Witam. Chce zaczac uprawiac jakas szuke walki. Mam tylko do wyboru Taekwondo i Judo. Pytanie: co byscie mi polecili? Przeczytalem na forum rozne opinie o obu stylach walki i nadal mam watpliwosci. Przede wszystkim szukam czegos, co polepszy maja ogolna sprawnosc, nauczy mnie uderzac i bronic sie, gdy zajdzie taka potrzeba, a i czasem wpier..lic, gdy beda wymagaly tego okolicznosci, np. w obronie slabszego. Wiem, ze ponownie walkuje ten temat, ale serio nie znalazlem nic, co moglo by mnie do konca przekonac do jednej z tych sztuk walki..
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-12-16, 15:58
Do obrony będzie lepsze Judo , Taekwondo zależy jaka odmiana jeszcze ITF czy WTF , najlepiej iść zobaczyć w klubie jak wygląda trening , poznać opinie o nim
judo lepiej spisze się na ulicy, szybciej kolesiem rzucisz jak szmatą
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pochwal się może, z jakimi sekcjami judo i taekwon-do masz do czynienia, bo widzisz, od tego dużo zależy, kto Cię będzie ćwiczył... No i sprawdź to TKD, czy to federacja WTF czy ITF. WTF jest zubożałe w praktyczne elementy.
Pochwal się może, z jakimi sekcjami judo i taekwon-do masz do czynienia, bo widzisz, od tego dużo zależy, kto Cię będzie ćwiczył... No i sprawdź to TKD, czy to federacja WTF czy ITF. WTF jest zubożałe w praktyczne elementy.
Obie sekcje sa w Irlandii, bo tutaj teraz mieszkam. Taekwondo jest ITF. Prowadzi je koles majacy 7 dan, jak dla mnie to calkiem powazny stopien jak na kogos, kto ma lekko po 30tce. Ktos wie, jak sie awansuje w Taekwondo, jak dokladnie wyglada egzamin? Na stronie tej szkoly przeczytalem, ze jest tam instruktorka, ktora zdobyla czarny pas w niecale 2 lata, co wydaje mi sie troche dziwne. Tu jest link do strony tej szkoly: http://www.connacht-taekwondo.com/. Szkola judo: http://www.gcsjudo.com/default.php
Co o tym sadzicie?
Bralem pod uwage ten klub juz wczesniej, ale nie pasuja mi godziny.
[ Dodano: 2011-01-11, 14:07 ]
Pozostaje mi judo. Problem w tym, ze bede mogl chodzic na treningi tylko raz w tygodniu. Pytanie: czy jestem sie w stanie duzo sie nauczyc np przez rok? Czy jest sens ladowac w to kase? Wiem, ze duzo zalezy ode mnie i jestem w stanie duzo dac z siebie. Ale nie jestem pewny, czy judo nie wymaga wiekszej ilosci treningow, zeby opanowac je przynajmniej w stopniu pozwalajacym wykorzystac je w samoobronie. Moze ktos, kto chodzi dluzej na judo moglby cos na ten temat napisac. Dzieki