Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
jaki sport walki dla mnie?
Autor Wiadomość
Szert

Wysłany: 2011-08-15, 19:16   jaki sport walki dla mnie?

Witam ^^
Więc mam problem. Ostatnio zauważyłam, że jestem praktycznie bezbronna. Nawet, gdyby teraz do mieszkania wszedł nieuzbrojony włamywacz, o głowę niższy ode mnie mogła bym co najwyżej uciekać gdzie pieprz rośnie :( To bardzo przykre :(
Mam 16lat, 175cm, 52-54kg.
Jestem cierpliwa, trudno mnie wyprowadzić z równowagi, walczyć mogłabym tylko w obronie własnej, w obronie słabszych lub w skrajnych przypadkach jak np. pomszczenie rodziców (tylko przykład, nikt ich nie zabił) Cały problem polega na tym, że ja nawet bronić nie potrafię. Jestem wysportowana, problemem jest po prostu nie walczenie, nigdy nie ćwiczyłam.
Jestem słaba, ale szybka, więc przydał by mi się jakiś sport z dźwigniami, to oszczędzi mi sporo energii, którą mogę wykorzystać gdy przeciwnik się podniesie. A najlepiej było by z mieczem. Dało by mi to największą szansę.
Co polecacie?

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-08-15, 20:12   

Brazylijskie ju jitsu , judo i głównie style chwytane najlepsze dla kobiet i do obrony , napisz skąd jesteś , albo jaki masz wybór w swoim mieście to będzie można ci doradzić .

Poza tym unikaj niebezpiecznych miejsc , nie chodź sama po nocach , kup sobie dobry gaz pieprzowy , tak dla pewności , a i o szybkim biegu też trzeba pamiętać . Z mieczem to nie ma sensu bo jak sobie wyobrażasz z mieczem po ulicy chodzić :->

Szert

Wysłany: 2011-08-15, 20:35   

Z mieczem może nie, ale jakiś mały sztylecik by się uchował... :-D No dobra, niepotrzebny, ale jestem wielką fanką broni białej :-)

Mógłbyś mi łopatologicznie wyjaśnić, czym różnią się karate, teekwondo, judo, aikido i ju jitsu? Bo patrzę, porównuję... I różnią się chyba tylko ubraniami :-(

siedem 

Wysłany: 2011-08-15, 21:18   

żartujesz że nie widziśz różnicy ;-)
a ze stylów z dźwigniami, to może coś chńskiego chin na ;-)
aikido se darój w obronie ci wiele nieda :-P
bjj i judo tak
co do karate to zależy jaki styl..

wojak11 

Wysłany: 2011-08-15, 21:22   

Szert napisał/a:
Mógłbyś mi łopatologicznie wyjaśnić, czym różnią się karate, teekwondo, judo, aikido i ju jitsu? Bo patrzę, porównuję... I różnią się chyba tylko ubraniami :-(

karate, taekwondo to style uderzan, gdzie prawie niemal wszystkie techniki opierają się na kopnięciach lub uderzeniach, bądż ich kombinacjach, tak bardzo ogólnie.

judo, brazylijskie jiu jitsu, to style chwytane, gdzie w walce nie używa się raczej uderzeń i kopnięć a takich chwytów, rzutów, obaleń itp. aby przeciwnika wytrącić z równowagi, przewrócić i sprowadzić do parteru aby założyć dzwignię, duszenie, trzymanie etc. Oba style są jak najbardziej do samoobrony, bardzo praktyczne i skuteczne.

ju jitsu, to taki styl samoobrony, gdzie masz wszystko (w założeniu), rzuty, uderzenia, specjalne techniki samoobrony - niestety w praktyce wychodzi blado, dużo teorii, mało praktycznych technik, wszystko jest jakoś robione sztucznie i na siłę

aikido - to taka bardziej sztuka dla sztuki. "Samoobrona" polegająca w zasadzie nie wiadomo na czym, dziwne dzwignie, przewroty, rzuty z kosmosu. Bardziej rekreacja i hobby niż coś pożytecznego.

Szert napisał/a:
Co polecacie?

Idz na Judo, BJJ. Jezeli nie bedzie szans na trenowanie tych, to spróbuj z Muay thai, Kick Boxing.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-08-15, 21:40   

napisz skąd jesteś , to doradzimy pomożemy wybrać :-)

Szert

Wysłany: 2011-08-15, 23:17   

Bydgoszcz ^^
hmm wszystkie są mniej więcej tak samo pożyteczne...
To inaczej, co jest najbardziej efektywne i wywołuje u przeciwnika takie dobitne WOW? :-D Wiem, że to mało ważne, ale prawdopodobnie ciężej się walczy z kimś, kto robi 3 salta w tył z palcem w... Wiecie, wtedy spada morale :-) A judo kojarzy mi z sumo... Taki trochę hm.. "ciężki", tak, to dobre słowo, sport... A ja bym chciała zasuwać... Myk myk i salto, fikołek i sru, nie ma mnie. i żebym mogła pokonać zdecydowanie cięższego ode mnie przeciwnika :-> Może przesadzam, walka to walka, ale czy musimy się koniecznie nawalać pięściami jak w boksie? Całe życie nie interesowałam się walką, wybaczcie niewiedzę :-> Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi, jesteście kochani :->

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-08-15, 23:45   

Myk myk i salto, fikołek to do cyrku się nadaje , nie do walki i wiele czasu trzeba na to by poświęcić :->

Judo to głównie rzuty i właśnie taki rzut na chodnik jest efektywny i wywoła u przeciwnika wow , w bjj jest nacisk na parter , dźwignie i duszenia , czyli okładanie się pięściami nie jest konieczne , rzut , obalenie i duszenie lub dźwignia to łatwy i skuteczny sposób na wygraną z cięższym przeciwnikiem co zostało udowodnione ;-)

http://www.bjj.bydgoszcz.pl/
http://www.judobydgoszcz.info/
http://www.espadon.bjj.pl...tpage/Itemid,1/
http://www.pts-gwardia.pl/judo.htm
Pochodź po klubach popytaj co i jak , gdzie ci się najbardziej spodoba , pierwszy trening jest zazwyczaj darmowy ;-)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-08-16, 01:18   

http://www.espadon.bjj.pl/
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Batman 

Wysłany: 2011-08-16, 18:33   

Bjj!
Szert napisał/a:
To inaczej, co jest najbardziej efektywne i wywołuje u przeciwnika takie dobitne WOW? Wiem, że to mało ważne, ale prawdopodobnie ciężej się walczy z kimś, kto robi 3 salta w tył z palcem w...
To capoeira, ale nie polecam :]

wojak11 

Wysłany: 2011-08-16, 23:32   

Szert napisał/a:
hmm wszystkie są mniej więcej tak samo pożyteczne...

nie wszystkie, a niektóre szkodzą

Szert napisał/a:
A judo kojarzy mi z sumo... Taki trochę hm.. "ciężki", tak, to dobre słowo, sport... A ja bym chciała zasuwać... Myk myk i salto, fikołek i sru, nie ma mnie. i żebym mogła pokonać zdecydowanie cięższego ode mnie przeciwnika

judo nie jest ciężki w tym sensie, w jakim to napisałaś, a poprawnie wykonana technika to właśnie takie myk salto wychodzi. Żadny sport walki, w praniu nie wychodzi teatralnie

Szert

Wysłany: 2011-08-17, 17:27   

Batman, czemu nie polecasz capoeira? kiepska jest?
Czy w każdym judo oni się tak szarpią za rękawy? To ma jakiś głębszy sens? Bo Judo chyba przekomnuje mnie najbardziej. gdyby nie to szarpanie...

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-08-17, 18:01   

Szert, bo to taniec a nie walka , bynajmniej dla mnie .
W Judo chwyta się nie tylko za rękawy i ma to bardzo głęboki sens , chwytasz np. jedną ręką za rękaw , drugą za kołnierz i wykonujesz rzut . Szarpanie jest efektem tego że druga osoba nie chce dać złapać .

mihalekkk

Wysłany: 2011-08-17, 19:10   

Cześć! mam pytanie,czy orientuje się ktoś gdzie w kielcach i okolicach i czy wogóle jest sekcja jiu jitsu? Jeśli jest to jeszcze napiszcie czy dobra bo ja nic nie mogę znaleśc.Chodzi mi o tradycyjne jiu jitsu, nie o bjj

wojak11 

Wysłany: 2011-08-17, 20:01   

mihalekkk napisał/a:
Chodzi mi o tradycyjne jiu jitsu

a po co Ci tradycyjne ju jitsu?

Odpowiedz do tematu