Cześć
W moim mieście jest taekwondo za 60 zł oraz boks za darmo. Ten koleś od boksu to od razu na zawody by ciągał itp. Ale nie o to chodzi. Mam 160 cm wzrostu i 60 kg wagi, czyli taki chudy nie jestem lecz taki gruby też nie choć wiecie troche brzuszka jest i tu jest pytanie, czy ja mogę chodzić na taekwondo jak tyle waże? Bo pooglądałem taekwondo na youtube i tam widziałem te przewroty te kopy z podskoków .. wiecie o co mi chodzi.. ja tak nie podskocze wysoko i nie zrobie kopa z obrotu.
Raczej na początku "te przewroty te kopy z podskoków" nie będą potrzebne i wątpię żebyś kiedyś doszedł do takiego poziomu żebyś to wykonał. Poza tym w walce się tego raczej nie stosuje. Poza tym waga to nie jest wyrocznia. To czy sobie poradzisz to zależy wyłącznie od ciebie i od twojej motywacji.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Myślisz że ci , co robią te kopy z podskoków też od razu takie trzaskali? Bez treningu nic nie ma, wybierz co ci bardziej odpowiada - nogi czy ręce i idź , się nawet nie zastanawiaj czy masz odpowiednią wagę bo to durne wymówki by nie iść...
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 955 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-01-23, 17:16
Pewnie że z tą wagą możesz chodzić na taekwondo , a u ciebie jest itf czy wtf ?
Minie sporo czasu zanim będziesz robił kopnięcia , w walce raczej często się ich nie stosuje , po za tym tak prędko nie będziesz się ich uczył ( ja po ponad roku , ćwiczyłem kopnięcia obrotowe z wyskoku )bo jest wiele prostszych i skuteczniejszych kopnięć , z czasem brzucha trochę ubędzie , technika się poprawi .
Dobra słuchajcie ide na taekwondo, tylko nie wiem czy to jakieś ITF czy coś...
Chciałbym się dowiedzieć jeszcze ocb z tym taekwondo tzn oglądałem filmiki na zawodach koleś kopnął kolesia i sędzia wkracza. Za 5 sekund walka wznowiona i znów sie walną i znów sedzia.. ocb?? aha i czy tam są tylko nogi ? Bo jak oglądam te filmiki to nikt kurde nie wali z rąk tylko same kopy... a bez rąk to bedzie mi ciezko cos zrobic na osiedlu, a mowie tutaj ze ja mam codziennie sytuacje kiedy musze komus przywalic a nic nie umiem... i chyba nie bede mu samych kopow dawal..
[ Dodano: 2010-01-24, 17:06 ]
aha słuchajcie i czy bede musial jakis ubior kupywac do tego TKD?
czy zwykle dresy?
bo u mnie z kasa cienko a to pewnie drogie jest..
Na początek dresy wystarczą. Dobok (tzw. kimono) kupisz w późniejszym terminie, koszt ok. 100zł.
Z tym sędzią to tak, że w Taekwondo WTF mają bardzo okrojony regulamin, i mogą tylko kopać (i tak nie wsyzstkie kopnięcia, mogą np. kopać tylko powyżej pasa). Nie mogą uderzać ani chwytać za dobok przeciwnika. Mają ustaloną pozycję w której nie ma gardy (nie mogą się zasłaniać). Tylko trochę przybliżyłem Ci regulaminu WTF, w ITF z tego co wiem nie mają full-contactu (czyli nie mogą się bić z całej siły).
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 955 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-01-24, 18:10
W zawodach itf jest semi-contact ( walka przerywana , po jednym czystym uderzeniu , na punkty ) i light-contact ( walka ciągła , tyle że nie można się za mocno bić i czasem przerwie sędzia ) . Ogółem itf można kopać i uderzać rękoma powyżej pasa i na głowę , czasami na zawodach mogą zabronić sierpów i haków ale to rożnie bywa . Po za tym zawodnicy itf , mogą startować w zawodach kick-boxingu i walczyć z nimi bo zasady praktycznie te same są .
Popytaj ludzi , albo podaj stronę klubu by się dowiedzieć czy to itf lub wtf . Wogołe to polecam te które ci opisałem
Dobra chłopaki ide na boks + TKD, tylko ciekawe czy facet od boksu sie zgodzi zebym opuscil poniedzialek bo wtedy mam TKD..
i bede mial 2 x TKD i 2 x boks
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-24, 18:42
PeZeT napisał/a:
Dobra chłopaki ide na boks + TKD, tylko ciekawe czy facet od boksu sie zgodzi zebym opuscil poniedzialek bo wtedy mam TKD..
i bede mial 2 x TKD i 2 x boks
Ja bym wolał na samo Muay Thai albo Kick Boxing i po sprawie.
A ja bym wolał mieszkać w warszawie tak jak ty i miec w miescie BJJ, jui jitsu czy cos, aikido, boks, tajski boks, karate, muay thay, kickboxing itp !!! a u mnie jest tylko taekwondo i boks wiec co mi mowisz co bys wolal jak nie mam wyboru czlowieku mysl !
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-24, 20:48
nie napisales jakie miasto a jak jest sekcja boksu i tkd to judo pewnie tez podaj jakie miasto
Miasto Płońsk 60 km od Wawy chyba aha i co to ma za znaczenie ze jest boks i tkd to musi byc judo ? omg.. dzwonilem na hale itp i patrzylem ogloszenia i jest tylko boks i tkd.
[ Dodano: 2010-01-24, 20:57 ]
aha i jeszcze teraz w googlach patrzylem ze jest tez tutaj krav maga ale za 120 zl to odpada.
Boks i TKD to dobre zestawienie. A poza tym mieszkać w wawie to nie jest wcale tak fajnie jak ci się wydaje. Masz spaliny, hałas, korki, itp. Poza tym jak nie mieszkasz w Śródmieściu to nie masz wielu klubów a przez wawe 10km to jak u ciebie 50 (przez te korki zasrane). Idź na tkd i boks. Trener się zgodzi na to żebyś poniedziałek opuścił, poza tym 60 zł to baaaaaaaaaaaardzo tanio.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw