Według mnie nie ważne co wybierzesz, ważne jest to jak do danej sztuki walki się przyłożysz...
Tak jasne xD Szczególnie np. "Kapułejra" albo nie skuteczne nie które odmiany Karate.
Nie zgodzę się, jeśli się przykładasz do treningów to każda sw jest skuteczna, jedna bardziej druga mniej, ale zawsze coś Ci to da. A jeśli chodzi o capoiere czy to taniec, czy sztuka walki to każdy powie inaczej, ludzie, którzy tańczą powiedzą, że to sztuka walki, a ludzie którzy walczą bedą uznawali to za taniec (Nie zawsze ale w większości).
Kravki nie polecam bez solidnej podstawy w jakims stylu uderzanym. Opanowanie prawidlowego wyprowadzania uderzen zajmuje sporo czasu, ktorego to nie mozna na to poswiecic zbyt wiele na treningach KM. Krav Maga to juz troche bardziej taktyka walki, sparingi zadaniowe, a do tego trzeba miec jako taka technike.
1. W Capoeirze podobają mi się te wszystkie salta, wyskoki - są bardzo efektowne. Na youtube widziałem też wykopy w Capoeirze i wyglądały na efektywne. Na pewno nie warto?
Warto , sam chodzę na capoeirę i nie żałuje . Wykopy w capoeirze są efektowne , jak przyjdziesz na trening , pod jego koniec wszyscy zawodnicy tworzą koło , wchodzą po kolei
i trenują , widziałem u mnie na treningu niejednokrotnie różnego rodzaju kopnięcia wierz mi , szybkie i dobrze wyćwiczone mogą być naprawdę skuteczne , nawet te najprostsze .
Capoeira jest taka ogólnorozwojowa . Idz na pierwszy trening , z reguły darmowy , i sprawdź czy ci się podoba , jak tak to zacznij trenować jak nie to poszukaj czegoś innego .
_________________ Capoeira jest możliwa do opanowania tylko przez regularne treningi , najlepiej walczyć z do świadczonymi , aby osiągnąc szybkość w kopaniu , unikaniu . Efekty każdej sztuki walki zależą od nas samych .
Chodziłem na Krav mage swego czasu i powiem wam że skuteczne to może jest ale szansa że gośc na ulicy ni z gruchy ni z pietrchy nagle zacznie cię dusić od boku jest dosyć mała... co prawda system ten zakłada walkę z kilkoma przeciwnikami na raz to jednak moim zdaniem nie jest skuteczny. Najskuteczniejsza sztuka walki moim zdaniem to Muay Thai/Kick Boxing. To co w walce jest potrzebne czyli nogi i ręce.
_________________ SPORTOWY TRYB ŻYCIA
MUAY THAI POLSKA