamusów, nie żebym sie chwalić,ale aż taki cieńki nie jestem ,chociaż mój wzrost sprawia troche problem w niektórych akrobacjach.

O okulary mi nie chodzi bardziej z zachowaniu mam u siebie w klubie sekcje Capo i wbijają takie gimby nic nie powiedzą cicho chodzą nie powiedzą sorry jak chcą więcej miejsca a wchodzą normalnie trenujący Capo siema siema o to mi chodziło.

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-02-22, 19:38   

Aa no tak, to już zależy kto jaką ma kulture, rozumie powiedzieć sobie"siema siema"bo jest jeden klub nie?
Ale z tym sory to masz racje czasem są chamy ale to zależy od postawy ludzi.

Komaro 

Wysłany: 2010-02-22, 19:50   

Piotrek1994 napisał/a:
Aa no tak, to już zależy kto jaką ma kulture, rozumie powiedzieć sobie"siema siema"bo jest jeden klub nie?
Ale z tym sory to masz racje czasem są chamy ale to zależy od postawy ludzi.

To właśnie są bracie bliźniacy takie lamuski, jakby się bali, że ich nakrzyczę czy co xD Są też kozaki z MT typ lekko wyższy od mnie grubas okropny jeszcze cięższy od mnie ze 100 coś wazy przy podobnym moim wzroście i tak się na mnie patrzy jak by mnie miał pokonać a trenuję z 1 miech xD Mam śmiech z takich ludzi.

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-02-22, 19:55   

Aaa xd
Ale co innego kultura osobista :mrgreen:
Lol cioty xd
Ja też, ja też trenuje koło miesiąca, i mam polew z niektórych z Ju-Jitsu xd

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-02-22, 22:41   

Uirapuru. Dziekuję za miłe słowa, ale prosiłbym o bardziej oględne "metafory".
Komaro. Dośc sie naupominałem. :-( Uznaję, że tym razem dałeś się sprowokować, ale pamiętaj, ze moderatorzy też maja gorsze dni i bywaja mniej wyrozumiali.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-02-22, 22:55   

Ale Boruta on nie mówi ,o nas z forum, tylko o kolesiach co u niego w klubie sa itp.

Toq 

Wysłany: 2010-02-22, 23:28   

Uirapuru chciałem Ci tylko pogratulować... Chyba jako pierwszy na tym forum wniosłeś coś porządnego na temat Capoeiry. Myślę, że wielu użytkowników którzy przeczytali Twoje posty zmieniło w końcu zdanie na temat tej sztuki... Była tu mowa o obecnym wykrzywieniu społeczeństwa, które odbiera sztuki walki w kategorii "pod ulicę". Przyznam, że zaczynając walczyć miałem podobnie... Może nie do końca ale jednak. Karate wydawało mi się śmieszne (grupa frajerków ubrana w piżamy i machająca rękami w powietrzu) Teraz już wiem, że w takich tradycyjnych sztukach walki chodzi o coś więcej niż o bijatykę. Tu wchodzi w grę kultura, tradycja, pokora jaką nabywa się podczas treningów. Sztuka- jak sama nazwa wskazuje. Walka w danym stylu staje się dla nas jak malowanie dla malarza i pisanie dla pisarza. Tak dla Capoeirzysty (jest taki wyraz?) sztuką jest to co on robi i w tym momencie nie musi się liczyć wygrana tylko samodoskonalenie (Bo czy nie o to, między innymi, chodzi w każdym sporcie i sztuce walki?) i robienie tego co się lubi. Wielki szacunek dla Ciebie.

Tak swoją drogą chciałbym spróbować Capoeiry. No ale cóż chyba nie jest mi to dane :P

Pimpek35 

Wysłany: 2010-02-22, 23:36   

Fakt, faktem myślę, że mimo licznych kontrowersji, które tu zaszły po postach Uirapuru ktoś "ogarnięty" faktycznie będzie w stanie wyłapać to co jest ważne i przywsoić to w cywilizowany sposób. Dobrze, że pojawił się ktoś taki po tych wszystkich prowokatorach ;)

uirapuru 
Grzegorz Kaszuba

Wysłany: 2010-02-23, 01:18   

Również dzięki za miłe słowa i postaram się bardziej pilnować. Jestem dla Was, jeśli mogę rozwiać jakieś wątpliwości to piszcie.

Jeszcze do posta Toq: sam już widzisz, że mimo podobnej formy to zupełnie inny cel mają SZTUKI walki, inny SPORTY a jeszcze inny SYSTEMY. Ważne jest to rozróżnienie. Zawsze swoim podopiecznym tłumaczę, że przychodzą wylewać pot i się męczyć nie po to, żeby ćwiczyć mięśnie, a żeby ćwiczyć swoje głowy. I to chyba najważniejsza cecha sztuk walki. Troche zawile ale celnie określa je tytuł takiej książeczki pana Tokarskiego: sztuki walki to -ruchowa ekspresja- pewnej filozofii. I z tym trzeba się pogodzić, wymyślono wiele systemów osiągania równowagi ducha, jednym z nich są różne sztuki walki. A że przy okazji uczą się napierniczać, no to wypadek przy pracy ;) Rzemiosło wojenne kiedyś uszlachetniało, uczyło odpowiedzialności, religii, filozofii, dzięki temu możliwe było zakorzenienie takich wartości jak honor czy tradycja.

Dziś odrzuca się to; co ma wiele zalet w treningu sportowym, ale niestety implikuje taki problem, że byle gówniarz dostaje wiedzę, która potencjalnie służy do zabijania ludzi (najprostszy przykład - mata leo; wystarczy 5 minut potrzymac i mamy zgon). Równie dobrze możnaby rozdawać na ulicy małolatom nabitą broń palną. Z tego właśnie powodu bronię każdej sztuki walki, bo one dodatkowo wychowują ucznia (choć jak po forum widać - nie wszystkich :) ). I mówie o faktycznym wychowaniu a nie sportowej agresji, która jest potrzebna.

Sądzę, że również Capoeira własnie takie wartości może przekazywać, a że jest "na czasie" i miła dla oka, znajduje wielu zwolenników, zwłaszcza wśród mniej pewnie czujących się dziewczyn. No i nie zmienia je w kartofle ;) :D

Hej Gość, wpadnij spróbować Capoeira!

Komaro 

Wysłany: 2010-02-23, 14:00   

uirapuru napisał/a:
Również dzięki za miłe słowa i postaram się bardziej pilnować. Jestem dla Was, jeśli mogę rozwiać jakieś wątpliwości to piszcie.

Jeszcze do posta Toq: sam już widzisz, że mimo podobnej formy to zupełnie inny cel mają SZTUKI walki, inny SPORTY a jeszcze inny SYSTEMY. Ważne jest to rozróżnienie. Zawsze swoim podopiecznym tłumaczę, że przychodzą wylewać pot i się męczyć nie po to, żeby ćwiczyć mięśnie, a żeby ćwiczyć swoje głowy. I to chyba najważniejsza cecha sztuk walki. Troche zawile ale celnie określa je tytuł takiej książeczki pana Tokarskiego: sztuki walki to -ruchowa ekspresja- pewnej filozofii. I z tym trzeba się pogodzić, wymyślono wiele systemów osiągania równowagi ducha, jednym z nich są różne sztuki walki. A że przy okazji uczą się napierniczać, no to wypadek przy pracy ;) Rzemiosło wojenne kiedyś uszlachetniało, uczyło odpowiedzialności, religii, filozofii, dzięki temu możliwe było zakorzenienie takich wartości jak honor czy tradycja.

Dziś odrzuca się to; co ma wiele zalet w treningu sportowym, ale niestety implikuje taki problem, że byle gówniarz dostaje wiedzę, która potencjalnie służy do zabijania ludzi (najprostszy przykład - mata leo; wystarczy 5 minut potrzymac i mamy zgon). Równie dobrze możnaby rozdawać na ulicy małolatom nabitą broń palną. Z tego właśnie powodu bronię każdej sztuki walki, bo one dodatkowo wychowują ucznia (choć jak po forum widać - nie wszystkich :) ). I mówie o faktycznym wychowaniu a nie sportowej agresji, która jest potrzebna.

Sądzę, że również Capoeira własnie takie wartości może przekazywać, a że jest "na czasie" i miła dla oka, znajduje wielu zwolenników, zwłaszcza wśród mniej pewnie czujących się dziewczyn. No i nie zmienia je w kartofle ;) :D

Szczerze, nie obchodzą mnie jak dziewczyny wyglądają w walce a lubię oglądać kobiety w MMA a już najbardziej w BJJ lub w SF a nie machające nogami na wszystkie strony. Jeśli chce zobaczyć tańczące kobiety to idę do klubu i tyle ;-)

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-02-23, 14:11   

Komaro napisał/a:

Szczerze, nie obchodzą mnie jak dziewczyny wyglądają w walce a lubię oglądać kobiety w MMA a już najbardziej w BJJ lub w SF a nie machające nogami na wszystkie strony. Jeśli chce zobaczyć tańczące kobiety to idę do klubu i tyle ;-)

Dobre;)
No tak dziewczyny fajnie sie naparzają w MMA:-)

Komaro 

Wysłany: 2010-02-23, 14:19   

Piotrek1994 napisał/a:
Komaro napisał/a:

Dobre;)
No tak dziewczyny fajnie sie naparzają w MMA:-)

Właśnie nie, tylko Cyborg ma najlepszą stójkę w MMA. Jak chłopak (wygląda jak facet xD) w K-1 też raczej nie wydziałem lepszej zawodniczki natomiast parter kobiet oglądam często zazwyczaj na ADCC i Kyre Gracie.

uirapuru 
Grzegorz Kaszuba

Wysłany: 2010-02-23, 14:22   

Komaro: po pierwsze naucz się cytować (a nie kopiować cały post)

po drugie: jakbyś spędzał na sali treningowej tyle czasu co przed komputerem, to zaczęłoby Ci robić różnicę jakie kobiety Cię otaczają ;) No chyba, że Cię one w ogóle nie interesują - jak tak to sorry ;D

Hej Gość, wpadnij spróbować Capoeira!

Komaro 

Wysłany: 2010-02-23, 14:25   

uirapuru napisał/a:
Komaro: po pierwsze naucz się cytować (a nie kopiować cały post)

po drugie: jakbyś spędzał na sali treningowej tyle czasu co przed komputerem, to zaczęłoby Ci robić różnicę jakie kobiety Cię otaczają ;) No chyba, że Cię one w ogóle nie interesują - jak tak to sorry ;D

Spędzam sporo czasu i kobiety mnie intreresują a Capo mistrzu można trenować na dworze jak w Brazylii xD Śnieg jest, ale co tam. Po za tym w Capo nie ma raczej żadnych zawodów, żeby nie pooglądac? Masz w swojej sekcji zdobywanie stopni bo wiem, że takie są tylko zamiast pasów te liny Anderson ostatnio dostał.

Odpowiedz do tematu