Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny temat z serii"CO WYBRAĆ"
Autor Wiadomość
unknown 

Wysłany: 2010-09-07, 15:44   Kolejny temat z serii"CO WYBRAĆ"

Po pierwsze wypadałoby się przywitać, z racji pierwszego postu na forum - tak więc cześć.

Do rzeczy. Przeglądałem wiele podobnych tematów chcąc znaleźć coś dla siebie, jednak nadal jestem niezdecydowany i nie wiem na co się zdecydować. interesują mnie SW rozwijające i wykorzystujące zarówno ręce jak i nogi. Osobiście podoba mi się TKD ale nie zapisze się na coś, co trenują młodsze siostry. Dodatkowo, zawsze byłem fanem walki na miecze. Niestety w tym temacie jestem strasznym laikiem i nie wiem nawet czego dokładnie szukać - SW łącząca walkę wręcz z walką na miecze. Jaka?

Wiem, że na trening nigdy nie jest za późno, a znaleźć coś muszę, bo na 2gim roku studiów nie mam już nawet wf-u. Oczywiście, jako studenta ograniczają mnie fundusze, więc jeśli byłby to zbyt duży wydatek, to miecze odpadają. Mam nadzieję, że pomożecie mi dokonać odpowiedniego wyboru i że znajdę taką sekcję w Krakowie.

Batman 

Wysłany: 2010-09-07, 15:50   

Użytkownik, który przeczytał podobne tematy? Rzadkość!
Witamy cię serdecznie, otóż sport walki, który rozwija ręce jak i nogi, to kick boxing, lub muay thai, to zależy też, czy szukasz sztuki skutecznej do obrony, czy też nie. Całe ciało najlepiej rozwijają zapasy (no przynajmniej jest jednym ze sportów walki, jeżeli chodzi o rozwijanie ciała.), one również są bardzo skuteczne do obrony. Nie wiem, czy jest taka sztuka walki, której szukasz, nawet gdyby, pewnie ciężko będzie znaleźć. Podaj miejscowość, w której byś uczęszczał na treningi.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-07, 16:13   Re: Kolejny temat z serii"CO WYBRAĆ"

Batman napisał/a:
Podaj miejscowość, w której byś uczęszczał na treningi.

unknown napisał/a:
że znajdę taką sekcję w Krakowie.

Batman napisał/a:
Użytkownik, który przeczytał podobne tematy? Rzadkość!

Użytkownik który czyta ze zrozumieniem to też rzadkość XD

A co do tematu to wiem że w aikido są elementy z walką kijem znaczy obroną przed nim. Mi się coś kojarzy że kalaki czy coś takiego to walka na miecze itd ale mogę być w błędzie bo nigdy nie interesowałem się w tym kierunku.
Co do samej walki w której korzysta się z rąk i nóg to MT, KB tak jak batman napisał ale także karate (różne odmiany i w sumie nie łapie jaka jest różnica pomiędzy poszczególnymi) kung fu i wiele innych. To zależy od tego co Ci się podoba czy chcesz ostre treningi czy po prostu coś trenować dla zdrowia. I chyba słabo szukałeś bo tutaj każdy styl jest opisany dokładnie dlaczego warto dlaczego nie. tak więc zachęcam do dokładniejszego szukania.

Batman 

Wysłany: 2010-09-07, 16:17   

yaol90 napisał/a:
Użytkownik który czyta ze zrozumieniem to też rzadkość XD
Wybaczcie, ten tydzień taki będzie, nawet w niedziele pracowałem 10 godz. przy młocie ;-)

unknown 

Wysłany: 2010-09-07, 17:06   

Osobiście nie jestem entuzjastą aikido. O Combat Kalaki troszkę poczytałem i raczej byłby problem z treningami w miejscu zamieszkania (chyba, że znów źle szukam, heh). Chyba najpierw poszukam co w ogolę w miejscu zamieszkania mogę trenować i dopiero coś wybiorę. Dzięki za pomoc i czekam na kolejne propozycje :]

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-09-07, 21:14   

Jesli chodzi o trening SW to proponuje wybrac sie do GK albo KSSW.
Co do szermierki to ponoc Dos Cortes (czy jak mu tam) dobrze rozwija sie roznychkierunkach (w tym tez filipy), ale sam nigdy tam nie bylem wiec nie moge nic powiedziec.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-07, 21:51   

Jeżeli masz czas to możesz 2 rzeczy trenować ale ja sugeruję się na jednym skoncentrować. Albo rybki albo akwarium.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-09-08, 09:52   

Walka ręcz i bronia występuje min w wielu stylach kung-fu. W Krakowie masz np Choy lee fut: http://www.clf.pl
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Odpowiedz do tematu