Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-07-11, 19:49
zależy od klubu i tego jakie trener prowadzi treningi , często zapominają o gardzie , a nawet pracy rękoma , nie ma boksu , a potem jest jak jest . A odmiana olimpijska (wtf) to już jest bieda z nędzą .
Ja wiem? Tiger Taekwon-do, sekcja z mojego miasta, do której chodzę dodatkowo, przy Capoeirze, ma konkretne treningi... Z ostrym kontaktowym sparingiem w programie... jeśli Pimpek ma inne zdanie, to dowód na to, że przedmówca ten. o. u góry ma rację - wszystko zależy od trenera, jego doświadczenia, typu treningu, itp.
Jak rozmawiałem z Panem Maniakiem, ( 4 DAN ), mówił mi ,że założeniem ich treningu jest nauczenie każdego tak, żeby już po roku treningu orientował się na ulicy / nie dał się zabić.
Muay Thai to rowniez tradycyjna SW - sporo osob o tym zapomina.
Ech. Przez tradycyjne uważamy takie, które stosuja tradycyjne (lub quasi tradycyjne) metody i techniki. Muay thai nie jest tradycyjne, podobnie jak dużo od niego starsze zapasy, czy boks. Jest np duzo młodsze aikido, czy taekwondo.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-07-12, 18:31
Boruta napisał/a:
Przez tradycyjne uważamy takie, które stosuja tradycyjne (lub quasi tradycyjne) metody i techniki.
Ale, ze co? Kontaktowosc to juz nie tradycja? Nie kumam.
Owszem wprowadzono rekawice bokserskie i pare innych zmian, ale czy to az tak zmienia sytuacje?
Rozwin troche bo chyba chyba nie czaje co masz na mysli.
MarcinMT napisał/a:
Wiec Muay Boran już według tego jest tradycyjne tak ?
Moge sie mylic bo az tak sie w to nie zaglebialem (systematyka nazewnictwa), ale "Muay Boran" powinno sie traktowac raczej jako pojecie zbiorcze.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Przez tradycyjne uważamy takie, które stosuja tradycyjne (lub quasi tradycyjne) metody i techniki.
Ale, ze co? Kontaktowosc to juz nie tradycja? Nie kumam.
Owszem wprowadzono rekawice bokserskie i pare innych zmian, ale czy to az tak zmienia sytuacje?
Wprowadzono dużo więcej. Po pierwsze technicznie, chociażby pod wzgledem technik ręcznych, bo drugie metodyka. Kontaktowość nic do tego nie ma. Boks był kontaktowy na wieki przed najbardziej tradycyjnymi stylami. Chodzi o ewolucję. Style które się zmieniają wraz z realiami uchodzą za nowoczesne, te które nawiązują do realiów sprzed wieków, są określane jako tradycyjne. Judo jest nowoczesnym stylem walki, bo jego techniki ciągle ewoluują (choć ostatnie zmiany odnosnie atakowania nóg to krok wstecz), aikido mimo, że nowsze, nawiązuje do realiów feudalnej Japonii (podkreślam nawiązuje, nie odzwierciedla je) i dlatego jest stylem tradycyjnym.
Co do filmiku to można powiedzieć że praktycznie zero w nim technik nożnych co przy załozeniu że to jakaś chińska sztuka a nie zwyczajne wygłupy można powiedzieć że to jakiś z południowych styli. Co do chodzenia moze śmieśnie to wygląda ale podobnie chodzilłem na traningach sandy więc się nie śmiać. Udeżenia koncowe są szybkie i wyglądają na skoordynowane, ale czy to są uderzenia jakiegoś stylu trudno powiedzieć napewno (jakby nie patrzeć różne style posiadają wspólne lub podobne elementy
_________________ Chcesz jakieś rady pisz na PW powinnem odpowiedzieć\
"Dopuki walczysz jesteś zwyciężcą" Św Augustyn