Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kung fu - dokladny styl
Autor Wiadomość
fobis33

Wysłany: 2010-07-07, 19:13   Kung fu - dokladny styl

Witam mam pytanie do osob bieglych w jego tematyce a mianowicie chodzi mi o ten filmik - http://www.youtube.com/wa...&has_verified=1
prosze obejrzcie go i odpowiedzcie mi na pytanie (film jest od 18 lat wiec jezeli macie je ukonczone obejrzcie to - tam nie ma nic takiego od 18 tyle ze wyzywaja sie (po ang. wiec nie zrozumiecie)
:
- ktory to ze styli kung fu .. wiem ze jest ich bardzo duzo a sam nie odpowiem sobie na to nurtujace pytanie. (ten bialy typek oczywiscie)
a 2 pyt to czy w wieku 16 lat zaczynajac od 0 - dam rade nadrobic stracone lata w KF jezeli od dzis zaczal bym chopdzic na treningi?

prosze o szybka odpowiedz

Pimpek35 

Wysłany: 2010-07-07, 21:44   

1. Link nie działa
2. Co chcesz odrabiać skoro nie masz nic do odrobienia? Stracone lata zawsze będą stracone i nigdy się nie dowiesz ile mogłeś przez ten czas zrobić, żebyś wiedział ile teraz nadrabiać.
Trenujesz, albo nie. Im wcześniej tym lepiej, tyle. Jesli zaczynasz później to lepsze to niż siedzenie w domu i marudzenie, że gdybyś miał kilka lat mniej to byś poszedł, a teraz to nie ma sensu.

fobis33

Wysłany: 2010-07-08, 11:00   

sorki zle skopiowalem/ oto link :
http://www.youtube.com/wa...&has_verified=1

Pimpek35 

Wysłany: 2010-07-08, 12:11   

To jakaś prowokacja sądząc po linku...

fobis33

Wysłany: 2010-07-08, 15:25   

omg to nie wchodz jezeli nie chcesz pomoc.. film od 18 lat gdyz 1 osoba wulgarnie odnosi sie do 2 (po angielsku) i tak nie zrozumiesz bo slaba jakosc dzwieku i filmu...
ludzie zawsze szukaja 2 dna nie wiem po co.

przemoxD 
Odi Profanum Vulgus

Wysłany: 2010-07-08, 15:45   

Widziałem ten film setki razy tylko pod innymi nazwami, beka straszna :mrgreen: W każdym razie nie wiadomo czy to był w ogóle jakiś styl walki, czy koleś po prostu przyjął taktykę, że skoro nie umie się bić, to przynajmniej będzie udawał, że umie... Może też to być jakiś styl Kung Fu albo Wushu, ale nie przywiązuj do tego wagi - przecież w tej pozycji nie da się bić, a koleś miał po prostu dużo szczęścia jak zaczęli się wymieniać cepami... Zapisuj się szybko na jakąś SW to nadrobisz braki, ale kung fu odpuść, może być sanda, to też jest coś z KF a przy okazji nauczysz się jak zachować się podczas realnej walki (koleś na filmiku mógł być nawet mistrzem kung-fu, ale jedyne co miał to kupa szczęścia) ;-)

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-07-08, 19:51   

ten film to jest kpina !

Pimpek35 

Wysłany: 2010-07-08, 19:58   

fobis33, ogarnij się człowieku :) Spodobał się filmik, że chcesz zacząć trenować czy jak? Może wrzuce jakiś z BJJ czy czegoś innego, też się spodoba i będzie podobnie ;)

Artysta 
Capoeira\BJJ

Wysłany: 2010-07-08, 23:00   

Ja wrzucę tego epic'a co azjata nokautuje gangstuha z parafuso - i wtedy będziemy się uczyli powietrznych wykopów do street fight'a, ok ok ok ?? =DDD a tak btw, uwielbiam jak Ci od kung fu zawsze przed walką sobie przednia nogawkę w tej 'gardzie' podciągają.

Z kung fu da się 'coś' zrobić - już tak nie gnójcie chłopaka, z tym, że to sztuka... Styl dla ludzi ze sporą cierpliwością, a nie dla napaleńców z serii 'Norris się na^#&#rdalał, to idę na Kyokushinke...' tacy odpadają w przedbiegach. Jeśli masz 16 lat to nie łaź po forach i nie rozwijaj tkanki tłuszczowej na poddupiu, tylko goń i zapisuj się - bo to idealny wiek na start. Rozumiesz co się do Ciebie mówi + masz 'w miarę' opanowane wladanie własnym ciałem. Pytanie, co chcesz osiągnąć... Bo style walki w rl nigdy nie będą wyglądać tak płynnie, jak w filmach z Tonym Jaa albo Jean Claude Van Damm'em... Osobiście polecam taekwon-do, w dobrej grupie i inwalidę nauczą podstaw. Zapamiętaj jednak, style tradycyjne - Takewondo, kung fu, Capoeira, Karate, czasami Muay Thai - to wyższa szkoła jazdy, uczysz się nie tylko jak machać nogami, ale wgłębiasz się w kulturę, korzenie danej sztuki... To trzeba poczuć.

A notabene, jeśli chcesz po prostu być fajnym karkiem i chodzić z garbem po osiedlu, prezentując sobą 'chodzący wpi%#%ol', to zapisz się na mongolski balet...

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-07-10, 14:38   

"Machanie nogami" to chyba troche mocna parafraza, ale przekaz jest wlasciwy. Natomiast to co mi sie rzucilo w oczy to zwrocenie uwagi, iz Muay Thai to rowniez tradycyjna SW - sporo osob o tym zapomina.

Batman 

Wysłany: 2010-07-11, 11:45   

shinra napisał/a:
Muay Thai to rowniez tradycyjna SW - sporo osob o tym zapomina.
I to bardzo. U nas nie, ale w Tajlandi przed walką wykonują taniec (zapomniałem jak się nazywa)

MarcinMT 
MMA

Wysłany: 2010-07-11, 13:11   

Batman napisał/a:
shinra napisał/a:
Muay Thai to rowniez tradycyjna SW - sporo osob o tym zapomina.
I to bardzo. U nas nie, ale w Tajlandi przed walką wykonują taniec (zapomniałem jak się nazywa)

Nazywa się Wai Kru, tańczone jest dla okazania szacunku trenerowi sędziemu, pozdrowienia kibiców, jest motywujace dla zawodnika itd itp ;-)

A co do tego że nie tańczy się tego w Polsce to jesteś w błedzie ;-)

edit : http://www.metacafe.com/watch/882223/wai_kru/ łapcie link dla przykładu.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-07-11, 15:59   

Nie chodzi o to, ze nie jest tanczone, a raczej o sam fakt zapominania przez wiekszosc ludzi, ze to jest tradycyjna SW tylko dlatego, ze nie przyklada sie uwagi na treningach do owej tradycji.
Chodzi tu przede wszystkim o niszczenie stereotypu, ze jak SW tradycyjna to odrazu nieskuteczna.

Artysta 
Capoeira\BJJ

Wysłany: 2010-07-11, 17:25   

Przez praktyczność Muay Thai w MMA i komercję tego stylu, tak samo jak taekwon-do, traci on swoją obramówkę kulturową i jest bardziej traktowany jako styl sportowy niż tradycyjny. Dodam jeszcze, że TKD i Muay Thai łatwiej 'wyuczyć' na tyle, żeby móc użyć tego w sparingu / poważnym turnieju, niż przykładowo takiego kung fu, karate, czy mojej <3 Capoeiry. Ale wróćmy do tematu kung fu... ;)

Pimpek35 

Wysłany: 2010-07-11, 19:28   

Tae Kwon Do bardziej niż Karate :>? Akurat Tae Kwon Do także ćwiczyłem i widziałem tam osoby po tych 2-3 latach treningu.

Spójrz na rodzaj sparingów i turniejów Tae Kwon Do. Wszędzie ochraniacze, kontakt znikomy, punktowanie...

Odpowiedz do tematu