Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 998 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-04-24, 18:42 zapraszm do dyskusji na temat taekwondo
TAEKWON-DO ITF trenowałem od 8 roku życia przez 5 lat w KAT krakowskiej akademi taekwondo troszkie wiem na ten temat zapraszam do dyskusji zadawaj cie pytania wklejacie linki z filmikami jakies tapetki swoje doswiadczenia itp
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2007 Posty: 298 Skąd: Koszalin
Wysłany: 2007-04-24, 20:36
Ciekawy temat. Ja sam uważam tą sztuką walkę za średnio skuteczną, ale dającą bardzo wiele (rozciągniecie, motoryka).
Moje doświadczenia z teakwondo... kiedyś na trening karate do nas przyszli to dostali ostro poprzez lowkicki.
Ale kiedy uzupełni się boksem i bjj lub innym stylem chwytanym może wyjść całkiem dobra mieszanka.
Wysłany: 2007-04-24, 21:21
sztuka jest skuteczna ale trzeba jej naprawde poswiecic bardzo duzo czasu i przedewszytkim zrozumiec duzo ludzi jej nie rozumie niewie o tym ze kazdy ruch w taekwondo pozwala wyprowadzic natychmiast nastempny i nastempny i nastempny jak najbardziej krotka droga co sprawia ze nasze ciosy sa teoretycznie nie do zablokowania ale to wymaga naprawde duzo czasu. z tym sie zgodzie ze lipa ze nie ma low kicka ani nawet bloku na niego dla wyszszych stopni wprowadza sie na treningu elementy combat samoobrony boks jest na taekwondo w grupach sportowych ale wiadomo to nie to samo co osobny trening boksu ze stylem chwytanam to naprawde grozna wersja
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Wysłany: 2007-04-24, 21:28
Nie no wiesz teoretycznie nie do zablokowania czyli tak naprawdę da się zablokować. No i to że każdy następny ruch pozwala wyprowadzić kolejny- tak jest w boksie, Muay Thai, Karate i wielu innych sztukach walki.
A tak w ogóle: po co poświęcać czas i pieniądze na dwa treningi (boks+ TKD) skoro można się zapisać na MT?
No i poza tym: ważne u kogo trenujesz. Są świetni trenerzy, którzy wytrenują Cię na dobrego fajtera. Z drugiej strony mogą sie ograniczać i słabo nauczać... ale tak jest w niemalże wszystkich sztukach walki
W TKD stawia się na szybkość kopnięc, choć mnie uczono kopać zarówno szybkie kopnięcia jak i silne. TKD jest też efektoną sztuką walki-duża ilość obrotówek, ciekawe techniki kopnięć,oraz ich duża ilość. Ogólnie TKD jest warte uwagi, jednakże warto dodać do niego parter(np. bjj), wtedy to już jest inna bajka...
Wysłany: 2007-06-13, 10:33
odkąd chodzę na muay thai zajawiłem sie zyby kopac z siła taja a szybkością tkd szkoda ze na tkd tyle kopie sie w powietrze nie ma prze to zadnego oporu jak przyszedłem na tajski trener mowił ze technicznie bardzo dobrze ale MOCNIEJ x4
U mnie w klubie naszczęście bardzo rzdko kopiemy w powietrze(tylko gdu poprawiamy technike, czyli głównie przed egz), głównie w packi, tarcze no i z kontaktem w partnera
Co do szybkości i siły-w walce sportowej tutaj semi contact kopie się raczej krótkie bardzo szybki kopnięcia punktujące,ale już w lightcie jak i na ulicy kopie się bardziej okrężne kopnięcia z biodrem,przez co dłużej się je wykonuje,ale są za to dużo silnijsze.
Wysłany: 2007-06-13, 13:42
No cóż Hellnoise pogratulować stopnia.
A co do kopania szybkiego - mój kolega 10 kyu karate kyokushin obił w szkolnej bójce 2 cup z TKD. Jak sam mówił kopać to może i oni szybko kopią ale siły to w tym mało było. Usadził taekwondziste low-kickami.
Wysłany: 2007-06-13, 13:59
szacunek za stopien i wytrawałość w dojściu tak wysoko ale okrężne w muay jest duzo silniejsze siła bierze sie tak jak w tkd skret na stopie podporowej i biodro ale do tego dochodzi ruch rekami ktory cała tą sile napedzda dodatkowo i rozpęd albo odbicie to daje potworna siłe w efekcie końcowym i po pierwsze jest goleniem ktory jest jak pałka z ostrym kantem czasem stopą
Wysłany: 2007-06-13, 14:10
Dlatego tajowie rozwalają innych w K1. Oni ćwiczą siłę szybkość też zresztą.
A co do kopania śródstopiem- wielu tak robi często są to początkujący. Bo siły w tym nie ma za bardzo ale na tarczy czy worku huk jest fajny A goleniem efektu zero brak huku ale jednak ścina bardziej.
Wysłany: 2007-06-13, 14:52
ej właśnie cwiczysz boks wrzuć w odpwoiednie miejsce jakieś dobre kombinacje wiesz lewy prosty prawy prosty lewy hak itd wiecej wiesz pewnie niz ja wiec wole zebyś ty to zrobił a mi sie to przyda i sadze ze nie tylko mi dzieki z góry