A możecie poradzić coś co mam powiedzieć do trenera boksu że nie moge w poniedzialek przychodzic.. Bo boks jest za darmo a on moze sie wkurzyc ze chodze na TKD. bo on szuka "prawdziwych sportowcow" itp.. Taki starszy gościu..
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-25, 14:54
PeZeT napisał/a:
A możecie poradzić coś co mam powiedzieć do trenera boksu że nie moge w poniedzialek przychodzic.. Bo boks jest za darmo a on moze sie wkurzyc ze chodze na TKD. bo on szuka "prawdziwych sportowcow" itp.. Taki starszy gościu..
Słuchajcie daruje sobie ten boks bo te TKD mi w zupełności wystarczy ! Dodam, że jest to ITF .. Przed chwilą wróciłem z treningu i po rozgrzewce już byłem wyczerpany i mnie łeb bolał ;D Potem były kopy, ręce, walki tzn takie żeby dotknąc, lekkie.. I ogólnie fajnie było. Ja mam 13 lat a inni minimalnie 15 bo poszedłem do starszej grupy ;D Rozciąganie tak boli, że uuu.. Ale będą efekty ;D I tu mam pytanie, czy mam się rozciągać codziennie? Tzn np w poniedzialek na treningu, we wtorek w domu, w srode w domu, w czwartek na treningu, w piatek w domu i sobota i niedziela odpoczynek.. Aha i w wolne dni będę walił w gruszkę na szybkość ;D
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 955 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-01-25, 21:04
no na początek to właściwie starczy bo będzie ci ciężko tak odrazu , w przyszłości jeśli będzie ci brakowało lub treningu będzie mało pracy rękoma to będziesz mógł wtedy połączyć . A rozciągać się lepiej jest co drugi dzień .
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-01-25, 21:09
j/w, ale mysle ze gruszke moze powinienes sobie darowac bo to specyficzna rzecz i bez przygotowania pewnie bedziesz 'zle z niego korzystac' (poza tym to raczej na refleks niz szybkosc) - ale to moj, nie koniecznie wlasciwy, obiektyw wiec niech w tym miejscu wypowie sie jeszcze ktos.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Jak to źle z niego korzystał? Może gdzieś niżej powieszę i będę ćwiczył kopnięcia tak jak na treningach.. Np dziś było takie coś przykładowo: Kopniecie, kopniecie z obrotu + 4 ciosy i tak bym sobie robił itp.. I będę się rozciągał tak jak mówicie co 2 dni. Tylko nie wiem co dokładnie robić, jak by ktoś mi podał link do planu to bym był wdzięczny.. Aha i chciałbym się zapytać jak wyćwiczę siłę w nogach bo jak kopie to cienko jest ;p i mam nadzieje ze potem szybszy bede dzieki temu TKD i nikt mi nogi nie zlapie na ulicy ; )
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 955 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-01-25, 21:38
Siła i szybkość w nogach bierze się głównie z techniki kopania , którą nabędziesz na treningu , tak samo z tą gruszką , trzeba to wykonywać dobrze technicznie , więc może na razie nie wal gruchy
A w domu możesz się rozciągać tak jak to robicie na treningu .
W zawodach itf jest semi-contact ( walka przerywana , po jednym czystym uderzeniu , na punkty ) i light-contact ( walka ciągła , tyle że nie można się za mocno bić i czasem przerwie sędzia ) .
W zawodach ITF nie ma semi-contactu, czyli walki przerywanej, jest jedynie forma ciągła z ograniczonym kontaktem, czyli light-contact.
Rafi93 napisał/a:
Po za tym zawodnicy itf , mogą startować w zawodach kick-boxingu i walczyć z nimi bo zasady praktycznie te same są .
...rzecz jasna jeśli spełniają kryteria formalne - stopień w kickboxingu, licencja...