Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening na wytrzymałość
Autor Wiadomość
Hubitkd

Wysłany: 2011-01-17, 22:28   Trening na wytrzymałość

Witam. Jestem nowy na forum i mam pytanie. Czy ma ktoś trening na wytrzymałość. Od 5 miesięcy chodzę na TKD i mamy tam sparingi ale moja wytrzymałość to porażka. Po 1,5 min walki dętka... a tu jeszcze druga runda. Ma ktoś jakiś trening oprócz biegania. A i mam do wykorzystania siłownie. Proszę o odp. Jeśli był już taki temat to sorry za zaśmiecanie i prosiłbym o linka. PZDR

Artysta 
Capoeira\BJJ

Wysłany: 2011-01-17, 23:01   

:arrow: Bieg, owszem - ale wokół boiska, spirntem na krótkim odcinku, truchtem na długim.
:arrow: Interwały - ciągły ruch, np. podskakiwanie, takie charakterystyczne w kickboxingu i do tego serie z workiem / tarczą np. po 10 side'ów na nogę, 10 low kicków na nogę, itp. itd.
:arrow: Zabronienie palenia starym ( w moim wypadku nie zadziałało : ( )
:arrow: Skakanka
:arrow: Więcej sparingów ( 2 minuty, 30 sekund przerwy, 2 minuty, 30 sekund przerwy, 2 minuty, 30 sekund przerwy 2 i pół minuty, KONIEC systemu <-- Najlepiej jakbyś miał dwóch sparingpartnerów o podobnej kondycji do Twojej, z tym, że oni by się ze sobą zmieniali. )
:arrow: Dobra motywacja
:arrow: Ćwiczenia na wytrzymałość poszczególnych partii mięśni, np. na Capoeirze mamy 'Cadeira' którym katują nas do krwawego bólu - pozycja coś a'l "siedzenie na krześle bez krzesła', wypala uda, ale poprawia wydolność nóg.
:arrow: Zdrowa dieta z białek i węglowodanów zwiększa wydolność organizmu, ale tu nie powiem Ci dokładnie, iż do sportowego dietetyka mi daleko. ( Ale banany i jogurty się wcina, a mlekiem spija ;D )

To wszystko, takie skromne rady 'jak ja sobie z tym radzę' ^^\/

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-01-18, 17:58   

W forumowym leksykonie jest trening ukierunkowany na wytrzymałość (w rozpisce splitów) to jeśli chodzi o siłownie.

Kondycja i te sprawy to interwały, różne ćwiczenia sprawnościowe i tym podobne.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Hubitkd

Wysłany: 2011-01-18, 20:01   

a ten trening będzie dobry?
http://www.iwantsixpackabs.com/abs.html tam jest 16 tygodni treningu

as0531

Wysłany: 2011-01-18, 22:25   

w TKD dochodzi do szybkiego zmęczenia przez dużą ilość wysokich kopnięć,
proponuje powtarzanie w seriach przy drabinkach serii kopnięć , albo takie ćwiczenie : wyciągasz noge do ap chagi i przez minute (na początek wystarczy pół) balansujesz nią góra i dół noga prosta w kolanie nie schodzi poniżej pasa, i tak na każde kopnięcie jakie znasz, to fajnie wyrabia mięśnie odpowiedzialne za daną technike, co na pewno wpłynie na ich prace w sparingu.
Pozdrawiam

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2011-01-19, 14:11   

W dni nietreningowe biegaj. Zacznij od 20 minut, stopniowo zwiększaj czas aż dojdziesz do 45-60 minut.
Podczas treningu/ biegania pamiętaj o oddechu.
Możesz kupić sobie odżywkę węglowodanową (carbo) albo glukozę w spożywczaku; pij przed treningiem 30 minut i zaraz po treningu.
Jak nie lubisz biegać to możesz jeździć na rowerze albo na maszynach do cardio.

Odpowiedz do tematu