Wysłany: 2011-01-17, 22:28 Trening na wytrzymałość
Witam. Jestem nowy na forum i mam pytanie. Czy ma ktoś trening na wytrzymałość. Od 5 miesięcy chodzę na TKD i mamy tam sparingi ale moja wytrzymałość to porażka. Po 1,5 min walki dętka... a tu jeszcze druga runda. Ma ktoś jakiś trening oprócz biegania. A i mam do wykorzystania siłownie. Proszę o odp. Jeśli był już taki temat to sorry za zaśmiecanie i prosiłbym o linka. PZDR
Bieg, owszem - ale wokół boiska, spirntem na krótkim odcinku, truchtem na długim.
Interwały - ciągły ruch, np. podskakiwanie, takie charakterystyczne w kickboxingu i do tego serie z workiem / tarczą np. po 10 side'ów na nogę, 10 low kicków na nogę, itp. itd.
Zabronienie palenia starym ( w moim wypadku nie zadziałało : ( )
Skakanka
Więcej sparingów ( 2 minuty, 30 sekund przerwy, 2 minuty, 30 sekund przerwy, 2 minuty, 30 sekund przerwy 2 i pół minuty, KONIEC systemu <-- Najlepiej jakbyś miał dwóch sparingpartnerów o podobnej kondycji do Twojej, z tym, że oni by się ze sobą zmieniali. )
Dobra motywacja
Ćwiczenia na wytrzymałość poszczególnych partii mięśni, np. na Capoeirze mamy 'Cadeira' którym katują nas do krwawego bólu - pozycja coś a'l "siedzenie na krześle bez krzesła', wypala uda, ale poprawia wydolność nóg.
Zdrowa dieta z białek i węglowodanów zwiększa wydolność organizmu, ale tu nie powiem Ci dokładnie, iż do sportowego dietetyka mi daleko. ( Ale banany i jogurty się wcina, a mlekiem spija ;D )
To wszystko, takie skromne rady 'jak ja sobie z tym radzę' ^^\/
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-01-18, 17:58
W forumowym leksykonie jest trening ukierunkowany na wytrzymałość (w rozpisce splitów) to jeśli chodzi o siłownie.
Kondycja i te sprawy to interwały, różne ćwiczenia sprawnościowe i tym podobne.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
as0531 Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2010 Posty: 33
Wysłany: 2011-01-18, 22:25
w TKD dochodzi do szybkiego zmęczenia przez dużą ilość wysokich kopnięć,
proponuje powtarzanie w seriach przy drabinkach serii kopnięć , albo takie ćwiczenie : wyciągasz noge do ap chagi i przez minute (na początek wystarczy pół) balansujesz nią góra i dół noga prosta w kolanie nie schodzi poniżej pasa, i tak na każde kopnięcie jakie znasz, to fajnie wyrabia mięśnie odpowiedzialne za daną technike, co na pewno wpłynie na ich prace w sparingu.
Pozdrawiam
W dni nietreningowe biegaj. Zacznij od 20 minut, stopniowo zwiększaj czas aż dojdziesz do 45-60 minut.
Podczas treningu/ biegania pamiętaj o oddechu.
Możesz kupić sobie odżywkę węglowodanową (carbo) albo glukozę w spożywczaku; pij przed treningiem 30 minut i zaraz po treningu.
Jak nie lubisz biegać to możesz jeździć na rowerze albo na maszynach do cardio.
_________________ Nie ma kompromisu w obronie Matki Ziemi !
---------------------------------