Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie SW dla mnie?
Autor Wiadomość
Krzychu15 

Wysłany: 2012-01-07, 17:26   Jakie SW dla mnie?

Witam, mam problem. Chciałem trenować tai jitsu, jednak jedyna szkoła w Poznaniu mnie średnio przekonuje. Myślę więc, że może jakaś inna SW będzie dobra. Najbardziej zależy mi na stylach tradycyjnych. Mam 19 lat, 175 cm wzrostu i ważę około 80 kg.
Proszę o pomoc :)
Pozdrawiam

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-07, 17:58   

z jakim nastawieniem w to idziesz? na sport,rekreacje czy chciałbyś kiedyś walczyć zawodowo?

Krzychu15 

Wysłany: 2012-01-07, 18:06   

Na pewno nie w kategoriach sportowych :) Walczyć zawodowo? hmm.. Mam bardzo dużą motywację, żeby ćwiczyć to bardzo długo, więc to jest możliwa opcja :), jednak chodzi głównie o aktywność fizyczną :)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-07, 20:27   Re: Jakie SW dla mnie?

Krzychu15 napisał/a:
Najbardziej zależy mi na stylach tradycyjnych.

Krzychu15 napisał/a:
I teraz mam pytanie jak ta sztuka walki ma się do walki na ulicy? Jaka jest jej skutecznośc

Niestety tutaj trzeba wybrać. Albo skuteczność, albo tradycja.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-07, 21:19   

dokładnie,nie każda szkoła np.karate tradycyjnego czy kung fu uczy także podstaw przykladowo kickboxingu,ja mialem o tyle szczescie ze sparingi byly na zasadach KB.ale więcej sie nauczysz idąc np na muay thai,judo,bjj

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2012-01-07, 23:19   

Dla mnie bieganie w strojach z ubiegłej epoki i ćwiczenie technik z ubiegłych epok to nie tradycja ale jej wypaczenie. Kiedyś te techniki były najbardziej skutecznym znanym sposobem walki, jednak podlegały ciągłej ewolucji. Jeżeli ktoś chce ćwiczyć sztuki walki dzisiaj to powinien brać pod uwagę współczesną wiedzę o treningu, między innymi wynikającą obserwacji zawodów mieszanych sztuk walki.

Tradycja to nie ślepe powtarzanie tego co było kiedyś tylko to szacunek dla pewnego dziedzictwa. Jeżeli ktoś dzisiaj uczy technik które już wiadomo, że nie są zbyt skuteczne, ale uczył ich też jakiś tam mistrz 200 lat temu, który o tym nie wiedział, to nie ma to dla mnie większego sensu. Lepiej przyjąć jego ogólne założenia poszukiwania najlepszych technik.

Szanować tradycję - to można sobie poczytać co o treningu i walce pisał Bruce Lee, Kano, jacyś starodawni japońscy szermierze itd. Ale nie kopiować bezmyślnie techniki które już dawno wiadomo, że nie są optymalne.

Taki przykład: wyobraź sobie generała, który czyta "Sztukę Wojny" Sun Tzu i inne takie mądre starożytne książki o prowadzeniu wojen i czerpie z nich nauki i stosuje te mądrości na polu bitwy. Całkiem spoko, prawda. To jest szacunek i mądre podejście do tradycji. Za to nie byłoby zbyt mądre wysyłać na dzisiejsze pole walki ludzi z mieczami "bo to tradycyjne". A drogą pareleli takie podejście można zauważyć u wielu sensei "tradycyjnych" sztuk walki.

Tradycje każdej sztuki walki urosły na gruncie dążenia do nauki walki, trening sztuki walki bez priorytetowego nastawienia na naukę umiejętności walki to nie trening sztuk walki tylko balet czy inscenizacja historyczna.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Krzychu15 

Wysłany: 2012-01-07, 23:33   

Zgadzam się z Tobą Drunken. Ja mówiąc styl tradycyjny, myślałem o czymś takim jak kung-fu, albo karate, tylko chciałbym, żeby to sprawdzało się jako tako w walce ulicznej :)

Batman 

Wysłany: 2012-01-08, 00:22   

Niestety Drunken, przedstawiłeś bolesną prawdę.

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-08, 10:10   

krzychu jak chcesz sie czegoś naprawdę nauczyć,to wybij sobie z głowy wszystkie style tradycyjne

Krzychu15 

Wysłany: 2012-01-08, 13:51   

to co proponujecie w takim razie?:) Od razu mowie, że BJJ mnie nie kręci, ani nic chwytanego :)

Zabstyl 
Muay Thai

Wysłany: 2012-01-08, 13:53   

MT,Kb,Boks ale i tak chwytane są lepsze ;p

Krzychu15 

Wysłany: 2012-01-08, 14:16   

A jak sobie radzą style chwytne w starciu z więcej niż 1 przeciwnikiem?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-08, 14:19   

Tak jak wszystkie inne.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Krzychu15 

Wysłany: 2012-01-08, 14:22   

Nie wiem, czy to dobre myślenie, ale ja myślałem, że np. MT albo KB ma większe szanse w starciu z np. dwoma rywalami. Walkę w parterze w BJJ wyobrażam sobie tak, że zakładasz jednemu dźwignię, a drugi daje ci buta na twarz ;)

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-08, 14:26   

ale w stylach stójkowych tez tak jest,że jak sie zajmiesz jednym drugi ci zapierdoli,więc lepiej czasem zalozyc jakąs dzwignie czy zrobić przerzut niż obijać morde przeciwnikowi

Odpowiedz do tematu