Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
WUDE (武德) - Kodeks Moralny Shaolin
Autor Wiadomość
Mrs.Python

Wysłany: 2011-05-23, 18:10   WUDE (武德) - Kodeks Moralny Shaolin

Przede wszystkim witam Was serdecznie, jest to mój pierwszy post na niniejszym forum.

Jednak do rzeczy; Wude, czyli, tak jak napisałam w temacie, kodeks moralny Shaolin, to zestaw zasad, które powinien respektować każdy Adept Kung Fu. Zapragnęłam powiesić sobie na ścianie nazwy wszystkich doktryn w chińskim alfabecie. Nie jest to trudne- przepisuję nazwę do słownika, "krzaczek" do Calligraphy Editor'a i już. Jedynie jedno słowo sprawiło mi trudność- Heng Xin, cierpliwość (jak na przekór ;-) . Nie mogę go znaleźć w żadnym słowniku, zarówno polskim czy amerykańskim, Heng Xin po prostu w sieci nie istnieje. Moja prośba jest następująca: czy nie dysponujecie może hieroglifami z Wude, lub nie macie jakiś dojść? Albo, może nazwa jest nie poprawna, może w oryginale jest inaczej. Danymi, których szukam, dysponuje strona klasztoru Shaolin, jednak nie prowadzą obecnie rejestracji na stronie, a artykuł jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Może ktoś z ma tam konto?

http://www.shaolin.cn.com...aolin_wude.php/

polski artykuł: http://www.ymaa.pl/szkola/kodeks-wude.html

Pozdrawiam.

Batman 

Wysłany: 2011-05-23, 19:07   

Tutaj chyba raczej Dechang (użytkownik forum) może ci pomóc.

dacheng 

Wysłany: 2011-05-23, 19:24   

Przede wszystkim wude, to nie jest kodeks moralny Shaolin, ale ogólny termin dotyczący moralności/etyki wojownika. Nie ma też w tym zakresie ściśle określonych reguł, a zasady są dokładniej określane w ramach poszczególnych szkół, stąd "kodeksy" różnią się między sobą.

Jeśli chodzi o hengxin, to pewnie chodzi o to co po chińsku jest zapisywane 恒心 (trzeba mieć zainstalowane chińskie czcionki, żeby zobaczyć znaki), a oznacza mniej więcej: wytrwałość.

Mrs.Python

Wysłany: 2011-05-23, 21:02   

Merci Bien, luki w wiedzy załatane, temat do zamknięcia.

Odpowiedz do tematu