Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Karate tradycyjne faktycznie nie na te czasy?
Autor Wiadomość
Shiawase 

Wysłany: 2009-10-08, 23:06   Karate tradycyjne faktycznie nie na te czasy?

Najpierw może tylko kilka słów o karate tradycyjnym:

Karate Tradycyjne jest sztuką samoobrony, która wyodrębniła się z uprawianego w Japonii budo (sztuka wojenna). Jest oparte na sztuce walki bez użycia broni, która rozwija się od tysięcy lat. Karate Tradycyjne skupia się na rozwijaniu ludzkiego charakteru do takiego poziomu, że zwycięstwo nad przeciwnikiem jest osiągane bez użycia przemocy.

Cytat:
Przysięga karate:

Po pierwsze! Dążyć do doskonałości charakteru
Po pierwsze! Bronić ścieżek prawdy!
Po pierwsze! Krzewić ducha wysiłku!
Po pierwsze! Szanować zasady etykiety!
Po pierwsze! Strzec się porywczej odwagi!

Przeglądam to forum od niemal godziny i napotkałem mnóstwo postów, w których zawarta jest krytyka tej sztuki walki. Czy naprawdę uważacie, że nie ma ona już przyszłości? Faktycznie, ostatnio jest niesłychana moda na zwłaszcza MMA, ale czy warto podążać za modą?? Jest to na pewno sport bardziej ofensywny i agresywny. To jednak nie zawsze musi spełnić egzamin. Najchętnie pooglądałbym walki np zaawansowanego karateki z zaawansowanym tajskim bokserem :) Na pewno stworzyłaby się nam wtedy jakaś wizja możliwości jednej i drugiej sztuki.

Karate tradycyjne ćwiczę od niedawna, ale zdaję sobie sprawę z tego, że ćwiczenia często są monotonne i wręcz nudne, ale na dłuższą metę wydaje mi się, że mogą dać o wiele lepsze rezultaty, niż inne sporty. Ktoś też napisał, że w takich "napierdalankach" (nawet na treningach) można łatwo nabawić się poważnej kontuzji, a co więcej szybciej się "zestarzejemy", bo zaczniemy tracić zdrowie. Karate ma to do siebie, że zdrowie bardzo podtrzymuje.

Mam wrażenie po tym wszystkim co na necie czytałem, że jeśli komuś zależy na jak najszybszym nauczeniu się skutecznych chwytów i ciosów, pewnie wybierze coś innego. Natomiast jeśli jesteśmy w stanie uzbroić się w cierpliwość (bo ta jest niezbędna w tym przypadku zanim osiągniemy dobre efekty), a ponadto chce umocować w sobie prawdziwy charakter, silną wolę i przy okazji zadbać o zdrowie - wybierzemy karate.

Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie :) I przede wszystkim powtórzę pytanie - czy uważacie, że karate tradycyjne jako sztuka samoobrony jest już przeżytkiem?
Hitotsu! Reigi O Omozuru Koto!
Hitotsu! Kekki No Yo O Imashimuru Koto!

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-08, 23:56   Re: Karate tradycyjne faktycznie nie na te czasy?

Shiawase napisał/a:
Karate Tradycyjne jest sztuką samoobrony, która wyodrębniła się z uprawianego w Japonii budo

Karaye wywodzi się z Okinawy i jego rola jako budo jest wtórna.

Cytat:
Faktycznie, ostatnio jest niesłychana moda na zwłaszcza MMA, ale czy warto podążać za modą??

To nie moda, to zycie. A moda była własnie na karate, dzięki filmom.

Cytat:
Najchętnie pooglądałbym walki np zaawansowanego karateki z zaawansowanym tajskim bokserem

MMA wywodzi się właśnie z walk międzystylowych.

Cytat:
na dłuższą metę wydaje mi się, że mogą dać o wiele lepsze rezultaty, niż inne sporty.

Wszystko zależy jakich rezultatów oczekujesz.

Cytat:
Ktoś też napisał, że w takich "napierdalankach" (nawet na treningach) można łatwo nabawić się poważnej kontuzji, a co więcej szybciej się "zestarzejemy", bo zaczniemy tracić zdrowie. Karate ma to do siebie, że zdrowie bardzo podtrzymuje.

Każdy trening niesie ze sobą ryzyko kontuzji. Zwłaszcza treniningt kontaktowy.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia
Ostatnio zmieniony przez Boruta 2009-10-13, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  

zalewa 

Wysłany: 2009-10-10, 22:27   

Ja tam jak miałem z 7-8 lat to też się chciałem na karate zapisać. Niestety moim zdaniem to nie ma żadnego sensu. Po co całe życie robić kata i jakieś bezsensowne ćwiczenia jak jest wiele innych skuteczniejszych sztuk walki bez katy i innych pierdół. Na ulicy nie robi się katy. A propos na MMA nie ma mody bo MMA to Mixed Martial Arts czyli nie stanowi nowego stylu a w MMA mogą toczyć się pojedynki między stylami czyli pojedynek boksera taja i kareteki był by możliwy, ale według mnie wygrał by bokser bo muay thai lepiej przygotowuje do walki tego typu. Jestem jednak ciekawy czemu w MMA jest tak mało karateków.

A oto program spełniamy marzenia ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=pAfpFx_b4hQ

ale to zależy od przygotowania a nie od stylu

Jestem jednak ciekawy czemu w MMA jest tak mało karateków

Jeśli chodzi o budo to z budo pochodzi też ju-jitsu i jest o wiele skuteczniejsze

Według mnie na ulicy nie pomaga kata ani chi tylko ty i twoje umiejętności. Na pewno trenując karate coś się nauczysz ale mma lepiej przygotowuje do realnej walki bo stawia na wszelkie możliwości ataku a karate to tylko tradycyjna japońska sztuka walki, która miała bardzo mały wkład w historie w porównaniu z innymi sztukami walki ale jednak jakiś tam miała. Więc moja odpowiedz brzmi tak karate jest przeżytkiem rozsławionym przez karate kid.
Nie cackaj się z nimi nie baw

Komaro 

Wysłany: 2009-10-14, 14:23   

Największy Karateką w MMA jest Lyoto Machida, obecny mistrz UFC półciężkiej.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-14, 14:34   

O Machidzie tutaj: http://forum.fight-club.p...-ufc-vt2654.htm

HeadHunter 

Wysłany: 2009-10-14, 16:20   

Kazda stuka walki jest dobra.
A na te czasy to poprostu popularnosc.... teraz na topie jest mma

Komaro 

Wysłany: 2009-10-14, 17:32   

HeadHunter napisał/a:
A na te czasy to poprostu popularnosc.... teraz na topie jest mma

Jasne każda jest dobra :lol: Wiesz co to jest MMA w ogóle? xD To połaczenie wszystkich technik walki wręcz więc nie może być zła i zawsze będzie na topie jeśli chodzi sw bo łączy wszystko.

HeadHunter 

Wysłany: 2009-10-14, 18:09   

Mowiac o MMA nie chodzilo mi o szkutecznosc tylko o ogladalnosc przez ludzi.

Komaro 

Wysłany: 2009-10-14, 18:29   

HeadHunter napisał/a:
Mowiac o MMA nie chodzilo mi o szkutecznosc tylko o ogladalnosc przez ludzi.

Aha no to źle zinterpretowałem twoją wypowiedź, no tak kto chcę oglądać samo karate jak można obejrzeć pełną wymiarową walkę w każdej płaszczyźnie a jak jak w 3/4 karate machanie nogami w powietrze.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-14, 18:43   

HeadHunter napisał/a:

Kazda jest dobra, natomiast mają różne zalety. Jesli ktoś chce poćwiczyć tylko i weyłacznie dla zdrowia, to jasne jest, że tai chi bedzie dlań lepsze od thai boxingu. Jeśli kogoś interesuje samurajska kultura, to kickboxing nie będzie najlepszym pomysłem.

Komaro 

Wysłany: 2009-10-14, 18:48   

Boruta napisał/a:
HeadHunter napisał/a:

Kazda jest dobra, natomiast mają różne zalety. Jesli ktoś chce poćwiczyć tylko i weyłacznie dla zdrowia, to jasne jest, że tai chi bedzie dlań lepsze od thai boxingu. Jeśli kogoś interesuje samurajska kultura, to kickboxing nie będzie najlepszym pomysłem.

No, ale Tai Chi jak się nie myle to nie jest sztuka walki tylko metydacja i wyciszenie :mrgreen:

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-14, 18:56   

To jest sztuka walki. Konkretnie styl kung fu.

HeadHunter 

Wysłany: 2009-10-14, 22:20   

Zazwyczaj jesli komus chodzi o SW to wybiera sie na Taj lub inny,
Tai Chi to takie glebsze wedlug mnie bardziej dla pasji niz uzytku.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-14, 23:25   

Jak najbardziej do uzytku. Chcesz używać dla zdrowia, idziesz na Tai chi. Chcesz używać dla sportu uderzanego, idziesz na Thai box. Różne sztuki walki lepiej się sprawdzają w różnych zagadnieniach.

HeadHunter 

Wysłany: 2009-10-15, 12:45   

Mozesz mi przyblizycz na czym polega tai chi bo tylko widzialem na filmikach cwiczacych to ;-)

Odpowiedz do tematu