Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-01-05, 20:58
Zgadzam się z Horusem filmy tego typu (w pewnym sensie promotorskie) nie pokazuje wszystkiego doglebnie to trzeba go cedzic.
Pokazali pare technik walki wrecz Glena, ktore trenowal przez cale zycie, technik zna napewno duzo skoro ma miano experta, ale czemu nie pokazali go w walce bronia (w zadnym ujeciu)?.
Powiedzieli ze ninja byli najlepszymi wojownikami, ale pomineli to co u nich bylo kluczowa sprawa w starciu. Wlasciewie to byl brak starcia bo oni unikali jakiegokolwiek kontaktu z przeciwnikiem (ewentualnie szybkie zabicie przeciwnika pozostajac niezauwazonym).
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Mad Max Pomógł: 17 razy Wiek: 24 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 423 Skąd: Z wiatrem
Wysłany: 2008-01-05, 22:39
Shinra ująłeś cale sedno ninjitsu...
[ Dodano: 2008-01-06, 14:18 ]
A tak w ogóle to ma ktoś jakieś materialy o ninjiutsu?w sensie filozofia, historia, przedstawiciele, broń jakiej używali(charakterystyczna dla ninja)i takie tam?ale dobrze opracowane, bo na necie jest sporo tego, pytanie które jest najwartościowsze historycznie
_________________ Chwała temu kto mnie zabije. Śmierć temu kto mnie obrazi.
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 479 Skąd: Jelna/Kraków
www.ninjutsu.com.pl Zapraszam do odwiedzenia naszej stronki. Ja trenuję od półtora roku. Bardzo mi się podoba i jestem przekonany że nie zmienię ninjutsu na nic innego.
Zapraszam i pozdrawiam
Pierwsi wojownicy Nina pojawili się około 900 lat temu i byli przeciwieństwem samurajów nie obowiązywał ich kodeks honorowy więc wykonywali brudną robotę zakazaną samuraju-
Kradzieże porwania zabójstwa. Ninjutsu opiera się na balansowaniu ciałem,cichym chodzeniu,anatomii człowieka.
Balansowanie ciałem i ciche chodzenie-Opierało się treningowi na słupach kwiatu śliwy. Podczas chodzenia po słupach ciężar ciała przesuwa się na pięty palce pełnią podobna funkcje jak czułka u owadów. Stopa i kostka są być może najbardziej skomplikowanymi elementami kośćca . Ta skomplikowana cześć szkieletu składa się z 26 kości. Ninjutsu polega na wykorzystaniu wszystkich tych kości jednocześnie palce służą jako amortyzatory. Środek ciężkości ciała jest prawie nieruchomy.
Anatomia człowieka-Dla wojownika tej sztuki walki celem są nerwy błedne, nieosłonięte tkanką. Trafienie w taki punkt jak np.: nerw pachowy powoduje ze do mózgu wysyłany jest impuls elektryczny z wiadomością,,ból’’ .System nerwowy zawiadamia o przeciążeniu. Ciało zalewa wapń i potas. Skutkiem jest od paraliżu do zatrzymania akcji serca.
Dotyk śmierci-Precyzyjnie anatomiczny cios wokół serca. Energia <siła> czerpana jest z podłoza. Przepływa przez poterzne mieśnie łydek i ud. Wyzwalana jest na przeciwniku. Badania pokazują ze podczas wyzwoleniu dotyku śmierci widoczna jest kompresja klatki piersiowej o ponad 5 cm. Taki sam , ale powolny ruch stosowany jest przy masarzu serca który ratuje ludzią zycie , szybki zatrzymuje akcje serca. Stosowany i zaprojektowany przez japonski wojowników jin i jiang .
Po pierwsze ninjutsu było nie sztuka walki, a dywersji, sabotażu, skrytobójstwa. Walka stanowiła znikomy wycinek wyszkolenia ninja. Co za tym idzie nie była jego specjalnie mocną stroną.
Po drugie to co dziś się pod tą nazwą praktykuje ma dość wątpliwy związek z oryginalnym ninjutsu.
Po trzecie jak sobie ninjutsu (nie)radzi w walce możesz zobaczyc na przykładzie Scotta Morrisa i tego co z nim zrobił Pat Smith, który choć był solidnym zawodnikiem, to nie topową gwiazdą:
http://www.youtube.com/watch?v=1zchj8kR8As
Po czwarte jest już taki temat jak Ci wspomniano powyżej i z którym go połączyłem. Na przyszłość proszę korzystać z wyszukiwarki.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-03-11, 18:05
Telesik napisał/a:
Ja uważam że jest to najskuteczniejsza sztuka walki ponieważ uczy walki bronią oraz ciosów, niektórych śmiertelnych!
He... śmiertelne ciosy? Za duzo filmow. Postaw teraz przed tym facetem uzbrojonego samuraja (chocby lekko) i zobaczymy jak on wykona te obezwladniajace czy smiertelne ciosy (oczywiscie wrecz). Choc rzecz jasna mialy one swoje zastosowanie.
Najskuteczniejsza Sztuak Walki? E... tam, trzeba by zaczac wlasnie od tegoczy to mozna okreslic jako "Sztuka Walki".
Mysle, ze mozna by rzec, ze Ninjitsu to wlasciwie byla "sztuka zycia", gdyz umiejetnosci oprocz wlasnie wymienoinych przez Borutę "zadaniowych" (ze tak to nazwe), musialy obejmowac wiele innch dziedzin z pozoru niespecjalnie zwiazanych z tym z czym na pierwszy rzut nam sie kojarza ninja, a sednem Ninjitsu bylo pozostawanie niezauwazalnym (w kazdym kontekscie).
Boruta napisał/a:
Walka stanowiła znikomy wycinek wyszkolenia ninja. Co za tym idzie nie była jego specjalnie mocną stroną.
Co do walki wrecz zgadzam sie. Zawierala bardzo nieliczne, glowne, najbardziej przydatne/paktyczne i tylko najskuteczniejsze techniki (moze jeszcze jakies sztuczki ale tego mozemy sie tylko domyslac), ale za to opanowane mistrzowsko, no i oparte o elemet zaskoczenia (oczywiscie w miare mozliwosci).
Walke bronia. Hmm... musieli potrafic sie poslugiwac niemal kazda bronia, a bynajmniej ogarniac glowne rodzaje (w jakim stopniu nie wnikam), ale na "wypady" (moze nie na wszystkie, ale...) bron dostosowywano - czesto konstrukcyjnie - do potrzeb wynikajacych z zadania, tego co po drodze czeka, preferencji uzytkownika, itd.
Choc mieli tez na pewno pewne standardy broni uzywanej w wypadkach przymusowego starcia, ale prym na pewno wiodly luki i bron "zwiekszonego zasiegu" (chodzi mi tu o rzeczy podobne kusari-gama)
Ninjitsu do walki otwartej? Gdy przeciwnik moze sie do niej przygotowac, sam jest w formie, itd., jak widac z filmiku Boruty nie ma miejsca na Ninjitsu (pomijam fakt ze ten facet sam sie dosiadl ;D ), bo jak juz wyzej wspomnialem, opiera sie ono o element zaskoczenia, ktory w takim wypadku nie ma miejsca.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2009-03-11, 20:02
Boruta pokazal wszystkim troche historii UFC II, to byly dopiero konfrontacje
osobiscie ninjitsu traktuje jako ciekawostke i nie chcialbym tego trenowac, nawet gdybym mial taka mozliwosc.
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...
Czy ktoś wie gdzie można się nauczyć ninjitsu w Poznaniu? Podobno jest tu dobra sekcja, ale nie wiem gdzie. Wiem gdzie była jeszcze w zeszłym roku, ale teraz już tam nie ma, sądze że została przeniesiona, ale nie wiem gdzie :/
Frank
Witam! Niechciałbym zakładać nowego tematu, więc tu się zapytam
Czy jest ninjitsu w Poznaniu? jak tak to gdzie? Bo z tego co mi wiadomo to jest, ale nie wiem gdzie.