tak spokojnie czytalem sobie wasze wypowiedzi i odrazu zaznacze ze jestem nowy na forum.Cwicze Hapkido od 4 lat z 2 roznych szkol od mistrza Hong z Korei i Mistrza Sung jako ze od 7 lat cwicze TKD Hapkigo bardzo mi podchodzi.mialem juz okazje urzyc technik na ulicy (niestety) i sa skuteczne.Ciekawe ile szkol Hapkido jest w PL?myslicie ze przyjelo by sie to jako sztuka walki?czy za duzo juz tego jest w PL?
aha hapkido pochodzi z tej samej rodziny co Aikido ale Aikido ma duzo ruchow po luki albo w kole a Hapkido raczej skraca ruchy..to roznica o ktorej mowil Master Sung na seminarium.
Polecam Hapkido kazdemu a zwlaszcza trenujacym TKD
Witam ,
od paru dni szukam jakiejś szkułki hapkido w warszawce albo gdzieś blisko warszawy :P
niestety gogler nic nie znalazł ale może wy się orientujecie czy jakaś istnieje :)
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-02-08, 11:39
Cypis4321 napisał/a:
Witam ,
od paru dni szukam jakiejś szkułki hapkido w warszawce albo gdzieś blisko warszawy :P
niestety gogler nic nie znalazł ale może wy się orientujecie czy jakaś istnieje :)
Raczej chyba nie ma, po za tym nic nie stracisz zawsze na coś innego możesz iść :P Pewnie obejrzałeś Fight Quest i się zajarałeś :P
Raczej chyba nie ma, po za tym nic nie stracisz zawsze na coś innego możesz iść :P Pewnie obejrzałeś Fight Quest i się zajarałeś :P
myśle nad hapkido bo ma dożo dźwigni + ciosy a fight quest nie oglądałem , a jeżeli bym miał się jarać ułożonymi walkami "pod publike" to pewnie bym wybrał kung fu jakies ... ,albo muai thai ( czy jak to się pisze [choć to akurat jest spoko] ) , a zdrowie raczej dopuszcza mnie do sw które opierają się na dźwigniach , rzutach bez tarzania się . no i mam dryg do robienia dźwigni :D często same jakoś wychodzą
Wysłany: 2010-02-08, 15:08
Cypis4321 napisał/a:
Komaro napisał/a:
myśle nad hapkido bo ma dożo dźwigni + ciosy a fight quest nie oglądałem , a jeżeli bym miał się jarać ułożonymi walkami "pod publike" to pewnie bym wybrał kung fu jakies ... ,albo muai thai ( czy jak to się pisze [choć to akurat jest spoko] ) , a zdrowie raczej dopuszcza mnie do sw które opierają się na dźwigniach , rzutach bez tarzania się . no i mam dryg do robienia dźwigni :D często same jakoś wychodzą
Jeśli Ci chodzi o walkę w parterze i wykończenia (dźwignie, duszenia) to wybierz najlepszy system walki w parterze czyli BJJ. Na forum masz polecane kluby wszystkie, tak samo ja ostatnio pisałem o klubach.
Jeśli Ci chodzi o walkę w parterze i wykończenia (dźwignie, duszenia) to wybierz najlepszy system walki w parterze czyli BJJ. Na forum masz polecane kluby wszystkie, tak samo ja ostatnio pisałem o klubach.
styl z przeważającą stójką mnie interesuje a pisząc o dźwigniach chodziło mi o wyginaniu łapy itp . :P miałem operacje na kręgosłup ( wycinana przepuklina ) i raczej chciał bym się nauczyć czegoś żeby to ktoś padał na glebe a nia ja (wiem wiem życie to nie film ^^ ,ale jak się ktoś przyłoży do takiego stylu i ma do tego dryg to chyba da rade coś zdziałać :) )
#edit
hapkido mi chodziło po głowie bo właśnie czegoś takiego poszukuje .
Wysłany: 2010-02-08, 16:07
Cypis4321 napisał/a:
Komaro napisał/a:
styl z przeważającą stójką mnie interesuje a pisząc o dźwigniach chodziło mi o wyginaniu łapy itp . :P miałem operacje na kręgosłup ( wycinana przepuklina ) i raczej chciał bym się nauczyć czegoś żeby to ktoś padał na glebe a nia ja (wiem wiem życie to nie film ^^ ,ale jak się ktoś przyłoży do takiego stylu i ma do tego dryg to chyba da rade coś zdziałać :) )
#edit
hapkido mi chodziło po głowie bo właśnie czegoś takiego poszukuje .
Pisz normalnie bo nie wiem o co Ci chodzi za bardzo? Piszesz, że miałeś operacje na kręgosłup a w nawiasie wycinana przepuklina? LOL co ma jedno do drugiego? W BJJ te wszystkie elementy, które tak wieśniacko opisałeś są i jest lepszy systemem od Hapkido. Tak samo najlepszą walką parterową na świecie.
Pisz normalnie bo nie wiem o co Ci chodzi za bardzo? Piszesz, że miałeś operacje na kręgosłup a w nawiasie wycinana przepuklina? LOL co ma jedno do drugiego?
to jak nie wiesz to na ... piszesz ? usuwanie przepukliny miedzy kręgowej kręgosłupa .
jak nie wiesz dalej to na wiki zapewne coś znajdziesz a pisze o tym bo to raczej ważne żeby wybrać styl walki !?
Cytat:
W BJJ te wszystkie elementy, które tak wieśniacko opisałeś są i jest lepszy systemem od Hapkido. Tak samo najlepszą walką parterową na świecie.
ile razy mam powiedzieć że nie chce parteru ... a do hapkido z jakiej strony jest BJJ podobne ?
bo ja tego nie widze :
Hapkido :
http://www.youtube.com/watch?v=NrWCYk6_4cg
BJJ
nawet nie moge filmiku znaleźć gdzie walą sie w stujce ...
Wysłany: 2010-02-08, 16:31
Cypis4321 napisał/a:
Komaro napisał/a:
Pisz normalnie bo nie wiem o co Ci chodzi za bardzo? Piszesz, że miałeś operacje na kręgosłup a w nawiasie wycinana przepuklina? LOL co ma jedno do drugiego?
to jak nie wiesz to na ... piszesz ? usuwanie przepukliny miedzy kręgowej kręgosłupa .
jak nie wiesz dalej to na wiki zapewne coś znajdziesz a pisze o tym bo to raczej ważne żeby wybrać styl walki !?
Cytat:
W BJJ te wszystkie elementy, które tak wieśniacko opisałeś są i jest lepszy systemem od Hapkido. Tak samo najlepszą walką parterową na świecie.
ile razy mam powiedzieć że nie chce parteru ... a do hapkido z jakiej strony jest BJJ podobne ?
bo ja tego nie widze :
Hapkido :
http://www.youtube.com/watch?v=NrWCYk6_4cg
BJJ
nawet nie moge filmiku znaleźć gdzie walą sie w stujce ...
Chodzi Ci o pełną walkę full kontaktową tak? To wybierz trening przekrojowy pod MMA i tyle.
tyle.koniec.
dobra poszukałem , poszukałem i jeszcze raz poszukałem ^^ i doszedłem do wniosku że jeżeli nie ma hapkido to jedyne wyjście to aikido bo nie ma nic co ma takie rzuty i dźwignie nie tarzając się po ziemi . nie wiem czemu proponujesz mi MMA ,przecież z hapkido ma niewiele wspólnego tak naprawdę :P
ja nie siedzę w SW a widzę że non stop proponujesz mi SW gdzie walka po 5 sek sprowadza się do parteru ... ( tak tak w MMA nie tylko jest parter , ale nie ma większego nacisku żeby do nie go nie z chodzić )
ja rozumiem że trenujesz BJJ i proponujesz mi style które to są podobne do twojego ,bo uważasz że ten styl jest "the best" ,ale jak pisałem wcześniej nie interesują mnie one i nie mówię że jest gorszy ,po prostu jeden będzie się czuł dobrze w bokserkach a inny w slipach to tyle.
Wysłany: 2010-02-08, 16:56
Cypis4321 napisał/a:
dobra poszukałem , poszukałem i jeszcze raz poszukałem ^^ i doszedłem do wniosku że jeżeli nie ma hapkido to jedyne wyjście to aikido bo nie ma nic co ma takie rzuty i dźwignie nie tarzając się po ziemi . nie wiem czemu proponujesz mi MMA ,przecież z hapkido ma niewiele wspólnego tak naprawdę :P
ja nie siedzę w SW a widzę że non stop proponujesz mi SW gdzie walka po 5 sek sprowadza się do parteru ... ( tak tak w MMA nie tylko jest parter , ale nie ma większego nacisku żeby do nie go nie z chodzić )
ja rozumiem że trenujesz BJJ i proponujesz mi style które to są podobne do twojego ,bo uważasz że ten styl jest "the best" ,ale jak pisałem wcześniej nie interesują mnie one i nie mówię że jest gorszy ,po prostu jeden będzie się czuł dobrze w bokserkach a inny w slipach to tyle.
Powiem Ci tak jesteś żałosny jak twoje posty :D Typowy polski fan sportów walki, życzę powodzenia trenowania nie skutecznego Aikido, który każdy adept BJJ dał by radę sobie, już dawno było przedstawione jakie sporty walki są skuteczne, a które nie i już dawno nie ma takich konfrontacji chciałem pomóc no ale jak widzę nie da się. Dla wyjaśnienie:
Parter: BJJ, Luta Livre, Submission Fighting / Grappling, Sambo, ewentualnie Judo, same systemy obaleń to Zapasy.
Stójka: Kick - Boxing, Muay Thai,
Trening przekrojowy: Freestyle / Free Fight (w Polsce i wszędzie na świecie będzie napisane MMA lub Vale Tudo), Combat Sambo (bardzo "podobna" formuła do MMA), Ju-Jistu Full Contact ("podobnie" jak Combat Sambo)
a to co ma być ? chciałeś mi dosrać czy jak ? czy po prostu podnosisz sobie swoje i tak za bardzo podwyższone ego ?
Cytat:
Typowy polski fan sportów walki, życzę powodzenia trenowania nie skutecznego Aikido, który każdy adept BJJ dał by radę sobie
człowieku ja nie mam zamiaru jeździć na jakieś zawody czy tłuc się na każdym rogu ^^
chciał bym się nauczyć kilku dźwigni rzutów i tyle ... a ty jak wielki mi kur** zawodowiec gadasz od rzeczy , każda sztuka walki ma swoje - jak i + , a ja raczej nie czekał bym aż mi ktoś wyjedzie z prostym żeby zastosować mu jakiś chwyt , po prostu jak by dobrze się przeciwnik ułożył do mojej postawy to bym spróbował zrobić dźwignie bądź rzut . a ty sobie chyba wyobrażasz penis wie co ^^
a tak na marginesie to :
http://www.youtube.com/watch?v=fN7yn0XOSMQ
nie wygląda na bezużyteczne .
Cytat:
, już dawno było przedstawione jakie sporty walki są skuteczne, a które nie i już dawno nie ma takich konfrontacji
z tego co się orientuje to aikido stroni od walki .
[qoute]chciałem pomóc no ale jak widzę nie da się.[/quote]
na początku chciałeś ( dzięki Ci za to ) ,ale nie czytasz dokładnie co piszę i wciskasz mi non stop podobny styl .
[qoute]
Dla wyjaśnienie:
Parter: BJJ, Luta Livre, Submission Fighting / Grappling, Sambo, ewentualnie Judo, same systemy obaleń to Zapasy.
Cytat:
Trening przekrojowy: Freestyle / Free Fight (w Polsce i wszędzie na świecie będzie napisane MMA lub Vale Tudo), Combat Sambo (bardzo "podobna" formuła do MMA), Ju-Jistu Full Contact ("podobnie" jak Combat Sambo)
nie spodziewał bym się innej walki po freestyle jak MMA w końcu rozwinięcie to Mixsing Matrial Arts ,czy tych co napisałeś ,ale one są wszystkie z naciskiem na parter
Wysłany: 2010-02-08, 18:05
Cypis4321 napisał/a:
Cytat:
Powiem Ci tak jesteś żałosny jak twoje posty :D
a to co ma być ? chciałeś mi dosrać czy jak ? czy po prostu podnosisz sobie swoje i tak za bardzo podwyższone ego ?
Cytat:
Typowy polski fan sportów walki, życzę powodzenia trenowania nie skutecznego Aikido, który każdy adept BJJ dał by radę sobie
człowieku ja nie mam zamiaru jeździć na jakieś zawody czy tłuc się na każdym rogu ^^
chciał bym się nauczyć kilku dźwigni rzutów i tyle ... a ty jak wielki mi kur** zawodowiec gadasz od rzeczy , każda sztuka walki ma swoje - jak i + , a ja raczej nie czekał bym aż mi ktoś wyjedzie z prostym żeby zastosować mu jakiś chwyt , po prostu jak by dobrze się przeciwnik ułożył do mojej postawy to bym spróbował zrobić dźwignie bądź rzut . a ty sobie chyba wyobrażasz penis wie co ^^
a tak na marginesie to :
http://www.youtube.com/watch?v=fN7yn0XOSMQ
nie wygląda na bezużyteczne .
Cytat:
, już dawno było przedstawione jakie sporty walki są skuteczne, a które nie i już dawno nie ma takich konfrontacji
z tego co się orientuje to aikido stroni od walki .
[qoute]chciałem pomóc no ale jak widzę nie da się.
na początku chciałeś ( dzięki Ci za to ) ,ale nie czytasz dokładnie co piszę i wciskasz mi non stop podobny styl .
[qoute]
Dla wyjaśnienie:
Cytat:
nie spodziewał bym się innej walki po freestyle jak MMA w końcu rozwinięcie to Mixsing Matrial Arts ,czy tych co napisałeś ,ale one są wszystkie z naciskiem na parter[/quote]
Nie stety mylisz się w treningu przekrojowym nie ma nacisku na parter są trenowane wszystkie elementy walki, które są wykorzystywane w rywalizacji sportowej i jeśli z darzy się okazja w licznej. Na zawody nikt Ci nie każę jeździć. Nie zaprzeczam, że są róźne sekcje MMA i kładą nacisk na różne aspekty walki w Warszawie np lekko dominują parter ale w innych miastach czy sekcjach tak może nie być.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-02-08, 18:41
Facet, rozumiem ze chcesz cos bardziej rekreacyjnie (zdaje sie, ze przepuklina w kazdej formie niestety jest uciazliwa jesli chodzi o SW, wiec innej opcji w tym wypadku nie masz).
Jezeli chcesz tylko poprostu znac pare tech i trenowac ot dla samego ruchu to moze byc Aikido (samo do walki sie zwyczajnie nie nadaje, a filmik jest do dupy;)).
Ale jesli chcesz jednak jakikolwiek uzytek z tego miec (uwzgledniajac argument przepukliny, unikania parteru i upodoban do dzwigni) to rozejrzyj sie za JJ.
Ewentualnie moze jeszcze Judo, ale jezeli sek tkwi w kregoslupie to chyba jednak nie bedzie dobra opcja.
Co do zakresu treningu, to mozesz dogadac sie z trenerem, ze jakis tam zakres treningu ci odpusci.
Tyle w temacie z mojej strony.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski