Troche chaotycznie tam ten boks wygląda jak w jakims Karate FULL CONTACT np Tsunami albo coś za to techniki nozne duzo odpychania Yop-Chagi,Miro-Chagi i dużo podskakiwania ;D
Filmik ITF
http://www.youtube.com/watch?v=anvxN8zoC18
W ITF jest to chaotyczne ten boks w WTF prawie w ogóle go nie ma a same nogi bez gardy tej poprawnej to trochę kiepski motyw w zwarciu z MT czy KB. Ja jak chodziłem na ITF to raz w tygodniu miałem trening boksu dodatkowo dużo to nie było ale uczyło trzymania tej gardy i wyprowadzania tych prawidłowych uderzeń i kobinacji typowo bokserskich ale wybrałem jednak MT
śmiesznie dla mnie tkd zawsze wyglądało ale te linki mi uświadomiły że miałem racje.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Ja to kiedyś ćwiczyłem przez długi czas ze względu an to że w okolicy nic innego nei było i przez prawie 3 lata miałem tylko jeden sparing a 2 razy na zawodach byłem... Dopiero teraz widze że wywalałem pieniądze w błoto
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 122 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-30, 21:29
Lepiej robić cokolwiek, niż nie robić nic. Przynajmniej byłeś w ruchu, nauczyłeś się kopać itd, a z tych filmików widać, że może to trochę teatralnie wygląda, ale jedno celne kopnięcie załatwia sprawę. No i są różne rodzaje kopnięć, a jak ja cały czas w MT ćwiczę jedno kopnięcie na 3 wysokości to dostaję nerwicy xD
A co do pracy rąk, to jedyna praca nimi wykonywana to balansowanie.
_________________ Honor to stroma wyspa bez brzegów, nie możesz na nią wrócić, gdy już raz ją opuściłeś
Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.
To fakt, zawsze jakiś ruch i sport, akurat tego tkd wtf czy itf nie można odmówić.
kamyczek123 napisał/a:
No tak ;D Gdyby w WTF były w miare sensowne techniki ręczne to byłoby to kompletna SW oczywiście w porównaniu to innych dzisiejszych SW.
I jeszcze w miare sensowne techniki nożne - przynajmniej większa część. Jak jesteś tak zajarany TKD, to polecam Ci zwrócić uwagę na BAS - 3. Nie wiadomo co to jest, ale jak zapewnia autor "SuperHiperKomandos" dr Bryl, jest to opracowana wersja TKD na potrzeby wojska, policji itp.. Ponoć tak skuteczna i brutalna, że nawet w wojsku się tego boją. Także, będziesz miał polską i morderczą wersję TKD
Azzaz931 Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Gru 2011 Posty: 215
Wysłany: 2011-12-07, 16:14
Tkd wtf to odmiana olimpijska(tylko nogi) itr to "pełna SW" wktórej są kopnięcia uderzenia i jak przystało na prawdziwą SW teoria(np teoria siły i historia trochę pojęć) kickboxing to sport w którym chodzi tylko o walkę jedziesz na zawody walczysz wracasz(takie połączenie kopnięć z tkd i boxu)
Obecne trenuje TKD ITF. Treningi mamy pod KB, czyli raz mamy same techniki z boksu, raz kopnięcia. Ogólnie dużo sparingów, pod TKD lub KB. Wszystko zależy od trenera. Z czasem widzisz, czy lepiej pracujesz ręka czy nogą.