Ostatnio natrafiłem na styl Goju-Ryu, jednak nie mogę znaleść zbyt wielu informacji na ten temat. Może ktoś kto trenuje/trenował albo miał styczność z tym stylem opowie mi jak wyglądają treningi, na co "stawia ten styl", o co tam w ogóle chodzi. Zaciekawiło mnie to, dlatego każda opinia i pomoc mile widziane.
Hmm :) to wpadam.
Trenuję nadal ten styl. Może zadaj mi konkretne pytanie to mógłbym się wypowiedziec bo nie mam pojęcia czego oczekujesz :)
Tak ogólnie jest to Karate bojowe xD potrzebuje konkretnego pytania ;) podesle moze jakies linki:
http://www.goju-ryu.lo.pl/index.php
Strona Bydgoskiego klubu, w zakladce trening masz troche ciekawostek ;)
Od siebie jedynie dodam, ze wiele zalezy od trenera. Spotkalem sie z sekcjami, gdzie osoby mialy umiejetnosci znacznie mniejsze niz wymogi na posiadany stopien :) niektorzy w parach cwicza tak jakby pierwszy raz mieli ze soba stycznosc (o zgrupowaniach akurat pisze ;)). Byl na forum jeszcze gosc, ktory trenowal i zrezygnowal ze wzgledu na "deliaktnosc", uwazal, ze jemu to sie nigdzie nie przyda.
U nas mamy akurat kolana, łokcie, na ogol uderzamy tez na twarz, zeby nie bylo nawyków trzymania gardy przy klatce. Duzo kopiemy, wszystko wlasciwie zawsze w parach. Nawet niektóre Kata polegają na "Uderzyć i zniszczyć".
Dodam, ze zawodnicy Goju-Ryu startuja tez w zawodach i turniejach Kyokushin, wiec walki kontaktowe nie sa raczej nam obce.
Sam wczoraj wygralem walke na zasadach k1 trenujac jedynie to Karate ;)
Potrzebowałem takiej tylko ogólnej wiedzy, z czystej ciekawości, dlatego to co napisałeś jak na razie mi wystarcza, ale jak pojawią się jakieś pytania dam znać :)
Goju-Ryu ogolnie jest stylem malo rozpowszechnionych dlatego o zorganizowanie zawodow jest trudno. Moj Sensei dzwonil jakos 2 miesiace temu i wszystko zalatwial, zeby udalo sie cos zrobic i wychodzi na to, ze akurat w odbeda sie zawody w formule full contact i light. Ogolnie na temat zawodow wypowiadac sie nie moge bo nie widzialem i malo wiem, ale jesli chodzi o walki ogolne to juz zalezy od tego jak zostana zorganizowane, mozna jak w kyoku bez rekawic i ochraniaczy, a mozna z rekawicami i z ochraniaczami.
Poniedziałek, Środa, Piątek w Pomorzance na Koszalińskiej tam o godzinie 18. Aktualnie nastepnuja zmiany ze wszystkim poniewaz cwiczymy ciagle na auli w szkole, a w planach jest zmiana jej na salę gimnastyczna z jakimkolwiek wyposazeniem. Treningi teraz raczej ustalane sa z jednego treningu na drugi.
Witam z tego co gdzieś czytałem
Goju Ryu to bardzo dobry bojowy styl nastawiony raczej na realna walke/ samoobrone niz na sport ,są sparingii itd zawody sportowe też sie odbywają jesli chodzi o walke to w dwoch formułach lightcontakt ( iri kumi ju) wydaje mi sie ze to cos takiego jak kliker w kyokushin oraz iri kumi go ( fullcontakt) nie wiem czy dobrze napisałem nazwy
walka jest na zasadach fullcontkat z uderzeniami kopnieciami rzutami i mozliwościa kontynuacji walki w parterze z tego co widziałem na filmikach uderza sie tak jak w kyokushin rece tylko na korpus nogi wszedzie do tego rzuty i parter na niektórych zawodach sa kaski i uderzenia równiez na głowe
wydaje mi sie ze styl jest skuteczny , wszechstronny i warty polecenia
z niego miedzy innymi wywodzi sie kyokushin
http://www.youtube.com/wa...feature=related
tu goju ryu