Wysłany: 2011-07-29, 16:30 TKD WTF czy ITF a może KICKBOXING ?
Moim zdaniem WTF jest nallepszy pod wzgledem kopnięc.ITF przypomina jakieś Karate FULL CONTACT.A pod względem walki bokserskiej nalepszy jest KB.Komentujcie.I proszę o nie krytykowanie mojego zdania przeciez kazdy ma inne ! Chcę tylko pokonwersować.
pod względem walki bokserskiej, to chyba najlepszy będzie boks? ;] a nie Kickboxing.
Wszystko jest kwestią klubu, w którym trenujesz, trenera itp. ale z tych w/w najwyżej stoi KB - bardziej praktyczniejszy. Sporo sekcji TKD ITF (które są , przypomina pod względem treningu KIckboxing, ale też spora część nie, zamykając się w hermetycznej skorupie, tzw. tradycji i formy.
Najgorzej oceniam WTF, to jest jakaś parodia, bardziej jakaś szermierka na nogi ( w dodatku sport olimpijski).
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-07-29, 20:14
W kick boxingu i itf walka ogólnie jest podobna , treningi też bywają podobne i zawodnicy obu styli walczą często między sobą na zawodach bo zasady praktycznie takie same w formułach light i semi contact .
W wtf to praktycznie same kopnięcia i nie wydają mi się być najlepsze , brakuje low kicków
To chyba logiczne a czy Ja w temacie podałem boks czy coś bo nie widze ?
A co do "szermierki nogami" w WTF na treningach również uczą pracy rąk przyznam jest tego mało ale podstawe się człowiek nauczy.Do tego do WTF dochodzi hosinsul czyli samoobrona uwolnienia z uchwytów.
[ Dodano: 2011-07-29, 20:20 ]
W ITF też nie ma low kicków (Jak dobrze pamiętam) według mnie low kick to dobra broń ale jak ktoś umnie kopać wysoko to i uderzy low kicka (prawidłowo)
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-07-29, 21:24
No jakąś prace rąk tam mają , ale w walce jej praktycznie nie mają , o gardzie nie ma mowy . Samoobrona to w wielu sztukach walk jest , zazwyczaj taki dodatek na koniec treningu lub wymagana by zdać na wyższy stopień .
No w itf nie ma .
Cytat:
jak ktoś umnie kopać wysoko to i uderzy low kicka (prawidłowo)
Mylisz się , trzeba umieć uderzyć w dobre miejsce , uderzyć piszczelem , odpowiednio ułożyć stopę aby naprężyć mięśnie aby nie udeżać samą kością, mieć wyćwiczone wyczucie dystansu...
Hosinsul w WTF to jedno wielkie G! Jakieś sztuczne ruchy, kompletnie nie mające nic wspólnego z samoobroną czy walką powiedzmy realną. Na ITF czasami też to robią w ramach treningu. Uwalnianie z uchwytów, to jest w judo, bjj, zapasach, a tu to masz ... .
Low kick jak sama nazwa to tłumaczy wykonuje się kopiąc nisko, wyżej wykonane kopnięcie przybiera postać językową high kicku.
Praca rąk? Jakaś tam? Chyba, żeby pas nie spadł. WTF to nieudany odłam ITFu, nastawiony pierwotnie na rywalizacje sportową, z czasem to już chyba sami twórcy nie wiedzieli na co.
Według mnie jeśli chodzi o kopanie to WTF jest najlepszy oczywiscie kopie się inaczej niz w MT czy KB i jest duzy zasób kopnięc o wiele wiecej niż w KB I MT. Jedynie w Karate moze się równać pod wzgledem ilosci.No i pozatym sport olimpijski.
Według mnie jeśli chodzi o kopanie to WTF jest najlepszy oczywiscie kopie się inaczej niz w MT czy KB i jest duzy zasób kopnięc o wiele wiecej niż w KB I MT. Jedynie w Karate moze się równać pod wzgledem ilosci.No i pozatym sport olimpijski.
i co z tego jak taki typ od WTF nie ma wiekszych szans z walce z tym Od Mt i KB
Ten temat ma na celu pokwersowac na temat tych 3 SW i ustalić ich cechy.
No w walce na zasadach KB czy MT,WTF nie ma zbydnych szans brakuje pracy rąk .
Chociaż w grożnych rekach może to być grożna broń .
A co myślicie o ITF ?
Boruta chodzi mi o walke sportową.