Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-04-09, 20:04
Judo według mnie lepsze do obrony (ogólnie style chwytane są dobre do obrony) , osiągnięcia sportowe każdy styl pozwoli ci zdobyć , ale wszystko zależy od klubu i trenera , najlepiej idź na trening judo i kyokushin , pierwszy będzie za darmo i zobaczysz co ci się bardziej podoba .
Skoro nic nie trenowałeś to nie wiadomo czy jesteś chwytaczem czy uderzaczem , będziesz tym co będziesz trenował
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 490 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2011-04-09, 21:21
idz na to i na to jeśli styknie kasy co do czsu to jeśli sobie ładnie dzień zorganizujesz to spokonie znajdziesz co dziennie czas na trening. Wywal facebooka, naszą klasę wyinstaluj gry i marsz na trening ;)
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-04-10, 13:34
a ja wyjątkowo polecam Ci kyokushin, trenuje 2 lata i wiem że jak najbardziej jest dobre do samoobrony, po prostu spróbuj obu sztuk, nie kieruj sie tym co mowia inni tylko sam sprawdz co Ci bardziej pasuje
Toq Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2009 Posty: 146 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2011-04-13, 07:32
Kyokushin jest dobre jeśli chcesz trenować wytrzymałość, wzmocnić ciało i umysł to polecam Kyokushin... Ale do obrony to większość ma rację... JUDO
Sam ćwiczyłem trochę judo i jakoś mi nie podeszło, za to kyokushin zawsze mi się podobało i żałowałem że tego nie mogłem ćwiczyć. Choć jak potem sparowałem z kyokushinistą to się okazało, że jedno zmniejszenie dystansu i kolega się stawał bezsilny
To zależy od twoich preferencji. Mi się wydaje, że jeśli wolisz stójkę to kyokushin jest dla ciebie, jeśli parter to Bjj choć judo też go posiada tylko jest krojony, a judo to właśnie parter i walka w klinczu tj. różnego rodzaju podcięcia, rzuty itp.
Wybór należy do Ciebie, ja bym wybrał na twoim miejscu Judo bo dosyć blisko i odpowiada moim zainteresowaniom, choć jak bym miał bliżej do Bjj to bym wybrał Bjj (wolę parter).
Pozdrawiam .