Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: WeRs
2008-01-04, 16:17
ninjitsu?
Autor Wiadomość
FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-01-05, 17:47   

chciałbym tak umiec jak glen...
ale 25 lat by mi sie nie chciało trenować tego ...
szybko wpadłbym w rutynę..

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-01-05, 20:58   

Zgadzam się z Horusem filmy tego typu (w pewnym sensie promotorskie) nie pokazuje wszystkiego doglebnie to trzeba go cedzic.

Pokazali pare technik walki wrecz Glena, ktore trenowal przez cale zycie, technik zna napewno duzo skoro ma miano experta, ale czemu nie pokazali go w walce bronia (w zadnym ujeciu)?.
Powiedzieli ze ninja byli najlepszymi wojownikami, ale pomineli to co u nich bylo kluczowa sprawa w starciu. Wlasciewie to byl brak starcia bo oni unikali jakiegokolwiek kontaktu z przeciwnikiem (ewentualnie szybkie zabicie przeciwnika pozostajac niezauwazonym).

Mad Max 

Wysłany: 2008-01-05, 22:39   

Shinra ująłeś cale sedno ninjitsu...

[ Dodano: 2008-01-06, 14:18 ]
A tak w ogóle to ma ktoś jakieś materialy o ninjiutsu?w sensie filozofia, historia, przedstawiciele, broń jakiej używali(charakterystyczna dla ninja)i takie tam?ale dobrze opracowane, bo na necie jest sporo tego, pytanie które jest najwartościowsze historycznie

djmati90 

Wysłany: 2008-01-29, 16:19   

http://youtube.com/watch?...feature=related

http://youtube.com/watch?...feature=related

a tu 2 filmiki o ninjitsu

kszyhu8 

Wysłany: 2008-08-03, 13:49   

www.ninjutsu.com.pl Zapraszam do odwiedzenia naszej stronki. Ja trenuję od półtora roku. Bardzo mi się podoba i jestem przekonany że nie zmienię ninjutsu na nic innego.
Zapraszam i pozdrawiam :-D

life@death 

Wysłany: 2008-08-04, 10:04   

Pierwsi wojownicy Nina pojawili się około 900 lat temu i byli przeciwieństwem samurajów nie obowiązywał ich kodeks honorowy więc wykonywali brudną robotę zakazaną samuraju-
Kradzieże porwania zabójstwa. Ninjutsu opiera się na balansowaniu ciałem,cichym chodzeniu,anatomii człowieka.
Balansowanie ciałem i ciche chodzenie-Opierało się treningowi na słupach kwiatu śliwy. Podczas chodzenia po słupach ciężar ciała przesuwa się na pięty palce pełnią podobna funkcje jak czułka u owadów. Stopa i kostka są być może najbardziej skomplikowanymi elementami kośćca . Ta skomplikowana cześć szkieletu składa się z 26 kości. Ninjutsu polega na wykorzystaniu wszystkich tych kości jednocześnie palce służą jako amortyzatory. Środek ciężkości ciała jest prawie nieruchomy.

Anatomia człowieka-Dla wojownika tej sztuki walki celem są nerwy błedne, nieosłonięte tkanką. Trafienie w taki punkt jak np.: nerw pachowy powoduje ze do mózgu wysyłany jest impuls elektryczny z wiadomością,,ból’’ .System nerwowy zawiadamia o przeciążeniu. Ciało zalewa wapń i potas. Skutkiem jest od paraliżu do zatrzymania akcji serca.

Dotyk śmierci-Precyzyjnie anatomiczny cios wokół serca. Energia <siła> czerpana jest z podłoza. Przepływa przez poterzne mieśnie łydek i ud. Wyzwalana jest na przeciwniku. Badania pokazują ze podczas wyzwoleniu dotyku śmierci widoczna jest kompresja klatki piersiowej o ponad 5 cm. Taki sam , ale powolny ruch stosowany jest przy masarzu serca który ratuje ludzią zycie , szybki zatrzymuje akcje serca. Stosowany i zaprojektowany przez japonski wojowników jin i jiang .

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2009-03-11, 10:22   Ninjutsu

Co sądzicie o tej sztucze??? Jeżeli ktoś chodzi na to niech napisze jak jest!!! ;-)

Ja uważam że jest to najskuteczniejsza sztuka walki ponieważ uczy walki bronią oraz ciosów, niektórych śmiertelnych! :-|

http://www.youtube.com/watch?v=Nl2ES4XV_hw

Tu macie dośc dobrze przedstawioną ninjutsu i nie tylkko 8-)

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2009-03-11, 12:22   

jest juz o tym temat.

http://forum.fight-club.p...jitsu-vt591.htm

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-03-11, 12:28   

Po pierwsze ninjutsu było nie sztuka walki, a dywersji, sabotażu, skrytobójstwa. Walka stanowiła znikomy wycinek wyszkolenia ninja. Co za tym idzie nie była jego specjalnie mocną stroną.
Po drugie to co dziś się pod tą nazwą praktykuje ma dość wątpliwy związek z oryginalnym ninjutsu.
Po trzecie jak sobie ninjutsu (nie)radzi w walce możesz zobaczyc na przykładzie Scotta Morrisa i tego co z nim zrobił Pat Smith, który choć był solidnym zawodnikiem, to nie topową gwiazdą:
http://www.youtube.com/watch?v=1zchj8kR8As
Po czwarte jest już taki temat jak Ci wspomniano powyżej i z którym go połączyłem. Na przyszłość proszę korzystać z wyszukiwarki.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-03-11, 18:05   

Telesik napisał/a:
Ja uważam że jest to najskuteczniejsza sztuka walki ponieważ uczy walki bronią oraz ciosów, niektórych śmiertelnych!
He... śmiertelne ciosy? Za duzo filmow. Postaw teraz przed tym facetem uzbrojonego samuraja (chocby lekko) i zobaczymy jak on wykona te obezwladniajace czy smiertelne ciosy (oczywiscie wrecz). Choc rzecz jasna mialy one swoje zastosowanie.
Najskuteczniejsza Sztuak Walki? E... tam, trzeba by zaczac wlasnie od tegoczy to mozna okreslic jako "Sztuka Walki".
Mysle, ze mozna by rzec, ze Ninjitsu to wlasciwie byla "sztuka zycia", gdyz umiejetnosci oprocz wlasnie wymienoinych przez Borutę "zadaniowych" (ze tak to nazwe), musialy obejmowac wiele innch dziedzin z pozoru niespecjalnie zwiazanych z tym z czym na pierwszy rzut nam sie kojarza ninja, a sednem Ninjitsu bylo pozostawanie niezauwazalnym (w kazdym kontekscie).

Boruta napisał/a:
Walka stanowiła znikomy wycinek wyszkolenia ninja. Co za tym idzie nie była jego specjalnie mocną stroną.
Co do walki wrecz zgadzam sie. Zawierala bardzo nieliczne, glowne, najbardziej przydatne/paktyczne i tylko najskuteczniejsze techniki (moze jeszcze jakies sztuczki ale tego mozemy sie tylko domyslac), ale za to opanowane mistrzowsko, no i oparte o elemet zaskoczenia (oczywiscie w miare mozliwosci).

Walke bronia. Hmm... musieli potrafic sie poslugiwac niemal kazda bronia, a bynajmniej ogarniac glowne rodzaje (w jakim stopniu nie wnikam), ale na "wypady" (moze nie na wszystkie, ale...) bron dostosowywano - czesto konstrukcyjnie - do potrzeb wynikajacych z zadania, tego co po drodze czeka, preferencji uzytkownika, itd.
Choc mieli tez na pewno pewne standardy broni uzywanej w wypadkach przymusowego starcia, ale prym na pewno wiodly luki i bron "zwiekszonego zasiegu" (chodzi mi tu o rzeczy podobne kusari-gama)

Ninjitsu do walki otwartej? Gdy przeciwnik moze sie do niej przygotowac, sam jest w formie, itd., jak widac z filmiku Boruty nie ma miejsca na Ninjitsu (pomijam fakt ze ten facet sam sie dosiadl ;D ), bo jak juz wyzej wspomnialem, opiera sie ono o element zaskoczenia, ktory w takim wypadku nie ma miejsca.

Teo 
Inny niż WSZYSCY

Wysłany: 2009-03-11, 20:02   

Boruta pokazal wszystkim troche historii ;-) UFC II, to byly dopiero konfrontacje :-D
osobiscie ninjitsu traktuje jako ciekawostke i nie chcialbym tego trenowac, nawet gdybym mial taka mozliwosc.

blood147 

Wysłany: 2009-03-16, 20:55   

Czy ktoś wie gdzie można się nauczyć ninjitsu w Poznaniu? Podobno jest tu dobra sekcja, ale nie wiem gdzie. Wiem gdzie była jeszcze w zeszłym roku, ale teraz już tam nie ma, sądze że została przeniesiona, ale nie wiem gdzie :/

Frank 

Wysłany: 2009-03-20, 19:32   

W necie znalazłem to:

* Tengu Ninjutsu Dojo - Poznań
Osiedle Kosmonautów 111
61-642 Poznań
e-mail: tengu@poczta.onet.pl

Ale nie jestem pewien, więc lepiej sprawdź mailem albo coś.

gumowygargulec 

Wysłany: 2009-03-22, 12:10   

Nie mam 100%-owej pewnosci, ale chyba zmienili miejsce spotkan jakis czas temu, jednak przejsc sprawdzic warto (i odrazu napisac czy to ten adres ;-) ).

A powracając do tematu przyłączam się do pytania
Mad Max napisał/a:
ma ktoś jakieś materialy o ninjiutsu?w sensie filozofia, historia, przedstawiciele, broń jakiej używali

Batman 

Wysłany: 2009-12-05, 22:37   

Witam! Niechciałbym zakładać nowego tematu, więc tu się zapytam ;-)
Czy jest ninjitsu w Poznaniu? jak tak to gdzie? Bo z tego co mi wiadomo to jest, ale nie wiem gdzie.

Odpowiedz do tematu