Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-07-11, 12:38
Co do capoeiry to jest fajna scenka w filmie Never back down - po prostu walcz.... mozecie ja oberjrzec na youtube.
Capoeira jest sw bardziej widowiskowym niz skutecznym, przynajmniej takie jest moje zdanie.
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
hmm...no ok ale...
ja cwicze capo juz dosc dlugo i uwazam ze moge sobie poradzic w miare w wiekszowacia ludzi cos cwiczacych..tzn nie mam na mysli ze ich rozloze na lopatki ale na bano beda mieli problem zeby mnie lajtowo unieszkodliwic...moja sekja to www.unicar.krakow.pl ...nie zgodze sie natomiat ze nie mamy sparingow kontakowych...kiedys byl u nas chlopak z teekwondo i w sumie dostal straszny oklep bo stal caly czas bokiem i bym przewidywalny strasznie...moze nie byl za doby..tego nie wiem alewiemze cwiczyl 9lat wiec cos musial umiec..wpadnijcie kiedysn trening i smai zobaczcie...a co do capo to faktycznie to trochce wiecej niz samo napierdzielanie.
pozdro dla wszystkich
Scorpion Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Paź 2008 Posty: 55
Wysłany: 2008-10-28, 15:26
Capoeira bardzo mi się podoba jest widowiskowa i fajnie się ogląda pokazy gości i dziewczyn którzy ją trenują. Co do tego ze sobie poradzisz to niech Ci będzie ;]
W capo masz taki fajny ruch od którego wszystko się zaczyna (Ginga jeśli się nie mylę) i jakoś mi się nie widzi żebyś przyjął low kicka na nogę w tej pozycji a zablokować kopniecie raczej będzie Ci trudno...
Ok. pomińmy to , będziesz machać nogami i trzymać gościa na dystans (on się tym nie zmęczy) i tu pytanie ile tak wytrzymasz ? Kiedy się zmęczysz ? ( na pokazach Capoeiry goście po minucie machania nogami w roda byli delikatnie mówiąc zmęczeni )
A teraz inny motyw gość skraca szybko dystans i jak wtedy kopniesz? Jeśli mówisz ze gość trenował TKD 9 lat i go skopałeś to widocznie nie był zbyt dobry... po 9 latach goście już naprawdę sporo potrafią i ich kopnięcia robią wrażenie . To chyba tyle co mam do powiedzenia na ten temat. Co do Capoeiry jest to wyjątkowa sztuka walki i jest to cos więcej niż walka.
_________________ Zaciśnij pięści doprowadzą Cię do celu...
Jeśli można, przytoczę wam słowa mojego trenera (mówię z pamięci mogę coś pomylić)
"Aktor w "Never Back Down" jest bardzo dobrym capoeristą, jednak zrobił to co mu kazano. Gdybym miał walczyć na ulicy byłbym w stałym kontakcie (pokaz o co cho). Ludzie z góry skazują capoeirę na porażkę z powodu że znają ją jedynie z pokazów. Fakt na pokazach są pokazywane głownie akcje akrobatyczne, jednak chodzi tu o idealny balans ciałem. W prawdziwej capoeira służącej do samoobrony używa się łokci, kolan, głowy, pięści, i ogólnych części twardych."
Właśnie. To wygląda fajnie ale w praktyce jest beznadziejne. Mój kumpel to trenuje od paru miesięcy w Gdańsku. Podczas walki z nim rzucałem nim o ziemię non stop. Ze zwykłym chwytaczem nie miałby szans.