Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
kimono
Autor Wiadomość
Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-04-04, 10:27   

Batman napisał/a:
Boruta napisał/a:
w tym także i ubioru do sztuk walki.
Japońskich sw, prawda?

tak, ale na inne też możesz mówić kimono/a
Cytat:
Kimono (jap. 着物, Kimono? dosłownie "coś do noszenia na sobie") – tradycyjny ubiór japoński. Pierwotnie słowem kimono określano każde ubranie, później zaczęto je stosować tylko do konkretnego ubioru, który wciąż noszony jest przez kobiety, mężczyzn i dzieci.

Kimono to ubiór o kroju prostym, w kształcie litery T, przypominający nieco szlafrok. Rękawy są długie i na całej długości bardzo szerokie – nawet do pół metra. Według tradycji, kobiety nie mające męża powinny nosić kimono o wyjątkowo długich rękawach, sięgających niemal podłogi. Szata jest owinięta wokół ciała, przy czym lewa strona powinna być zawsze na wierzchu. Całość ubioru uzupełnia szeroki pas wiązany na plecach, zwany obi.
[...]
W potocznej polszczyźnie kimono służy za określenie każdego rodzaju dalekowschodniego stroju. Na przykład kimonem nazywają często strój do ćwiczeń adepci kendo, karate, aikido itd. Co gorsza, słowa tego używają również ćwiczący chińskie, koreańskie czy wietnamskie sztuki walki, np. kung-fu, taekwondo czy vietvodao, co jest nieporozumieniem. Ten stan rzeczy bierze się z niskiego w Polsce poziomu wiedzy o Dalekim Wschodzie i wynikającego z niego braku terminów.

W slangowej polszczyźnie kimono oznacza po prostu sen lub piżamę. Zwrot walnąć w kimono, w wersji krótkiej – walnąć w kimę, pochodzi zapewne z gwary więziennej. Pojawił się w latach 80., zapewne w związku z popularnością serialu Szogun, z którego przeciętny Polak dowiedział się, że tradycyjny japoński sposób spania jest dość spartański, trochę jak na więziennej pryczy. Dzięki serialowi Szogun słowo kimono stało się modne i do tej mody nawiązał Piotr Fronczewski tworząc postać Franka Kimono.
zrdl: wiki

Cytat:
Kimono: japońska szata, z szerokimi rękawami, długa do ziemi, przepasana, noszona zarówno przez kobiety jak i mężczyzn. Wśród laików określenie ubrań w rodzaju aikidogi, karategi, judogi [...faceci w kimonach].
zrdl. google.es

Pimpek35 

Wysłany: 2010-04-04, 13:57   

To ja wam strzele, że nie japońskie tylko okinawskie, jak już się tak uzupełniać na wzajem musicie.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-04-04, 14:50   

Batman napisał/a:
Boruta napisał/a:
Japońskich sw, prawda?

Nie tylko. Także tych, które powstay pod japońskimi wpływami, a do takowych zalicza się np tkd.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Batman 

Wysłany: 2010-04-04, 22:28   

Boruta napisał/a:
Batman napisał/a:
Boruta napisał/a:
Japońskich sw, prawda?

Nie tylko. Także tych, które powstay pod japońskimi wpływami, a do takowych zalicza się np tkd.
Aha:] Dobrze wiedzieć ;-)

Odpowiedz do tematu