Przede wszystkim witam Was serdecznie, jest to mój pierwszy post na niniejszym forum.
Jednak do rzeczy; Wude, czyli, tak jak napisałam w temacie, kodeks moralny Shaolin, to zestaw zasad, które powinien respektować każdy Adept Kung Fu. Zapragnęłam powiesić sobie na ścianie nazwy wszystkich doktryn w chińskim alfabecie. Nie jest to trudne- przepisuję nazwę do słownika, "krzaczek" do Calligraphy Editor'a i już. Jedynie jedno słowo sprawiło mi trudność- Heng Xin, cierpliwość (jak na przekór . Nie mogę go znaleźć w żadnym słowniku, zarówno polskim czy amerykańskim, Heng Xin po prostu w sieci nie istnieje. Moja prośba jest następująca: czy nie dysponujecie może hieroglifami z Wude, lub nie macie jakiś dojść? Albo, może nazwa jest nie poprawna, może w oryginale jest inaczej. Danymi, których szukam, dysponuje strona klasztoru Shaolin, jednak nie prowadzą obecnie rejestracji na stronie, a artykuł jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Może ktoś z ma tam konto?
Przede wszystkim wude, to nie jest kodeks moralny Shaolin, ale ogólny termin dotyczący moralności/etyki wojownika. Nie ma też w tym zakresie ściśle określonych reguł, a zasady są dokładniej określane w ramach poszczególnych szkół, stąd "kodeksy" różnią się między sobą.
Jeśli chodzi o hengxin, to pewnie chodzi o to co po chińsku jest zapisywane 恒心 (trzeba mieć zainstalowane chińskie czcionki, żeby zobaczyć znaki), a oznacza mniej więcej: wytrwałość.
_________________ Andrzej Kalisz "Yiquan kładzie duży nacisk na wykorzystanie treningu ideomotorycznego w kształtowaniu koordynacyjnych zdolności motorycznych"