Witam ,jestem tu nowy i mam pytanko bo w moim miesicie jest Kb i tkd itf,wtf. I teraz zastanawiam sie co mam wybrac , jedno i drugie mnie interesuje ,lecz sam i to co slyszalem od typkow co chodzili mowili ze na tkd lepiej trener przygotowywuje do zawodow wyszkolil juz paru mistrzow europy i kilkunastu ktorzy stawali na podium na zawodach miedzynarodwoych , no ale kb tez typek ma sie czym pochwalic ostatnio jego zawodnik zostal mistzem polski . Z tego co wiem to na tkd itf tez jest przygotowanie bokserskie i zawodnicy tkd itf mogo startowac w zawodach z zawodnikami kb ale nie jestem pewny gdzies cos takiego slyszalem ale nie pamietam. Wracajac do sw co wybrac i czego sie szybciej nauczyc ( chodzi mi tu o technike i skutecznosc) kb - moim zdaniem dobra rzecz w pelni przygotowanie bokserskie , tkd itf- roznorodnosc kopniec ale nie wiem czy jest przygotowanie bokserskie , tkd wtf- same kopniecia to raczej mnie nie przekonuje. Chce uczestniczyc w zawodach i chce sie nauczyc na treningach jak naj wiecej . od stycznia zaczynam trening przygotowawczy czyli SILKa, 3razy w tygodniu bieganie i rozciaganie po 3 miesiecznym przygotowaniu ide sie zapisac i zobacze czy po paro letnium treningu cos osiagne.
no ja bo dluzszym namysle bardziej mnie ciagnie do kb niz do tkd , chociarz w tkd ma sie rozne pasy itp . no ale kb raczej bardziej skuteczne no i jest walka bokserska czyli to co ja ulwielbiam ;] ALe jest jeden maly problem ostatnio mialem wybity zab no i tu oto chodzi ze musze miec dobry ochraniacz i wgl. tak zeby chronila jedynke caly zab i dziaslo , polecie mi jakos. A mam pytanko jescze JAK wyglada trening kb bo musze byc przygotowany
_________________ Nigdy nie odpuszczam i zawsze walczę do samego końca. ... - Mariusz Pudzianowski
A mam pytanko jescze JAK wyglada trening kb bo musze byc przygotowany
a myślisz, jak cro cop zaczynał, też był przygotowany ??
nikt mistrzem się nie urodził i każdy dojdzie do swojego poziomu z czasem
tam cie wyszkolą na 'mordercę', sam się nie szkol
możeż zacząc biegać z 4-5x/tydzień po 45'+
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
A mam pytanko jescze JAK wyglada trening kb bo musze byc przygotowany
Tego tobie nikt nie powie. Każdy trener prowadzi inaczej zajęcia, każdy ma indywidualny styl nauczania, gdyby były one takie same, to wszyscy zawodnicy mieli by równy poziom.
A tobie chodzi o skuteczność, czy o walkę sportową?
1 rok na kb a potem zmienisz na tkd na rok i znowu kb itd
jak 1 rok długi tobie, to na 6 miesięcy
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-12-25, 20:47
Przejdź się do oby dwóch klubów i zobacz gdzie ci się bardziej podoba , w itf trening i zasady walki praktycznie takie same jak kb , zależy od klubu , ja chwalą TKD to idź tam ;)
ja bym wybrał kb bo do tkd nie mam przekonania jakoś. Ale tak jak koledzy wyżej radzą najlepiej jest pójść tu i tu i zostać tam gdzie Ci się bardziej spodoba zawsze możesz zmienić.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
- TKD ITF - dobre kopnięcia (okrężne, obrotowe, z wyskoku - brak lowkicków), trochę chaotyczny boks
- Kickboxing - dobry boks, kopnięcia średnie (chociaż to już zależy od sekcji, jednak utarła się zasada, że kickboxerzy kopią, bo każą im przepisy)
W zawodach w formule Kickboxingu występują zawodnicy obu styli.
W MMA także, chociaż w większości bez dużego powodzenia, jednak są wyjątki - Crocop (KB), Juras (TKD).
Musisz wybrać co Ci bardziej pasuje. Oba style są bardzo dobre
pozdro
Może sie myle ale w naszej sekcji kopnięcia
mamy lepiej wypracowane niż niektórzy z tajskiego boksu;
Oczywiście zasługa trenera..
a skąd to wiesz, skąd masz te informacje jestem niezmiernie ciekaw