Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: WeRs
2008-01-04, 16:17
ninjitsu?
Autor Wiadomość
kszyhu8 

Wysłany: 2009-12-06, 22:56   

Witam!
Ninjutsu nie jest sztuką walki, jest ono pięknie nazywane "sztuką wojenną".
Macie tutaj koledzy(niektórzy) rację że ninjutsu to nie otwarta walka, często z ukrycia, zaskoczenia i bez zbędnych świadków. Pan który na filmiku dał się "zmieść to raczej mało z ninjutsu miał wspólnego. Z tego co wiem to ninjutsu nie występuje na żadnych zawodach, jedynie jakieś pokazy ale to i tak okrojone do minimum bo przecież ninja się nie ujawnia :-P .
Co do broni, ninja używali często "Shinobi to" jest to katana z dłuższą od standardowej rękojeścią ale ze skróconym ostrzem przez co jest szybsza, ale noszona w sayi normalnej długości dla niepoznaki. Używano również broni o nazwie "kunai", a raczej narzędzia do prac w ogrodzie ponieważ zwykli obywatele nie mogli posiadać katany więc ninja szkolili się w posługiwaniu takim oto narzędziem.
Więc to tyle na razie.
Pozdrawiam wszystkich wojowników na forum.

Shikin Haramitsu Daikomyo!!!

;-)

Cadogan

Wysłany: 2009-12-07, 14:22   

Mieczy z tego co wiem rzadko używano bo często przeszkadazły w takich rzeczach jak wspinaczka,a co do ciosów śmierci żaden problem,wystarczy mocno w tchawice uderzyć to ją wgniatamy i gość się dusi,żadne niewiarygodne cudo i dziwy.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-12-07, 17:41   

Batman napisał/a:
Witam! Niechciałbym zakładać nowego tematu, więc tu się zapytam ;-)
Czy jest ninjitsu w Poznaniu? jak tak to gdzie? Bo z tego co mi wiadomo to jest, ale nie wiem gdzie.

DWA POSTY POWYŻEJ SWOJEGO MASZ PODANY NAMIAR!!!!

kszyhu8 napisał/a:
Pan który na filmiku dał się "zmieść to raczej mało z ninjutsu miał wspólnego.

Ten "pan" to Scott Morris, uczeń Roberta Busseya, który z koleji wraz z Stephenem Hayesem byli pierwszymi gaijinami uczonymi przez Hatsumiego.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-12-07, 19:40   

Z moich informacji wynika, że ninja nigdy nie było, to bajka, a ninjitsu to ciągnięcie kasy w oparciu o tą bajkę. Zauważcie, że informacje związane z "historią ninja" nie pochodzą od historyków tylko od sensejów, którym popularność tych bajek leży w interesie.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Batman 

Wysłany: 2009-12-07, 20:05   

Boruta napisał/a:
Batman napisał/a:
Witam! Niechciałbym zakładać nowego tematu, więc tu się zapytam
Czy jest ninjitsu w Poznaniu? jak tak to gdzie? Bo z tego co mi wiadomo to jest, ale nie wiem gdzie.

DWA POSTY POWYŻEJ SWOJEGO MASZ PODANY NAMIAR!!!!
Sorki :lol: Nie spojrzałem :-/ Mój błąd zawsze coś sprawdzam a teraz nie :-| Jeszcze raz przeraszam i dziekuję ;-)

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-12-07, 20:40   

DrunkenMaster napisał/a:
Z moich informacji wynika, że ninja nigdy nie było, to bajka, a ninjitsu to ciągnięcie kasy w oparciu o tą bajkę.
Przekoloryzowanie -tak, bajka - nie.
DrunkenMaster napisał/a:
Zauważcie, że informacje związane z "historią ninja" nie pochodzą od historyków tylko od sensejów, którym popularność tych bajek leży w interesie.
To ty sie historii poucz.

Toko 

Wysłany: 2011-01-15, 00:54   

Trenuję Ninjitsu od jakiegoś czasu, i stwierdzam że to skuteczna sztuka walki. W zasadzie to walki nie ma tylko szybkie powalenie przeciwnika. Oprócz tego uczy się skradania i medytacji.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-01-15, 11:31   

z tą skutecznością to bym się kłócił ale jeśli kogoś to interesuję to nawet fajne.

3t3r 

Wysłany: 2011-04-09, 15:24   

Nie polecam sensei Wilowskiego miesza on ninjutsu z indianami :)
Na temat dojo na os Kosmonautow nie wiele mi wiadomo, zajecia prowadzi sensei Szymon Charkiewicz i podobno jest niezly wycisk, aczkolwiek nie wiem, czy zajecia sa ciagle prowadzone pewnie tam tez zajrze :)
Kiedys zajecia byly prowadzone na ul. 28 czerwca 222 przez sensei Igora Barnasia i milo je wspominam, dostawalismy niezly wycisk :)
Ostatnio wygooglowalem http://www.tanto.pl/sekcja_tai_jutsu.htm i na pewno sie wybiore zobaczyc jak to wyglada, znalazlem pare pozytywnych opinii na temat sensei Zbigniewa Karalusa ktory te zajecia prowadzi. Moze ktos tam byl i moze cos powiedziec na temat tamtego dojo oraz sensei ?
Ostatnio zmieniony przez 3t3r 2011-04-10, 01:01, w całości zmieniany 2 razy  

Batman 

Wysłany: 2011-04-09, 23:54   

Albo ja czegoś nie doczytałem, albo ty nie napisałeś miejscowości.

3t3r 

Wysłany: 2011-04-10, 00:30   

kontynuowalem temat zwiazany z poznanskim dojo, wiec Poznan :)

maksos

Wysłany: 2011-12-08, 20:12   

nie wiem gzie można się tego nauczyć ale słyszałem że ninja potrafią sparaliżować lub zabić w zależności od punktu i siły uderzenia. moim zdaniem to najlepsza sztuka walki a podkoloryzowanie wynika z dawnych legend o umiejętnościach ninja np. chodzenie po wodzie (znajomość medycyny i chemij jak wiele innych w tym to co napisałem jest prawdą)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-12-08, 20:37   

Za dużo filmów. A chodzenie po wodzie to żadna legenda, tylko buty z odpowiednio dużą powierzchnią. Oczywiście nie przypomina to "normalnego" spaceru a'la Jezus (po palach głupolu!).
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

garbaty knyp 

Wysłany: 2011-12-23, 19:41   

http://www.youtube.com/wa...feature=related
czasami wyglada to tak co szkola to inny obyczaj ;-)

Loaren 

Wysłany: 2012-01-04, 21:38   

Bardzo mnie zainteresowalo ninjutsu, mam male pytanie. Czy gdzies na Pomorzu, najlepiej w poblizu trójmiasta odbywaja się jakieś treningi?

Odpowiedz do tematu