ninjitsu..
co wiecie o tej sztuce walki?
na czym polega?
czy w Polsce tego uczą?
Wysłany: 2008-01-04, 17:09
sztuka walki podobno bardzo skuteczna i trudna w opanowaniu. Ciosy kierowane sa glownie w slabe punkty ciala. np. atak w serce lub atak na splot nerwowy po wewnetrznej stronie ramienia.Duzy nacisk jest polozony na trzymanie rownowagi i ta umiejetnosc jest rozwijana BARDZO. niewiem czy tego ucza w Polsce.
W dokumencie anatomia sztuk walk byla mowa o tej technice walki
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-01-04, 17:31
A no bylo wspomniane, ale tylko krutko pod kontekstem dokumentu.
Ale mogliby machnac o tym jakis konkretny film.
Bo z tego co mi wiadomo to czego ucza u nas i w zachodnich krajach to zaledwie namiastka tego czym bylo naprawde, bo w sumie byla pelna konspira i niewiele sie ostalo. A teoria ktora znalem do niedawna, a to co mi opowiadal trener to czasem mocno sie rozbiegalo.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Moim zdaniem jak każda wschodnia sztuka walki, ninjitsu może byc skuteczne, ale też jest przekoloryzowane i wymaga lat nauki, co zdecydowanie działa na jego niekorzyść. Dla mnie samego przykładem głupiej tradycji, która nie ma pokrycia w rzeczywistości jest charakterystyczne krzyżowanie nóg podczas chodzenia w "gardzie".
Jednakże nie jest to taka 100%-owa sztuka walki, dopuszcza przecież wiele zachowań bliższych systemom (combatom) niż sztukom i sportom walki.
Mad Max Pomógł: 17 razy Wiek: 24 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 423 Skąd: Z wiatrem
Wysłany: 2008-01-04, 21:40
Ninjitsu jest w polsce, po kilku latach nauki w dobrej sekcji(słyszałem o jednej krakowskiej i jednej łudzkiej które sa naprawde dobre) widziałem parę razy pokaz tej sztuki walki i rozmawiałem z trenerem japończykiem nota bene, ludzie naprawdę dużo umieli, i myślę że w realnej walce poradzili by sobie z więkrzością przeciwników(oczywiście jak w karzdej SW zalezy od czlowieka)a co najbardziej mnie ujęło to ich sposób poruszania się, pelen gracji, kontrolowany i miękki, rzadko się coś takiego ogląda...jak sobie przypomnę gdzie ten japończyk ma sekcję to napiszę
_________________ Chwała temu kto mnie zabije. Śmierć temu kto mnie obrazi.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-01-04, 22:36
Horus napisał/a:
ninjitsu może byc skuteczne, ale też jest przekoloryzowane i wymaga lat nauki,
Skuteczne jest napewno. To znaczy na pewno bylo. Z tego co mi wiadomo oni nie mieli jako tako wlasnego stylu procz paru charakterystycznych rzeczy, ale uczyli sie przeciwko danemu przeciwnikowi jednej techniki, zato do perfekcji. Plus jesycye dodatkowe umiejetnosci.
Przekoloryzowanie wynika z tego ze ich umiejetnosci wiesniakim kojazyly sie raczej z demonami niz ludzmi.
A co do dzisiejszych to widzialem raz ich pokaz i gadalem z jednym tych gosci i na chwile obecna w Polsce jedynie bym chcial sie nauczyc chodzenia, bo reszte to tak nie bardzo, ale w sumie ne wiem jak to wyglada w ich szkolach to mowic nie moge.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 998 Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-01-05, 10:29
ninjutsu to nie tylko sztuka walki w feudalnej japoni samurajow obowiazywal kodeks honorowy wiec od brudnej roboty byl ninja byl przeszkolony z zakresu medycyna anatomi umial spozadzic lekarstwa tucizne opanowywał sztuke kamuflażu akrobatyke walke bronia ninja by tagrze wyćwiczony ze w razie wpadki nie puści pary z geby umieli swietnie plywac nurkowac biegac na dlugie dystanse ale ninjutsu to rownierz filozofia kiedys znalazlem kilka legend o ninja w jaki sposob dokonywali roznych zabojst ciekawe rozkminki jak znajde wrzuce
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Mad Max Pomógł: 17 razy Wiek: 24 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 423 Skąd: Z wiatrem
Wysłany: 2008-01-05, 14:16
Ninja w japonii w hierachii społecznej stali najniżej, nie było niższego, bardziej pogardzanego i taki paradoks, potrebnego ludziom władzy stanu jak właśnie oni,(słowa japończyka), słyszałem że technik w ninjitsu jest bardzo niewiele, podobno koło 200, włącznie z technikami z bronią...
_________________ Chwała temu kto mnie zabije. Śmierć temu kto mnie obrazi.
Odnośnie linku to radzę obejżeć cały ten film, a potem dopiero ocenić to, o czym tam mówią . Jak dla mnie to typowy amerykański pseudo-dokumentalny kicz, z którego wiarygodne wiadomości trzeba siać przez gęste sito.
Nie pokazali, jak radzili sobie przedstawiciele innych SW. A i pamiętajcie, że ten gość ćwiczył to przez 25 lat .
Amadi Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 691
Wysłany: 2008-01-05, 17:08
Ja oglądnąłem cały ten film i mi osobiście sie podobał. :)