1. A znając karate bym się nie obronił?
2. Jak czytam o JJ to polega ono na walce w parterze i tak się zastanawiam czy jak mnie ktoś na uliocy napadnie to takie sprowadzanie do parteru jest dobre i skuteczne?
3. Czy Krav Maga jest dobra dla młodzieży? Czy są sekcje dla młodzieży, czy głownie dorośli?
1. Znajac kazdy styl walki moglbys sie nie obronic... Karate Tradycyjne znacznie teraz odbiega od reszty z perspektywy walki, sparingow i treningow pod katem walk.
2.JJ polega zarowno na walce w parterze jak i w stojce. Wlaczysz w stojce, potem starasz sie rzuci przeciwnika na glebe, jesli juz padnie, albo Ty jemu w tym pomozesz to konczysz.
Z ulica roznie bywa, nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Nawet jakby byl dobrze obeznany w parterze, to masa moze byc gora, zostaniesz zgnieciony i obity. Na ulicy raczej nikt nie bedzie sie bawil w dzwignie i duszenia w parterze.
3.Krav Maga jest dobra jako uzupelnienie. Bez zbytniego doswiadczenia w SW i wiedzy na ten temat to daleko sie nie zajdzie.
Skad jestes?? Moze kluby sie znajda jakies. Niekoniecznie w poblizu Twojego domu :)
Jesli chcesz sie nauczyc bronic, walczyc to wymaga to troche wyrzeczen, w tym takze dojazdow.
Karate Tradycyjne nadal wiaze dosc sporo z Kata i innymi technikami typowo wlasnie Tradycyjnymi. Powstajarozne odmiany Karate, lub stare staraja sie nadgonic nowe systemy, w ktorych jest wiecej walki, lokcie, kolana nawet.
Ja w cale nie napisalem, ze JJ nie jest skuteczne, ani nic z tych rzeczy. Jest dobre, nie kazdy po sprowadzeniu przeciwnika na glebe jest goraniczony tylko do dzwigni lub duszenia. Latwiej byloby przeciez bic z dosiadu, czy potraktowac adidaskiem.
Nie ma najskuteczniejszej sztuki walki.
Karate Shotokan masz na
ul. Radziwoja 24, 61-057
od 15 lat, wiec nie wiem czy mozesz juz.
To żeś wybrał...
Kyokushin jest ok, ale nie ma uderzeń w twarz na sparingach ;/
A capoeira to na ulicę się zupełnie nie nadaje(chyba, że chcesz na ulicy zatańczyć za kasę, wtedy jak najbardziej tak xD :P).Widzisz kolega Pimpek daje Ci sekcję BJJ, a ty się upierasz na co innego :P Bierz BJJ
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone.Wszechświat i ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
1. W Capoeirze podobają mi się te wszystkie salta, wyskoki - są bardzo efektowne. Na youtube widziałem też wykopy w Capoeirze i wyglądały na efektywne. Na pewno nie warto?
2. No to zostaje Karate Kyokushin-Kai i BJJ, ale karate mam bardzo blisko domu, a BJJ daleko... :)
Prosze o odp.
EDIT: Ponawiam pytanie:
Lepiej mi się uczyć karate Kyokushin-Kai czy Tradycyjnego?
capo sobie odpuść
crav maga ssie
karate tradycyjnie - tu może być różnie, bo sekcja może być dobra (ale na 90% to będzie chujnia, jakieś układy, kata itp.
karate kyokushin - dobry styl, jeżeli w sekcji mają elementy boksu wprowadzone, to spokojnie możesz na to chodzić (szczególnie, jeżeli masz długie nogi)
jj - jakie jj? tradycyjne, sportowe, mjj? Ćwiczyłem sportowe jj i to dobry styl (judo + uderzenia z karate).
bjj - najskuteczniejszy styl na świecie (ale jak wolisz uderzać to nie idź).
ja bym chyba poszedł chyba na kyoka na twoim miejscu, skoro masz blisko.
Co do tych wyskoków itp podstawa tego to rozciąganie a to masz na chyba każdej sztuce walki więc gdy już będziesz rozciągnięty możesz popróbować na materacach.
Raczej zapiszę się na karate kyokushin-kai bo mam bardzo blisko.
Wszystkie BJJ mam daleko a mam 43 godziny tyg. w szkole i 2 h tyg. w chacie zajęć, więc nie mam czasu tak daleko dojeżdzać, pozdro!
hmm a ja bym powiedział że JJ bedzie dobre .. bo mowiac dzwignia nie mam na mysli odrazu balachy czy czegoś a moim zdaniem lepiej poddusic kogoś zeby sie wystraszył .. niz ciagniecie stojki nei potrzebnie w czym moze ktos byc lepszy bo roznie jest w parterze w sumie też no ale ryzyko zawsze jest
JJ to dzwignie w stójce parterze , jedynie w JJ masz ze jak kogos chwycisz chyba to nie mozesz uderzać a na ulicy ta zasada nie ma znaczenia ;]
Pytanie ktora SW jest najskuteczniejsza tu zawsze bd niezgodności , argumenty , za i przeciw
Moim zdaniem drogi kolego :
Przejdz sie na kazdy z treningów 1 trenol masz za free ktory ci sie spodoba i najlepiej sie bd czuł to poprostu to trenuj ...
nie ma sensu np. podoba ci sie capo i BJJ wiadomo ze capo nie na ulice ale jak nie spodoba ci sie JJ czy tam BJJ a spodoba ci sie wlasnie capo to ja bym szedł na capo kiedruj sie tym co czujesz ... i bierz pod uwagę wszystkie ewentualności
_________________ Pierdol Szkołe , Zostań Ninja
Ostatnio zmieniony przez Hate91 2009-04-19, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
Jesli ktos atakuje Ciebie na ulicy, jest z reguly pewny siebie i nie wchodzi w gre przegrana z jego strony. Takie wlasnie ma nastawienie. Jezeli taki agresor bedzie chcial Cie zniszczyc, nie bedzie nawet 3mal dystansu i podleci do Ciebie butujac i okladajac rekami ile tylko bedzie mogl. Wteyd zanim zdazysz wyskoczyc, mozesz dostac serie cepow.
Jesli bedzie to ktos opanowany to takze moze latwo wyelimonowac Cie w momencie wykonywania techniki przez Ciebie.
Sa duzo prostsze uderzenia mogace wyeliminowac przeciwnika. Zrobisz to krocej, szybciej i bardziej efektywnie jak kopniecia i inne latajace tym podobne. Pomysl, ze poslizgniesz sie przy takim kopnieciu. Przeciwnik juz do Ciebie leci i to Ty masz wtedy problem. Do tego mozna sie osmieszyc.