Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Która sztuka walki jest najskuteczniejsza?
Autor Wiadomość
Makaveli94

Wysłany: 2009-04-19, 09:06   Która sztuka walki jest najskuteczniejsza?

Siema!
Mam 15 lat i postanowiłem zacząć tenować jakąś sztukę walki. Chcę, żeby była przydatna w walce na ulicy.
W pobliżu mojego domu są kluby:

Karate Tradycyjne
Krav Maga
Ju Jitsu
Capoeira

Które z nich są najbardziej efektywne w prawdziwej walce?
Najlepiej jakbyście uszeregowali od najbardziej przydatnej do najmniej. :)

Pozdrawiam

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2009-04-19, 09:27   

KM lub JJ ja bym wybrał tak

Makaveli94

Wysłany: 2009-04-19, 09:45   

1. A znając karate bym się nie obronił?
2. Jak czytam o JJ to polega ono na walce w parterze i tak się zastanawiam czy jak mnie ktoś na uliocy napadnie to takie sprowadzanie do parteru jest dobre i skuteczne?
3. Czy Krav Maga jest dobra dla młodzieży? Czy są sekcje dla młodzieży, czy głownie dorośli?

Pimpek35 

Wysłany: 2009-04-19, 10:03   

1. Znajac kazdy styl walki moglbys sie nie obronic... Karate Tradycyjne znacznie teraz odbiega od reszty z perspektywy walki, sparingow i treningow pod katem walk.

2.JJ polega zarowno na walce w parterze jak i w stojce. Wlaczysz w stojce, potem starasz sie rzuci przeciwnika na glebe, jesli juz padnie, albo Ty jemu w tym pomozesz to konczysz.
Z ulica roznie bywa, nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Nawet jakby byl dobrze obeznany w parterze, to masa moze byc gora, zostaniesz zgnieciony i obity. Na ulicy raczej nikt nie bedzie sie bawil w dzwignie i duszenia w parterze.

3.Krav Maga jest dobra jako uzupelnienie. Bez zbytniego doswiadczenia w SW i wiedzy na ten temat to daleko sie nie zajdzie.

Skad jestes?? Moze kluby sie znajda jakies. Niekoniecznie w poblizu Twojego domu :)
Jesli chcesz sie nauczyc bronic, walczyc to wymaga to troche wyrzeczen, w tym takze dojazdow.

Makaveli94

Wysłany: 2009-04-19, 10:09   

Poznań

A co do pierwszego punktu, to co masz na mysli ze karate odbiega od innych? To znaczy że nie uczy się dobrze bić czy jak? :-)

W takim razie Ju Jitsu chyba też odpada...

To co jest tak naprawdę skuteczne, że jak ktoś się bedzie stawiał żeby mu skutecznie obić mordę i ostudzić zapał?

Czym się różni Karate Tradycyjne od Kyokushin-kai?
Ostatnio zmieniony przez Makaveli94 2009-04-19, 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

Pimpek35 

Wysłany: 2009-04-19, 10:18   

Karate Tradycyjne nadal wiaze dosc sporo z Kata i innymi technikami typowo wlasnie Tradycyjnymi. Powstajarozne odmiany Karate, lub stare staraja sie nadgonic nowe systemy, w ktorych jest wiecej walki, lokcie, kolana nawet.

Ja w cale nie napisalem, ze JJ nie jest skuteczne, ani nic z tych rzeczy. Jest dobre, nie kazdy po sprowadzeniu przeciwnika na glebe jest goraniczony tylko do dzwigni lub duszenia. Latwiej byloby przeciez bic z dosiadu, czy potraktowac adidaskiem.

Nie ma najskuteczniejszej sztuki walki.

Karate Shotokan masz na
ul. Radziwoja 24, 61-057
od 15 lat, wiec nie wiem czy mozesz juz.

http://alliancebjj.pl/ do tego BJJ masz jeszcze.

Idz, zobacz na trening kazdej sekcji i sam ocenisz czy sa skuteczne. Pogadaj moze z kims, kto trenuje.

Makaveli94

Wysłany: 2009-04-19, 10:20   

Czym się różni Karate Tradycyjne od Kyokushin-kai?

Mam obie sekcje blisko ^^^^

I co o tym sądzisz? ^^

Mam 15 lat.

Wyeliminoiwałem juz Krav Mage.

Poważnie myślę na Kyokushin-kai albo Capoeira. Wypowiedzcie się.

Sajgon 

Wysłany: 2009-04-19, 10:49   

To żeś wybrał...
Kyokushin jest ok, ale nie ma uderzeń w twarz na sparingach ;/
A capoeira to na ulicę się zupełnie nie nadaje(chyba, że chcesz na ulicy zatańczyć za kasę, wtedy jak najbardziej tak xD :P).Widzisz kolega Pimpek daje Ci sekcję BJJ, a ty się upierasz na co innego :P Bierz BJJ :-D

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

Makaveli94

Wysłany: 2009-04-19, 11:00   

1. W Capoeirze podobają mi się te wszystkie salta, wyskoki - są bardzo efektowne. Na youtube widziałem też wykopy w Capoeirze i wyglądały na efektywne. Na pewno nie warto?

2. No to zostaje Karate Kyokushin-Kai i BJJ, ale karate mam bardzo blisko domu, a BJJ daleko... :)

Prosze o odp.

EDIT: Ponawiam pytanie:

Lepiej mi się uczyć karate Kyokushin-Kai czy Tradycyjnego?

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-04-19, 11:24   

capo sobie odpuść
crav maga ssie
karate tradycyjnie - tu może być różnie, bo sekcja może być dobra (ale na 90% to będzie chujnia, jakieś układy, kata itp.
karate kyokushin - dobry styl, jeżeli w sekcji mają elementy boksu wprowadzone, to spokojnie możesz na to chodzić (szczególnie, jeżeli masz długie nogi)
jj - jakie jj? tradycyjne, sportowe, mjj? Ćwiczyłem sportowe jj i to dobry styl (judo + uderzenia z karate).
bjj - najskuteczniejszy styl na świecie (ale jak wolisz uderzać to nie idź).

ja bym chyba poszedł chyba na kyoka na twoim miejscu, skoro masz blisko.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-04-19, 12:20   

W Poznaniu to się nie zastanawiasz, tylko idziesz tu: http://strefawalki.pl
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

SargoN 

Wysłany: 2009-04-19, 13:04   

Co do tych wyskoków itp podstawa tego to rozciąganie a to masz na chyba każdej sztuce walki więc gdy już będziesz rozciągnięty możesz popróbować na materacach.

Makaveli94

Wysłany: 2009-04-19, 13:30   

Raczej zapiszę się na karate kyokushin-kai bo mam bardzo blisko.
Wszystkie BJJ mam daleko a mam 43 godziny tyg. w szkole i 2 h tyg. w chacie zajęć, więc nie mam czasu tak daleko dojeżdzać, pozdro!

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2009-04-19, 13:31   

hmm a ja bym powiedział że JJ bedzie dobre .. bo mowiac dzwignia nie mam na mysli odrazu balachy czy czegoś a moim zdaniem lepiej poddusic kogoś zeby sie wystraszył .. niz ciagniecie stojki nei potrzebnie w czym moze ktos byc lepszy bo roznie jest w parterze w sumie też no ale ryzyko zawsze jest

JJ to dzwignie w stójce parterze , jedynie w JJ masz ze jak kogos chwycisz chyba to nie mozesz uderzać a na ulicy ta zasada nie ma znaczenia ;]

Pytanie ktora SW jest najskuteczniejsza tu zawsze bd niezgodności , argumenty , za i przeciw

Moim zdaniem drogi kolego :

Przejdz sie na kazdy z treningów 1 trenol masz za free ktory ci sie spodoba i najlepiej sie bd czuł to poprostu to trenuj ...

nie ma sensu np. podoba ci sie capo i BJJ wiadomo ze capo nie na ulice ale jak nie spodoba ci sie JJ czy tam BJJ a spodoba ci sie wlasnie capo to ja bym szedł na capo kiedruj sie tym co czujesz ... i bierz pod uwagę wszystkie ewentualności
Ostatnio zmieniony przez Hate91 2009-04-19, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

Pimpek35 

Wysłany: 2009-04-19, 13:36   

Jesli ktos atakuje Ciebie na ulicy, jest z reguly pewny siebie i nie wchodzi w gre przegrana z jego strony. Takie wlasnie ma nastawienie. Jezeli taki agresor bedzie chcial Cie zniszczyc, nie bedzie nawet 3mal dystansu i podleci do Ciebie butujac i okladajac rekami ile tylko bedzie mogl. Wteyd zanim zdazysz wyskoczyc, mozesz dostac serie cepow.
Jesli bedzie to ktos opanowany to takze moze latwo wyelimonowac Cie w momencie wykonywania techniki przez Ciebie.
Sa duzo prostsze uderzenia mogace wyeliminowac przeciwnika. Zrobisz to krocej, szybciej i bardziej efektywnie jak kopniecia i inne latajace tym podobne. Pomysl, ze poslizgniesz sie przy takim kopnieciu. Przeciwnik juz do Ciebie leci i to Ty masz wtedy problem. Do tego mozna sie osmieszyc.

Idz na tego Kyoka.

Odpowiedz do tematu