Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Taekwondo - początkujący pyta
Autor Wiadomość
Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-01-26, 10:35   

Gizmo napisał/a:
W zawodach ITF nie ma semi-contactu

jak to nie ma jak jest , np. na pucharze polski tkd w opolu 2009 byłem , widziałem .

Gizmo 

Wysłany: 2010-01-26, 10:42   

Zawody Pucharu Polski w Opolu 2009 były zawodami Polskiej Unii Taekwondo, a nie ITF. W zawodach ITF jest tylko jedna formuła walki.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-01-26, 13:10   

No to mnie Gizmo zawstydził :mrgreen:

Nie pomyślałem że masz na myśli tylko zawody organizowane przez itf :roll:

PeZeT 

Wysłany: 2010-01-26, 17:00   

Mam dziś takie zakwasy, że nie mogę się podnieść z miejsca, nie mogę usiąść, nie mogę wchodzić po schodach.. No normalnie szok :D:D Mam pytanie czy jak będę się tak rozciągał jak na tych treningach TKD to zrobię szpagat po 3 miesiącach ? ;D

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-01-26, 17:54   

po 3 miesiącach to raczej wątpię , szpagat to ciężka rzecz , zależy to też jak człowiek jest giętki , jeden zrobi szybciej , drugi później

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-01-26, 18:46   

Mlody jestes, w tym wieku miesie zreguly sa jeszcze dosc elastyczne, wiec kto wie. Ale pamietaj ze nic na sile, kazdy jest inny i w roznym tempie robi postempy. Ponaddo moze sie okazac tak, ze poprostu nie bedziesz mogl zrobic pelnego szpagatu - tak tez sie zdarza.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-01-26, 20:27   

PeZeT napisał/a:
Mam dziś takie zakwasy, że nie mogę się podnieść z miejsca, nie mogę usiąść, nie mogę wchodzić po schodach.. No normalnie szok :D:D Mam pytanie czy jak będę się tak rozciągał jak na tych treningach TKD to zrobię szpagat po 3 miesiącach ? ;D

ludzie rozciągają się przez całe życie, i jak systematycznie się rozciąga, ''po każdym śniadaniu, przed obiadem, po obiedzie, po kolacji, i na podwieczorek to osiągniesz taki poziom''
na jednym forum czytałem, że jeden user zrobił szpagat w jakieś 14h, tz. od rana do wieczora się rozciągał, był jeszcze w młodym wieku, a czy to prawda, to wątpie

ty masz wielkie szanse żeby szpagat zrobić, jak będziesz systematycznie i z głową rozciągał się. to nie kwestia godzin ani dni czy miesięcy, bądź na stawiony na kilka lat...
możesz np w domq to robić, ale nie radze tego robić na zimno, zawsze jakaś rozgrzewka musi być
zależy jaki chcesz zrobić szpagat, bo są dwa rodzaje, i trzeba mieć dobre biodra do tego tz. mieć bardziej ruchome, nie tylko ścięgna porozciągane

PS: tego w '' nie bierzcie do serca, jak ktoś żartu nie zrozumiał, żeby tutaj ludzi nie skłócić

PeZeT 

Wysłany: 2010-01-27, 10:45   

Chłopaki pomóżcie !! Mam ciągle zakwasy od poniedziałku i wcale nie ustępują. Codziennie się myję taką wodą pół na pół a to wcale nie przechodzi. Nie moge podnieść nogi, schylić się, usiąść .. A jutro mam trening. Pomóżcie !

MarcinMT 
MMA

Wysłany: 2010-01-27, 11:06   

PeZeT napisał/a:
Chłopaki pomóżcie !! Mam ciągle zakwasy od poniedziałku i wcale nie ustępują. Codziennie się myję taką wodą pół na pół a to wcale nie przechodzi. Nie moge podnieść nogi, schylić się, usiąść .. A jutro mam trening. Pomóżcie !

Wyluzuj, nie panikuj jak kobieta przy pierwszym okresie. Przejdzie z czasem, a na treningu wystarczy że się dobrze rozgrzejesz i zakwasów czuć nie bedziesz.

PeZeT 

Wysłany: 2010-01-27, 12:44   

Ta ciekawe jak ja chodze i mnie boli a jak beda biegi, biegi tylem to ja po rozgrzewce siade;/ walone zakwasy

MarcinMT 
MMA

Wysłany: 2010-01-27, 12:54   

PeZeT napisał/a:
Ta ciekawe jak ja chodze i mnie boli a jak beda biegi, biegi tylem to ja po rozgrzewce siade;/ walone zakwasy

Rozumiem wiesz lepiej , a skoro wiesz lepiej to na przyszłość nie zadawaj pytania, jeśli nie potrafisz przyjać do siebie odpowiedzi.

PeZeT 

Wysłany: 2010-01-27, 13:03   

A da coś jak trochę sobie pochodzę na bieżni magnetycznej ? Przed chodzeniem się trochę rozciągnie a po tym wszystkim będę pod prysznicem lał się ciepłą woda na zmianę z zimną a gdzieś godzine po kąpieli popsiukam sobie na nogi takie coś o nazwie ultra fastin sport, lagodzi zmeczenie miesci i ich napiecie.Daje efekt rozluzniajacy i relaksujacy. powoduje lepsze ukrwienie miesni.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-01-27, 13:32   

Ej no też miałem zakwasy jak zaczynałem i jakoś dawałem z tym radę , bez żadnych eksperymentów , porostu szedłem na trening , przełamywałem się i ćwiczyłem , a najlepsze jest to że od tego się nie umiera , więc nie panikuj tak ;-)

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-01-27, 13:47   

A SPróbuje zrobić solankę

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-01-27, 21:27   

A ja proponuje tak: po treningu nie siadac odrazu na przyslowiowej dupie tylko troche ruchu, nie przeginac z rozciaganiem (zwlaszcza ze dopiero poczatek), a w dni nastepne +/- co dwie godziny lekki ruch (lekko poskakac w miejscu, jakis spacerek, pomachac lapami) ot tak zeby tylko sie rozgrzac-to wystarczy. Brak ruchu to najgorsze co mozna zastosowac na zakwasy.

Te eksperymenty z woda itp maja nikly wplyw na twoj bol, chyba ze normalnie cie to relaksuje to ok (ja np. lubie brac zimny prysznic), a jak nie dasz rady sie ruszac to jest tylko jedna rada... rob to 'na sile', innej opcji nie ma ;-)

Odpowiedz do tematu