Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
CO sądzicie o CAPOEIRA ???
Autor Wiadomość
Masato 
Srebrny Wilk

Wysłany: 2008-07-11, 09:35   

pomysl dobry bo by Cie tam ostro porozciagali ;p

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2008-07-11, 12:38   

Co do capoeiry to jest fajna scenka w filmie Never back down - po prostu walcz.... mozecie ja oberjrzec na youtube.
Capoeira jest sw bardziej widowiskowym niz skutecznym, przynajmniej takie jest moje zdanie.

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

SZA 

Wysłany: 2008-07-11, 12:48   

tez sadze ze to jest tylko widowiskowe;] do walki sie nie nadaje

sowson 

Wysłany: 2008-10-28, 14:27   

hmm...no ok ale...
ja cwicze capo juz dosc dlugo i uwazam ze moge sobie poradzic w miare w wiekszowacia ludzi cos cwiczacych..tzn nie mam na mysli ze ich rozloze na lopatki ale na bano beda mieli problem zeby mnie lajtowo unieszkodliwic...moja sekja to www.unicar.krakow.pl ...nie zgodze sie natomiat ze nie mamy sparingow kontakowych...kiedys byl u nas chlopak z teekwondo i w sumie dostal straszny oklep bo stal caly czas bokiem i bym przewidywalny strasznie...moze nie byl za doby..tego nie wiem alewiemze cwiczyl 9lat wiec cos musial umiec..wpadnijcie kiedysn trening i smai zobaczcie...a co do capo to faktycznie to trochce wiecej niz samo napierdzielanie.
pozdro dla wszystkich

Scorpion 

Wysłany: 2008-10-28, 15:26   

Capoeira bardzo mi się podoba jest widowiskowa i fajnie się ogląda pokazy gości i dziewczyn którzy ją trenują. Co do tego ze sobie poradzisz to niech Ci będzie ;]
W capo masz taki fajny ruch od którego wszystko się zaczyna (Ginga jeśli się nie mylę) i jakoś mi się nie widzi żebyś przyjął low kicka na nogę w tej pozycji a zablokować kopniecie raczej będzie Ci trudno...
Ok. pomińmy to , będziesz machać nogami i trzymać gościa na dystans (on się tym nie zmęczy) i tu pytanie ile tak wytrzymasz ? Kiedy się zmęczysz ? ( na pokazach Capoeiry goście po minucie machania nogami w roda byli delikatnie mówiąc zmęczeni )
A teraz inny motyw gość skraca szybko dystans i jak wtedy kopniesz? Jeśli mówisz ze gość trenował TKD 9 lat i go skopałeś to widocznie nie był zbyt dobry... po 9 latach goście już naprawdę sporo potrafią i ich kopnięcia robią wrażenie :roll: . To chyba tyle co mam do powiedzenia na ten temat. Co do Capoeiry jest to wyjątkowa sztuka walki i jest to cos więcej niż walka.

KaMaSx 

Wysłany: 2008-10-28, 19:31   

i te bajki...

Biohazard 

Wysłany: 2008-10-28, 20:41   

Jeśli można, przytoczę wam słowa mojego trenera (mówię z pamięci mogę coś pomylić)
"Aktor w "Never Back Down" jest bardzo dobrym capoeristą, jednak zrobił to co mu kazano. Gdybym miał walczyć na ulicy byłbym w stałym kontakcie (pokaz o co cho). Ludzie z góry skazują capoeirę na porażkę z powodu że znają ją jedynie z pokazów. Fakt na pokazach są pokazywane głownie akcje akrobatyczne, jednak chodzi tu o idealny balans ciałem. W prawdziwej capoeira służącej do samoobrony używa się łokci, kolan, głowy, pięści, i ogólnych części twardych."

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-10-28, 20:48   

W Brazylii sa sekcje Capo nastawione na pełen kontakt i parter. Ale to Brazylia. Poza propaguje się taneczną Capo bo to się lepiej sprzedaje.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Bosman 

Wysłany: 2008-10-28, 21:57   

Właśnie. To wygląda fajnie ale w praktyce jest beznadziejne. Mój kumpel to trenuje od paru miesięcy w Gdańsku. Podczas walki z nim rzucałem nim o ziemię non stop. Ze zwykłym chwytaczem nie miałby szans.

lordvader92 

Wysłany: 2008-10-29, 19:13   

Capo to bajka. Jest efektowna ale nie efektywna. Capoerzysta(czy jak to sie pisze)
nie ma szans w starciu dajmy na to z judoka.

PrawyProsty 
Duchowo Mocny

Wysłany: 2008-10-30, 07:38   

No a ode mnie taki jeden typek chodzi już 2-3 lata do sekcji UNICAR i nogi nie podniesie wyżej niż na poziom pasa :-P i nic konkretnego nie umie :shock:
"Ten, kto pokonuje innych, jest silny. Ten, kto pokonuje siebie, jest potężny."

BzYq 
TopTeam

Wysłany: 2008-10-30, 12:49   

Dobre, żeby polansić przed dziewczętami, bo na nich to zawsze zrobi wrażenie... ale do walki się zdecydowanie nie nadaje...

www.bzyqdesign.com.pl - BzYq Design - grafiki, banery, ulotki, wizytówki, plakaty, strony www w Szczecinie

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-10-30, 17:18   

Można wywnioskować z waszych odpowiedzi że to bardzo skuteczny SW.

p.s Sztuka Wyrywu :mrgreen: . Tak poważnie to można się przy tym nieźle pobawić jako rozluźnienie np. po treningu boksu czy innego sportu walki ^^

lordvader92 

Wysłany: 2008-10-30, 22:07   

Krav napisał/a:
p.s Sztuka Wyrywu . Tak poważnie to można się przy tym nieźle pobawić jako rozluźnienie np. po treningu boksu czy innego sportu walki ^^

Dobrze to ująles. Moj kumpel tez to ciwczy. W sumie to umie tylko wywijac nogami xD

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2008-11-02, 20:49   

:lol: bo na tym to polega.

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

Odpowiedz do tematu