Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
BAS-3
Autor Wiadomość
Kidaro 
La Muerte

Wysłany: 2010-09-03, 07:02   BAS-3

BAS - 3

System BAS został stworzony w 1980r. przez Dr Andrzeja Bryla na bazie jego długoletnich doświadczeń militarnych. Jest to taktyczny system bliskiego kontaktu, który wykorzystuje z wschodnich sztuk walki tylko te elementy, które są najbardziej skuteczne a zarazem proste. System był tworzony z myślą o wojsku oraz specjalnych pododziałach Policji do zwalczania terroryzmu.

Podstawą systemu BAS jest trening psychomentalny a głównym założeniem systemu jest jak najszybsze obezwładnienie przeciwnika. Większość technik używanych w systemie BAS jest niedopuszczalna w sportach walki. W ich skład wchodzą:

* specjalne techniki powodujące trwałe okaleczenia i rany prowadzące do śmierci także z użyciem bagnetu i saperki.
* taktyki i technik walki w bliskim kontakcie z użyciem krótkiej broni.

W 1982r., po oficjalnej demonstracji w sztabie Akademii Wojska Polskiego system został okrzyknięty zbyt niehumanitarnym, zbyt brutalnym i niebezpiecznym aby wdrożyć go do treningu wojska i policji...

W 1987r. po wyeliminowaniu technik zagrażających życiu, ten niezwykle skuteczny system do zwalczania siły żywej w bliskim kontakcie, został w wersji BAS-2, zaadoptowany dla jednostek specjalnych wojska i policji.

Coraz większe zainteresowanie systemem oraz potrzebą użycia technik BAS w szkoleniu służb ochrony zaowocowało stworzeniem cywilnej wersji systemu przeznaczonej do celów interwencyjnych i działań ochronnych wykorzystywanych przede wszystkim przez agentów ochrony osobistej.

System BAS bazujący na instynktownych reakcjach - prosty, skuteczny i sprawdzony w walce - przez 15 lat był metodologiczną i treningową "bazą" dla agentów służb ochrony.

Po wielu udanych demonstracjach systemu BAS-3 w krajach takich jak Stany Zjednoczone Ameryki, Republika Południowej Afryki i Rosja, system stał się kluczowym elementem w programie szkolenia European Security Academy.

Na polu walki stosuje się BAS–1, czyli najbrutalniejszą wersję, tzw. "wojenną". BAS–2 to opcja przeznaczona dla jednostek antyterrorystycznych, natomiast BAS–3 opracowany jest specjalnie pod kątem potrzeb agentów ochrony.

Co o tym sadzicie ??

żródła: onet.pl ; bas-3.pl

kosak 

Wysłany: 2010-09-03, 16:42   

Kidaro napisał/a:
żródła: onet.pl ; bas-3.pl

Jak z onetu to nawet nie czytam, dziś koleżanka w szkole na infie czytała ten artykuł na onecie i wskazała mi jakiś fragment o bólu mówiąc ;
ONA-Przeczytaj
JA-No i?
ONA-Co to za sport?

Ja o tym nic nie sądzę, jeśli miałbym już uczyć się jakieś sztuki samoobrony to bym wolał Kravkę.

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2010-09-03, 18:37   

Jak dla mnie to po prostu kolejny system dla wojska jak np. KM czy jej podobne.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-03, 20:03   

Słyszałem o BAS już jakiś czas temu. Ale szczerze mówiąc jest to kolejny styl samoobrony skupiający się na ,,instynktownych odruchach" a kravkę sam trenowałem i trener był podobno jednym z najlepszych w Polsce i mam swoje zdanie na temat wszystkich systemów typu combaty itp. Z resztą to czego uczą się żołnierze(tępe trepy ze służb specjalnych) nie znaczy że jest dobre. Oni mają dobrze strzelać a nie bić się na ringu. Kolejna rzecz wiąże się (powołam się na artykuł Boruty) z paradoksem Kano.
Podsumowując jest to kolejne przereklamowane gówno i czegoś tam uczy ale to nie jest sztuka walki z zawodami i możliwościami do realnego sprawdzenia własnych umiejętności. Takie jest moje zdanie i odradzam nauki kravki, BAS czy combat 56(to jest chyba najlepsze z tego) czy jeszcze innego badziewia i zamiast tego poświecić czas treningowi przekrojowemu który najlepiej sprawdza się z realnej walce(moim zdaniem).

djmati90 

Wysłany: 2010-09-04, 09:30   

yaol90 napisał/a:
(tępe trepy ze służb specjalnych)
Ilu znasz żołnierzy/policjantów z Specjednostek/AT?

Gstao 

Wysłany: 2011-07-02, 11:05   

Wrzucam migawkę ze szkolenia BAS-3
http://www.youtube.com/watch?v=oK5XtqOotw0

Fighter1994 

Wysłany: 2011-07-04, 00:28   

Zgadzam się z tobą w prawie 100%
yaol90 napisał/a:
(tępe trepy ze służb specjalnych)

Tylko z tym się nie zgadzam, proszę Cię tylko żebyś nie obrażał ludzi którzy narażają życie żebyś mógł bezpiecznie chodzić po ulicy.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-07-04, 11:47   

A ja Cię proszę, abyś nie obrażał ludzi chodzących po ulicach takimi kłamstwami. Bo jeśli kiedyś spadnie im na głowę samolot, to zarówno dzięki kundlom rządzacym tych krajem, jak i wykonujacym ich rozkazy tępym trepom z polskojęzycznych batalionów Schutzmannschafts przy US Army.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Fighter1994 

Wysłany: 2011-07-04, 21:59   

No cóż, każdy ma prawo do swojego zdania.
A i mam do Ciebie pytanie Boruta, czemu tak sądzisz i masz taką opinie o polskim wojsku? Tak z czystej ciekawości chciał bym poznać twoje poglądy bo myślę że mogą być interesujące.
Jeśli chodzi o mnie to ja miałem okazje poznać kilku oficerów i żołnierzy wojska polskiego, dlatego mam taką a nie inną opinie o nich.

Batman 

Wysłany: 2011-07-05, 16:43   

Dzięki tym tępym trepom, mówisz językiem jakim mówsz, żyjesz gdzie i jak żyjesz, bo raczej Niemcy, czy inne kraje nam tego nie załatwiły. a jeżeli się Polska nie podoba...

siedem 

Wysłany: 2011-07-05, 21:06   

Batman napisał/a:
Dzięki tym tępym trepom, mówisz językiem jakim mówsz, żyjesz gdzie i jak żyjesz, bo raczej Niemcy, czy inne kraje nam tego nie załatwiły.

że niby to dzięki wojsku Polskiemu powstała III RP ?
czy może (mam nadzieje żetak jest) źle cie zrozumiałem?

Fighter1994 

Wysłany: 2011-07-05, 21:21   

Jemu chodzi o udział wojska polskiego w okresach wojennych( I i II wojna światowa).

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-07-06, 16:26   

Fighter1994 napisał/a:
No cóż, każdy ma prawo do swojego zdania.
A i mam do Ciebie pytanie Boruta, czemu tak sądzisz i masz taką opinie o polskim wojsku?

A kto biegnie okupować każdy spłachetek pustyni na którym Jankesi ropę wyniuchają?
Batman napisał/a:
Dzięki tym tępym trepom, mówisz językiem jakim mówsz, żyjesz gdzie i jak żyjesz, bo raczej Niemcy, czy inne kraje nam tego nie załatwiły. a jeżeli się Polska nie podoba...

Bzdury opowiadasz. Akurat to gdzie żyjemy załatwiły nam inne kraje w Jałcie. A poprzednicy rzeczonych trepów wpływu na to nie mieli żadnego, bo byli tylko kropla w morzu Robotniczo-Chłopskiej.
Fighter1994 napisał/a:
Jemu chodzi o udział wojska polskiego w okresach wojennych( I i II wojna światowa).

Tyle, że ten udział był bez znaczenia.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Fighter1994 

Wysłany: 2011-07-06, 17:21   

Ten udział miał nie tyle militarne znaczenie co podniósł że tak powiem morale narodu Polskiego. Co do twojego zdania jeśli chodzi o wojnę w Awganistanie to jest kwestia wielu nieudolnie rządzących i dowódców zgadzających się na to, a nie przeciętnego żołnierza. Ale popieram twoje zdanie o wojnie w awganistanie, lecz tak jak wyżej napisałem to jest kwestia prze de wszystkim naiwnych dowódców i rządzących myślących że jak pomogą amerykańcom to oni będą wielkimi sojusznikami. Z tego co rozmawiałem z kilkoma żołnierzami to Polscy żołnierze nie zbyt się lubią z Amerykanami.

siedem 

Wysłany: 2011-07-06, 17:32   

znaczenie militarne miała wojna w1920 roku . ale nie oto chodzi obecne wojsko wywodzi sie z prlu a nie Zprzed wojennego wojska októrym wspominałeś.

Odpowiedz do tematu