Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadszedł czas NAPIER#@$#NIA!!?!? Co o tym sądzisz?!
Autor Wiadomość
Tycho
Administrator

Wysłany: 2008-05-13, 21:21   Nadszedł czas NAPIER#@$#NIA!!?!? Co o tym sądzisz?!

Na jednym z polskich osiedli (podobno bo ta fota została odkopana na forum tematycznie innym niż sw) pojawiło się takie ogłoszenie:

Teraz pytanie do fight klubowiczów ;]

Czy rzeczywiscie teraz naszedł czas NAPIER#@$#NIA! ? Czy takie sztuki/sporty walki jak karate tradycyjne, kung fu, aikido, taekwondo itp. mają jeszcze racje bytu w dzisiejszych czasach? W jak by nie patrzeć praktycznym świecie/społeczeństwie?

Nie ma co ukrywać każdy kto trenuje sporty walki robi to by lepiej walczyć ;] proste, jak by chodżo o kondycje i koordynacje to są inne sporty które się do tego lepiej nadają :)
Ostatnio zmieniony przez Tycho 2008-05-22, 12:35, w całości zmieniany 2 razy  

Nise Boi 
Uczeń Bossa

Wysłany: 2008-05-13, 22:02   

Jezzzu, ile w tym ogłoszeniu błędów ortograficznych -.-' No cóż, każdy orze jak może, mnie akurat to ogłoszenie nie przekonuje, ale odbieram jego przekaz i zgadzam się z Twoim wnioskiem. Według mnie to wszystko zależy od instruktora, ale to raczej jasne, że takie brutalne nowoczesne sporty walki nie dałyby szansy tradycyjnym fikołajtkowcom. Zawsze śmiałem się z 13-latków z czarnymi pasami karate, a sposób prowadzenia zajęć w klubie, w którym de facto ćwiczyłem karate przez długi czas lol, tak średnio mi się podobał. Zawsze chciałem być takim skoksowanym fajterem z byczymi piąchami, niż latającym w powietrzu i robiącym szpagaty piżamowcem, bez obrazy oczywiście do wszystkich wielbicieli tychże praktyk ;-) A z drugiej strony jednak, pewnego razu na zadymie ja i mój kolega kickboxer dostawaliśmy niezłe bęcki, gdy nasz inny kolega karateka (2 kyu) praktycznie uratował nam tyłki, ale on był wyjątkową jednostką wśród wszystkich karateków mi znanych. I też zawsze żałował, że nie ćwiczy czegoś bardziej nowoczesnego ;)

Swoją drogą ten klub, który dał to ogłoszenie, pewnie tylko będzie pompował patologię, bo zapiszą się tam sami dwunastoletni gangsterzy żeby zwiększyć swoje szanse podczas napadów na staruszki albo solówek z koleżankami ^^

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2008-05-13, 22:57   

teraz kazdy chce wszystko jak najszybciej

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-05-13, 23:41   

Szczerze mowiac to nie wiem jak mam to skomentować (to ogloszenie to jakis shit) :mrgreen: .
Fakt faktem że dziś niemal wszędzie uczą sportowej wersji SW, ale czy to wyklucza ich skutecznosc? Oczywiście w wiekszym lub mniejszym stopniu ja obniza, ale napewno nie wyklucza, poza tym o realnej skutecznosci "bojowej" technik (nie ważne czy tylko sportowe czy nie) swiadczy to jak ich uzyjesz i jak je zmodyfikujesz do walsnych potrzeb i umiejetnosci.
A co do tej wyzszosci tych calych combatow itp. powstalych w ostatnich latach nad SW to bezecenstwa. To ze mozesz nauczyc sie czegos szybciej nie jest dowodem na skutecznosc tego.
To tak jakby powiedziec ze chleb z maslem jest lepszy niz chleleb z maslem i serem, bo szybciej zrobisz. Fakt że tu sie najesz i tu sie najesz, ale czy to aby napewno jest lepsze (przyklad moze nie najlepszy, ale inny mi do glowy nie wpadl).
Ostatnio zmieniony przez shinra 2008-05-13, 23:43, w całości zmieniany 5 razy  

Cibor 

Wysłany: 2008-05-13, 23:41   

No jestem ciekawy co to za super coś, tak jak napisał Wers wszystko szybko i łatwo... każde fikołki mają swoje plusy i minusy, a w taki idealny trening przygotowujący do hardcorowego napier*****ia i zabijania wszystkich fikołkowców itp nie wierze. Zebrało się paru super kozaków z osiedla i będa pokazywać jak walić w worek, luuuudzie kto daje takie ogłoszenia ^^

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-05-14, 00:30   

Reklama jak reklama.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-05-14, 06:26   

Ja bym powiedział że teraz jest "sezon" na style uderzane... przecież na karate też było full napaleńców, teraz nadszedł czas mt, kb i boksu. Za rok może 2 lata dużo ludzi napali się na judo albo zapasy. Nigdy nic nie wiadomo ale co jakiś czas zawsze zmiena się upodobanie ludzi na SW tylko wytrwali zostają przy swoich stylach ;-)

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-05-14, 10:29   

moim zdaniem kluby mma będa przeżywały oblężenie w najblizszych latach[o ile juz nie przeżywają]

Hellnoise 

Wysłany: 2008-05-14, 16:30   

Dziwnie tę sprawę spostrzegacie. Każda sztuka/sport walki ma swoje reguły, styl i jako sport powinna być spostrzegana.

Dajmy na to piłkę ręczną i koszykówkę, w jednym i drugim jest piłka, w jednym i drugim tę piłkę się odbija i rzuca, a jednak są to dwa różne sporty, jeden bardziej kontaktowy, a drugi mniej. Takich odmian sportów z piłkami, pływania, itp jest od groma, tak samo jest ze spotami walki. Jeden woli kopnąć nogą, drugi woli uderzyć pięścią, a trzeci w ogóle to oleje i założy komuś dzwignie.

A jeśli ktoś chce się nauczyć samoobrony, to powinien iść trenować jakiś combat, przecież po to je wymyślono.

A z filozofiami, kto jak lubi, jeden będzie się w nią wgłębiał, a drugi nie i traktował to jako zwykły sport.

Nise Boi napisał/a:
I też zawsze żałował, że nie ćwiczy czegoś bardziej nowoczesnego ;)

Tym bardziej powinna cieszyć taka różnorodność sportów walki, bo każdy znajdzie coś dla siebie.

Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie biegał po ringu z rękawicami bokserskimi,a inny z miotłą przed ślizgającym się po lodzie kamyku przypominającym czajnik.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2008-05-14, 16:51   

Mnie takie ogłoszenia śmieszą. Bo jeżeli zobaczy to osoba która zna się "troszeczkę" na jakimkolwiek stylu walki lub ogólnie wie coś o walkach to zignoruje takie gówienko wiszące gdzieś na murze. A co do cytatu: "Przyjdź na trening i zobacz jak wyglądają realia ulicy" to niby jak mają pokazać te realia... Wyślą sowich "podopiecznych" na jakiś kibiców przeciwnej drużyny? :-P

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2008-05-14, 22:01   

jakies dresy po podstawowce to napisaly pewnie za duzo metki sie nalykali wzrosla pewnosc siebie a ci co tam przyjda to pewnie beda workami treningowymi:P wedlug mnie czas karate(i innych SW) nie przeminal i dlugo nie przeminie:P

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-05-15, 10:41   

Krav napisał/a:
Ja bym powiedział że teraz jest "sezon" na style uderzane

Raczej na grappling.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2008-05-15, 13:06   

A ja dodam jeszcze, że style tradycyjne były, są i będę popularne. Może czasami będzie można mówi o końcu ST, ale tylko na chwile bo jeżeli "przetrwały" tyle lat, to na pewno takie ogłoszenia oraz inne "prowokacje" nic nie zmienią.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-05-15, 14:07   

Boruta napisał/a:

Raczej na grappling.

Zależy gdzie... ;-)

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2008-05-16, 14:41   

No ja osobiście to niezbyt zgadzam sie z tym tekstem. Bo każdy kto ćwiczy SW wie, że w walce ulicznej nie będzie skakał i "robił fikołków". Poprostu podczas walki wybierze najskuteczniejsze techniki jakich sie nauczył i je wykorzysta. W tym artyklue jest też napisane coś takiego "...dziwnych filozofii..." z tym sie nie zgadzam bo te filozofie są bardzo mądre i mają głeboki sens który mozna wykożystać niet ylko w walce.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Odpowiedz do tematu