Komaro Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1586
Wysłany: 2010-02-08, 18:56
shinra napisał/a:
Facet, rozumiem ze chcesz cos bardziej rekreacyjnie (zdaje sie, ze przepuklina w kazdej formie niestety jest uciazliwa jesli chodzi o SW, wiec innej opcji w tym wypadku nie masz).
Jezeli chcesz tylko poprostu znac pare tech i trenowac ot dla samego ruchu to moze byc Aikido (samo do walki sie zwyczajnie nie nadaje, a filmik jest do dupy;)).
Ale jesli chcesz jednak jakikolwiek uzytek z tego miec (uwzgledniajac argument przepukliny, unikania parteru i upodoban do dzwigni) to rozejrzyj sie za JJ.
Ewentualnie moze jeszcze Judo, ale jezeli sek tkwi w kregoslupie to chyba jednak nie bedzie dobra opcja.
Co do zakresu treningu, to mozesz dogadac sie z trenerem, ze jakis tam zakres treningu ci odpusci.
Tyle w temacie z mojej strony.
Widzisz to samo Ci wszyscy piszą :)
Batman Pomógł: 8 razy Wiek: 15 Dołączył: 03 Paź 2009 Posty: 847
Wysłany: 2010-02-08, 19:18
Jeśli chcesz kimś rzcić polecam Judo chyba to Tobie będzie najbardziej odpowiadać
Wysłany: 2010-02-08, 19:21
Batman napisał/a:
Jeśli chcesz kimś rzcić polecam Judo chyba to Tobie będzie najbardziej odpowiadać
A czy w BJJ, albo Sambo albo Zapasach albo treningu przekrojowym tego nie ma? Więc nie tylko musi być Judo ;)
Batman Pomógł: 8 razy Wiek: 15 Dołączył: 03 Paź 2009 Posty: 847
Wysłany: 2010-02-08, 19:32
Komaro, Jest, jest, ale jak pisał chce skutecznej SW typowo po to, aby w razie czego mógł kimś rzucić. Nie chce walki w parterze chce skutecznej SW. Z zapasamy jak najbardziej się zgodzę, ale myślę, że to mu nie będzie pasować
Wysłany: 2010-02-08, 19:35
Batman napisał/a:
Komaro, Jest, jest, ale jak pisał chce skutecznej SW typowo po to, aby w razie czego mógł kimś rzucić. Nie chce walki w parterze chce skutecznej SW. Z zapasamy jak najbardziej się zgodzę, ale myślę, że to mu nie będzie pasować
Czy w Judo nie ma walki w parterze? A inne są nie skuteczne człowiek nie wie czego chce i nie zna się na SW.
czym się różni BJJ od JJ nie mogę znaleźć nigdzie ino o tym :P macie może jakieś filmiki jak się tłuką / pokazują nie w parterze ? bo ja non stop widze te SW tylko w parterze ;/
patrzyłem na Judo w okolicy i jest pare ciekawych ;]
Cytat:
Nie chcę Cię martwić, ale na treningu będziesz tyle samo razy rzucającym, co i rzucanym.
wiem :D ale na treningu nie to samo co na asfalcie ^_^
edit#
w JJ / BJJ / Judo są dźwignie na łokcie nadgarstki itp ?
Na asfalcie to żeby innych rzucać potrzebujesz odpowiedniego treningu. Rzuty na dźwigniach typu aikido, hapkido, koryu jujutsu nie sa do tego najlepszą metodą.
W judo masz dźwignie na łokieć. W Bjj na wszystko.
Wysłany: 2010-02-09, 01:51
Cypis4321 napisał/a:
czym się różni BJJ od JJ nie mogę znaleźć nigdzie ino o tym :P macie może jakieś filmiki jak się tłuką / pokazują nie w parterze ? bo ja non stop widze te SW tylko w parterze ;/
patrzyłem na Judo w okolicy i jest pare ciekawych ;]
Cytat:
Nie chcę Cię martwić, ale na treningu będziesz tyle samo razy rzucającym, co i rzucanym.
wiem :D ale na treningu nie to samo co na asfalcie ^_^
edit#
w JJ / BJJ / Judo są dźwignie na łokcie nadgarstki itp ?
Jak wybrales BJJ to wbijaj do Allianca na Submission Fighting.