Jakie macie osiągnięcia w SW.JA np.zdobyłem dzisiaj(5.12.2009r.) brązowy medal na mistrzostwach województwa pomorskiego w technikach specjalnych,kategorii junior młodszy(bez stopnia).O tyle bekowe,że po miesiącu treningu.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-12-05, 22:11 Re: Nasze osiągniecia.
Cadogan napisał/a:
Jakie macie osiągnięcia w SW.JA np.zdobyłem dzisiaj(5.12.2009r.) brązowy medal na mistrzostwach województwa pomorskiego w technikach specjalnych,kategorii junior młodszy(bez stopnia).O tyle bekowe,że po miesiącu treningu.
Chodzi o styl tradycyjny, czyli w jakimś Karate czy TKD?
Czyli same układy?
No ciekawy temacik :) Ja na moich pierwszych zawodach w Taekwondo zdobyłem 3 miejsce walki semi-contact i 3 w walkach kalaki (na pałki). Teraz przygotowuję się na light-contact i w przyszłym sezonie się wybiorę :)
Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-12-08, 16:40
WTF i tradycyjne Tae Kwon Do.
Light kontakt.
Pierwsze zawody na pomaranczowym pasie, pomiedzy 4 szkolami z New York i New Jersey, 3 razy 1 miejsce ( za walke, forme, rozbicia ).
Wszystkie nastepne zawody to "New York Open Tae Kwon Do Championship" odbywajace sie 2 razy w ciagu roku na wiosne i na jesien w Queens College Fitzgerald gym.. Zawodnicy z kilkunastu szlko ze stanow: New York, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania i Rhode Island lub Massachusetts, oraz z Meksyku i Kanady. Na niebieskim pasie 3 pierwsze miejsca za walke rozbicia i forme.
Na czerwonym pasie walka 1 miejsce, forma 1 miejsce.
Full kontakt.
Na czerwono czarnym pasie walka 2 miejsce, forma 1 miejsce.
Na czarnym pasie zawody numer 1, walka 1 miejsce, rozbicia 3 miejsce.
Na czarnym pasie zawody numer 2, rozbicia 1 miejsce, forma 2 miejsce.
Chyba jeszcze byly ze 2 walki na kolorowych pasach i jedna na czarnym ale nie pamietam dokladnie. Startowalam 2 do 3 razy w roku przez 4 lata. Potem zlamanie kolana na jednym z egzaminow i juz nie moge walczyc chociaz jak beda zawody to pewnie pojade z forma czy rozbiciami.
To tyle. Gratulacje wszystkim za wasze osiagniecia.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-12-08, 17:27
Bella napisał/a:
WTF i tradycyjne Tae Kwon Do.
Light kontakt.
Pierwsze zawody na pomaranczowym pasie, pomiedzy 4 szkolami z New York i New Jersey, 3 razy 1 miejsce ( za walke, forme, rozbicia ).
Wszystkie nastepne zawody to "New York Open Tae Kwon Do Championship" odbywajace sie 2 razy w ciagu roku na wiosne i na jesien w Queens College Fitzgerald gym.. Zawodnicy z kilkunastu szlko ze stanow: New York, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania i Rhode Island lub Massachusetts, oraz z Meksyku i Kanady. Na niebieskim pasie 3 pierwsze miejsca za walke rozbicia i forme.
Na czerwonym pasie walka 1 miejsce, forma 1 miejsce.
Full kontakt.
Na czerwono czarnym pasie walka 2 miejsce, forma 1 miejsce.
Na czarnym pasie zawody numer 1, walka 1 miejsce, rozbicia 3 miejsce.
Na czarnym pasie zawody numer 2, rozbicia 1 miejsce, forma 2 miejsce.
Chyba jeszcze byly ze 2 walki na kolorowych pasach i jedna na czarnym ale nie pamietam dokladnie. Startowalam 2 do 3 razy w roku przez 4 lata. Potem zlamanie kolana na jednym z egzaminow i juz nie moge walczyc chociaz jak beda zawody to pewnie pojade z forma czy rozbiciami.
To tyle. Gratulacje wszystkim za wasze osiagniecia.
Spore osiągnięcia można powiedzieć, że nawet bardzo imponujące
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-12-08, 18:30
Nie koniecznie WTF jako calosc, bo w innym kraju moze byc poprostu troche inne 'stopniowanie'. Ale tego nie wiem, wiec trzebabydla pewnosci sprawdzic pierwej zasady w Polsce.
I oczywiscie gratz dla Belli i pozostałych.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-12-09, 00:25
Rafi93 napisał/a:
Bella, osiągnięcia naprawdę spore , gratulacje
w WTF jest pomarańczowy pas
Pasy z mojej szkoly wygladaja tak.
bialy
zolty
pomaranczowy
zielony
niebieski
fioletowy
czerwony
brazawy
czerwono-czarny
Na tych pasach egzaminy sa co 2 do 3 miesiecy czasem dluzej w zaleznosci od postepu ucznia.
Potem.
semi - czarny Po otrzymaniu tego pasa trenuje sie okolo 6 miesiecy aby przygotowac sie do egzaminu na czarny pas.
Potem.
czarny.
(Wiekszosc szkol w Nowym Yorku ma takie kolory kolorowych pasow i sa zrzeszone pod WTF federacja. Niektorzy maja pasy z paskami zamiast nastepnego koloru.)
Razem wychodzi przepisowe minimum 2 lata treningu na czarny pas. Niektorzy trenuja 3 i 4 lata.
Co do Danow to na 2 dan po otrzymaniu czarnego pasa minimalny czas treningu wymagany to 2 lata. Na 3 dan 3 lata a na 4 to 4 lata. jak jest dalej nie wiem.
Walczylam z roznymi przeciwniczkami: mlodszymi i starszymi. Lepszymi i slabszymi odemnie. Wiekszymi i mniejszymi. Nie raz dostalam omlot. Raz mialam zlamany palec duzy u prawej nogi ale pojechalam na zawody na czerwono czarnym pasie bo sie mistrzowi nie przyznalam. Wtedy trafila mi sie przeciwniczka 10 lat mlodsza odemnie wysoka i bardzo dobre technicznie wiec przegralam walke i zajelam 2 miejsce. Przegrana uczy wiecej niz wygrana. Jak na czarnym pasie nie rozbilam 2 desek na zawodach to myslalam ze sie pod ziemie tam schowam. Uzylam za malo sily, moj ewidentny blad. Az wstyd czarny pas ktory nie rozbil deski.
W Polsce, jak i w większości europejskich szkół, kolory pasów uczniowskich w taekwondo WTF są takie same jak w ITF - biały, żółty, zielony, niebieski, czerwony, czarny i belki pomiędzy nimi.
Przy okazji, WTF jako organizacja zrzesza jedynie związki narodowe, a nie kluby czy szkoły, więc żadna szkoła w NY nie może być zrzeszona w WTF.
2 lata treningu na czarny pas? Ech, południowokoreańskie zwyczaje...