Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sanda i Wing Tsun
Autor Wiadomość
Komaro 

Wysłany: 2010-03-20, 23:15   

kabalt napisał/a:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje pytania :-) Napisałem maila w sprawie Sandy w czwartek ale jakoś nie odpisali więc się chyba przejde tam i zobacze jak to wygląda.

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o Sande to dowiedz się czy startują teraz nie długo w wawie na zawodach San Shou jak się liczą to powinni.
Kod:
http://www.choylifut.info/nowa/index.php?p=treningiszczecin

Do tego idziesz?

kabalt 

Wysłany: 2010-03-21, 12:10   

Tak tam, przejrzałem dokładnie ich stronkę i nie ma tam żadnych wzmianek o braniu udziału w jakichś zawodach. Bo gdyby gdzieś jeździli to chyba można by było o tym przeczytać na ich stronie.....no chyba że mają marne osiągnięcia na tych zawodach :-|

A i znalazłem jeszcze jedną szkołę w której można się uczyć sandy jednak studiuje zaocznie i więc piątki odpadają :-/ Szczecińskie stowarzyszenie Kung Fu Pięciu Zwierząt
Ostatnio zmieniony przez kabalt 2010-03-21, 12:16, w całości zmieniany 1 raz  

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-03-21, 12:13   Re: Sanda i Wing Tsun

kabalt napisał/a:
chciałbym zacząć trenować

Wiec zacznijmy od tego co i dlaczego chcesz trenować.

zalewa napisał/a:

Bruce trenował wing chun, wing tsun to odmiana wing chun.

Te i jeszcze kilka podobnych to różne formy zapisu tego samego.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

kabalt 

Wysłany: 2010-03-21, 12:24   Re: Sanda i Wing Tsun

Boruta napisał/a:

Chciałbym trenować jeden z wymienionych w temacie stylów. Dlaczego ? Zawsze podobało mi się kung fu a poza tym od dłuższego czasu nie uprawiałem żadnych sportów (poza windsurfingiem ale to sezonowy sport jest) i chociaż wiem że kung fu często jest postrzegane jako sztuka walki nie na ulice to jednak pozostanę przy tym.

W tygodniu jak mi się uda to podejdę do Choy Li Fut i zobacze jak się to u nich wszystko prezentuje.

Komaro 

Wysłany: 2010-03-21, 12:41   Re: Sanda i Wing Tsun

kabalt napisał/a:
Boruta napisał/a:

Chciałbym trenować jeden z wymienionych w temacie stylów. Dlaczego ? Zawsze podobało mi się kung fu a poza tym od dłuższego czasu nie uprawiałem żadnych sportów (poza windsurfingiem ale to sezonowy sport jest) i chociaż wiem że kung fu często jest postrzegane jako sztuka walki nie na ulice to jednak pozostanę przy tym.

W tygodniu jak mi się uda to podejdę do Choy Li Fut i zobacze jak się to u nich wszystko prezentuje.

Zabierz się za Sande albo San Shou idź do tamtego klubu, tak powinna wyglądać Sanda jak będzie jakieś cepy rękami i ataki modliszkami odpuść sobie
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=f5Xy579B5eA

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-03-21, 13:07   

Na forum o kung fu jakąś większą wiedze ma tylko Dacheng, więc to jego zapytaj, czy wie coś o tych klubach i który z nich, lub ewentualnie inny w Szczecinie mógłby polecić.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Komaro 

Wysłany: 2010-03-21, 14:09   

Zawsze Muay Thai się możesz zająć od mnie z klubu starują w zawodach San Shou z powodzeniem.

dacheng 

Wysłany: 2010-03-31, 10:41   

Generalnie sanda jest w Polsce (jeszcze) na niskim poziomie. Problem polega na tym, że prawie nie ma klubów specjalizujących się w sanda, prowadzonych przez wykwalifikowanych trenerów sanda.

Najczęściej jest tak, że w szkołach jakiegoś chińskiego stylu, dodatkowo ćwiczy się trochę pod kątem startów w zawodach sanda (san shou). Ewentualnie ludzie z kick-boxingu, czy muay thai startują też w sanda - z powodzeniem, z powodu wspomnianego niskiego poziomu sanda w Polsce. Przez wiele lat jeden z czołowych klubów sanda w Polsce w ogóle opierał się na kick-boxingu i zajęcia prowadzili tam kick-bokserzy.

Natomiast w prawdziwej chińskiej sandzie takie przygotowanie nie daje za dużych szans. Rzecz w tym, że w sanda wyjątkowo duże znaczenie mają rzuty. W dodatku wyżej punktowane te rzuty, podczas wykonywania których rzucający nie przewraca się. To jest najbardziej charakterystyczne dla sanda - łączenie uderzeń z rzucaniem (w dodatku wysoko punktowanym). Stąd w prawdziwej sandzie, nasi zawodnicy z przygotowaniem z kick-boxingu, czy muay thai nie mają dużych szans.

Nawet z organizowanych w ostatnich latach turniejów Chiny vs. Tajlandia, gdzie stosowane są zasady pośrednie między sanda i muay thai, widać jak łatwo chińskim zawodnikom wychodzą rzuty na Tajach. Bo to jest właśnie specjalność sandy.

Tylko, żeby uczyć się prawdziwej sandy, to najlepiej przeprowadzić się do Chin. Zresztą jedyny Polak, który kiedykolwiek zdobył w sandzie medal na mistrzostwach świata, studiował właśnie specjalność sanda na pekińskiem AWF-ie. Tylko zdaje się, że on po studiach pozostał na stałe w Chinach.

kabalt 

Wysłany: 2010-04-03, 11:39   

Trochę mnie nie było :-) Przemyślałem sobie tą sprawę z sandą i doszedłem do wniosku że chyba jednak zabiorę się na muay thai. Jest jednak problem ponieważ skończyłem miesiąc temu staż wiec teraz muszę znaleźć sobie prace a treningi jak wiadomo dosyć wcześnie się odbywają :-? Najpóźniej chyba o 18 (w top team), czy dwa treningi w tygodniu są wystarczające ?? (Przepraszam za zrobienie takiego małego offtopu )

Batman 

Wysłany: 2010-04-03, 11:48   

kabalt napisał/a:
czy dwa treningi w tygodniu są wystarczające ??
Tak, na początek na pewno :-D

Odpowiedz do tematu