chciała bym zacząć trenować ale nie wiem do końca co . Moglibyście mi doradzić? Jestem dziewczyną , niezbyt wysoką i niezbyt silną. Moim celem jest to żeby móc się obronić przed osobą silniejszą i większą. Czyli głównie samoobrona ,(ale atak jest najlepszą obroną :)
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2009-11-10, 17:01
judo ;)
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
_________________ Jest jedno ludzkie ciało. Dopóki człowiekowi nie wyrośnie trzecia noga, albo ręka wszystkie sztuki walki opierać się będą na tych samych zasadach.
ho jitsu - sztuka strzelania z broni palnej
tanto jitsu - sztuka walki nożem
Nie wierz nikomu, kto ci powie, ze ćwicząc jakąkolwiek sztukę walki jesteś w stanie, będąc niewielkich rozmiarów kobietą obronić się przed dużym facetem o niecnych zamiarach. No, chyba, że całe życie będziesz ćwiczyła, zdobędziesz mistrzostwo polski minimum itd. - ale to też nic nie gwarantuje. Generalnie radzę jeździć taksówkami i unikać podejrzanych dzielnic ew. znaleźć sobie ogarniętego chłopaka.
A jak jestes uparta to idz na BJJ, na pewno trudniej Cię po tym będzie zgwałcić
Trafiłeś w sedno sprawy.
Tylko mam 15 lat i poruszam się na nogach lub autobusami i tramwajami.
W moim przedziale wiekowym jest niewielu ogarniętych chłopaków, a nawet jak by się znalazł to nie chodził by ze mną wszędzie umiesz liczyć licz na siebie- to moje motto :)
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-10, 20:54
W sklepach można kupić zwykły gaz. Moja siostra ma taki, jest mały poręczny (można go nosić w kieszeni) i tani. Oczywiście jeżeli chcesz to chodź na treningi SW, ale przy ewentualnej zaczepce jakiegoś typa większe szanse masz traktując go gazem itp. po czym uciekając.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
super tylko to że chcę ćwiczyć jakąś sztukę walki to moji rodzice jeszcze jakoś przetrawią(zawsze mogę wcisnąć że dla przyjemności lub ogólnego treningu) ale w momencie kiedy powiedziała bym że chcę kupić gaz nie wyszłabym z domu chyba tylko do szkoły (pomijając to że mój młodszy brat może już teraz wracać do domu puźniej niż ja)
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-10, 21:24
Możesz po po prostu powiedzieć rodzicom, że to dla twojego bezpieczeństwa itp. No w ostatecznosci możesz ten gaz kupić bez wiedzy rodziców
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
a może zamiast gazu kup od razu batona :D
nie no żartuje. Po co wyjmować z torebki albo z kieszeni gaz lub pałke jak może okazać się szybszy przeciwnik. Tak to rękami i nawet nie trzeba ich wyjmować. A może karate trenuj ;]
nam sensei mówił że siła nie jest ważna tylko wytrzymałość to akurat :)
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-11-11, 00:07
Pawlos0991 napisał/a:
a może zamiast gazu kup od razu batona :D
A moze bullteriera. A moze odrazu czaolg?
Pawlos0991 napisał/a:
nam sensei mówił że siła nie jest ważna tylko wytrzymałość to akurat :)
Tak, ale zwaz, ze mowisz to 15 letniej dziewczynie, o zapewne drobnej (a napewno drobniejszej niz przecietny oprych) budowie ciala, ktora raczej nie bedzie wytrzymalsza od takiego Waclawa Jarzabka (tymbardziej po sporzyciu) spod sklepu, i ktora moze rowniez zmiejsca darowac sobie wdarwanie sie w wymiane ciosow z facetem (juz pomijam fakt ewentualnych opcji estetycznych po treningu), bo zwyczajnie szanse ma malo srednie. Dlatego tez lepiej aby wziela cos chwytanego.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
[quote="michal_5_fcb"]Możesz po po prostu powiedzieć rodzicom, że to dla twojego bezpieczeństwa itp. No w ostatecznosci możesz ten gaz kupić bez wiedzy rodziców- a co gdy go znajdą, pozatym jak bede chciała go kupić to musze mieć czyli czuć się zagrożona co spowodować musiała zapewne jakaś konkretna sytułacja a tej rozmowy chcę uniknąć
[quote="Boruta"]Bjj, zapasy, judo. Napisz skąd jesteś, być może ktoś będzie w stanie doradzić konkretny klub.- Bydgoszcz ale treningi mósiały by być wmiarewcześni
[quote="shinra"]A moze bullteriera. A moze odrazu czaolg?- podoba mi się opcja z czołgiem gdzie mogę dostać jakiś prosty w obsłudze poza sklepem z zabawkami