Gdzie naucze się lepiej wykonywac kopnięcia obrotowe?
Taekwondo
61%
[ 13 ]
Capoiera
28%
[ 6 ]
coś innego
9%
[ 2 ]
Głosowań: 21
Wszystkich Głosów: 21
Autor
Wiadomość
Ppawel
Wysłany: 2011-04-15, 17:35 Co wybrac? [kopnięcia obrotowe]
WItam,
chciałbym zapisac się na jakąś SW w której nauczyłbym się kopniec obrotowych.
Zastanawiam się nad Taekwondo, ale niewiem czy byłby to dobry wybór...
Proszę doradzcie, może było by coś lepszego niż Taekwondo.
Z góry Wielkie dzięki:)
Ostatnio zmieniony przez Ppawel 2011-04-17, 12:07, w całości zmieniany 1 raz
W Capoeirze jest od zaje^^nia kopnięć obrotowych. Chyba nawet więcej, niż w taekwondo. Bardzo praktyczne lub niepraktyczne, pokazowe, 4 fun. Jeśli chodzi o same nogi, to osobiście uznaję, że wyniesiesz więcej niż z taekwondo, jednak pozostaną poważne braki w pracy rąk.
Wysłany: 2011-04-15, 23:36
A zapomniałem dodac że cwicze sambo/sistieme. A szukam jakiejś SW w której skupie się na nogach:)
Hath Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 69
Wysłany: 2011-04-15, 23:40
Oba te style to w gruncie rzeczy nic więcej jak pokazówka. Możesz wyrywać na to laski
To wybierz się do najbliższej sekcji taekwondo i poproś o sparing ... full contact? ... z byle którym czarnym pasem ( tylko facetem, żeby nie doszło do absurdu ). Ale koniec o tym z mojej strony, bo kolega pytał o kopnięcia obrotowe i wydaje mi się, że poradziłem bardzo dobrze.
Wysłany: 2011-04-16, 21:31
Chyba wybiorę Capoeire ale najpierw zobacze jak treningi wyglądają...
Ja bym wziął taekwondo, w capo to machanie nogami ciężko w ogóle kopnięciami nazwać.
To jak zareagujesz, kiedy powiem Ci, że znakomite 85% kopnięć w Taekwondo i Capoeirze są takie same / bardzo podobne detalicznie?
front kick = bencao
Reverse Hook Kick = Esporao
Roundhouse Kick = Martello Rotado
Side Kick = Pizao
Round Kick = Martello
+meia lua presa
+meia lua compasso
Tak można pisać i pisać. Do tego dochodzą jeszcze kopnięcia na pokaz, czyli to Twoje 'machanie nogami'. Mówię na pokaz, bo polegają na tym, że bije się bokiem stopy, co fakt - faktem nie jest praktyczne.
armada
queixada
meia lua frente
Różnica polega na filozofii obu sztuk walki i fakcie, że tkd jest bardzo popularne i mocno usportowione, a Capoeira która jest bynajmniej zlepkiem kilku innych sztuk walki, jest stosunkowo młoda względem tkd i starszych sztuk walki, jiu jitsu, wushu, itp.
No i dochodzą jeszcze kopnięcia 'pokazowe', akrobatyczne. Są to głównie kombinacje kopnięć wyżej wymienionych, ale są też wykopy bardzo charakterystyczne. Np. w taekwondo jest tornado kick, są wszystkie te kosmosy dotyczące łamania desek na wysokości 2,5 metra ;D , a w Capo są kopnięcia akrobatyczne a'l "parafuso" + akrobacje, fiflaki, salta, gwiazdy bez rąk. . .
Na taekwondo byłem zaledwie 8 miesięcy, z czystej ciekawości no i takie wnioski wyciągnąłem. Zaznaczam, że nie jestem w tej dziedzinie ekspertem... Ale równie dobrze DrunkenMaster nie ma pojęcia o Capoeirze ; D
Wysłany: 2011-04-17, 12:43
Skoro kopnięcia Capo i TKD się pokrywaja/są bardzo podobne. To zapytam inaczej...
Co jest bardziej praktyczne w walce na ulicy?
*Te wszystkie salta, filfaki i gwiazdy bez rąk raczej się nie przydadzą w walce, ale niewątpliwie poprawiają sprawnośc.
Wiesz albo rybki albo akwarium czyli albo chcesz się popisywać jak fajnie kopiesz albo nauczyć się SW skutecznych bo kopnięcia obrotowe i inne akrobacje nie są dobre do samoobrony. Ale jeżeli chcesz fajnie kopać to i capo i tkd jest dobre chociaż ja bym się skłaniał do tkd.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy