Witam. Mam pytanie odnośnie sztuki walki jaką mógłbym wybrać. Chciałbym coś do samoobrony gdyby ktoś mnie zaatakował oraz żeby na drugi raz już ktoś nie był taki cwany, czyli żebym mógł zrobić mu coś co mu przemówi do rozumu. Zastanawiałem się nad MMA i Krav Maga, ale nie jestem do końca pewien. Znalazłem nawet w Lublinie 2 szkoły które uczą tych sztuk walki. A co wy byście poradzili?
_________________ "Nie ważnie ile razy upadasz, ale ile razy wstajesz"
Po pierwsze: Większość klubów oferuje treningi w granicach 3x w tygodniu, po 1.5 h każdy. To z kolei daje 4.5h w tygodniu, około 18h miesięcznie, czyli 180 h w sezonie. To ponad tydzień wycięty z życiorysu każdego roku. Dodając do tego dojazdy, biegi i ćwiczenia poza treningiem, seminaria itp. wyjdzie pewnie dużo więcej. Jak często przyda ci się to w samoobronie? Raz na kilka miesięcy do starcia, które trwa kilkanaście-kilkadziesiąt sekund?
Myślę, że około 80% osób chcąc uczyć się sztuk walki ma na początku taki priorytet, ale jeżeli naprawdę chcesz trenować potrzeba ci lepszego powodu . Zastanów się dobrze.
Po drugie: Jeżeli chcesz coś, gdzie w miarę szybko można zdobyć konkretne umiejętności, to doradzam ci boks. Pozostali użytkownicy forum na pewno dorzucą jeszcze muay thai czy bjj.
Po trzecie: Ani MMA ani Krav Maga nie są sztukami walki ;-P .
Amadi Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 691
Wysłany: 2008-10-15, 17:30
Cytat:
Po pierwsze: Większość klubów oferuje treningi w granicach 3x w tygodniu, po 1.5 h każdy. To z kolei daje 4.5h w tygodniu, około 18h miesięcznie, czyli 180 h w sezonie. To ponad tydzień wycięty z życiorysu każdego roku. Dodając do tego dojazdy, biegi i ćwiczenia poza treningiem, seminaria itp. wyjdzie pewnie dużo więcej. Jak często przyda ci się to w samoobronie? Raz na kilka miesięcy do starcia, które trwa kilkanaście-kilkadziesiąt sekund?
Myślę, że około 80% osób chcąc uczyć się sztuk walki ma na początku taki priorytet, ale jeżeli naprawdę chcesz trenować potrzeba ci lepszego powodu . Zastanów się dobrze.
Dokładnie, jak chcesz sie obronić gdy Cie ktoś zaatakuje to kup sobie batona albo kastet.
BJJ jakoś tak mi się nie za bardzo podoba... Ja potrzebuje czegoś, dzięki czemu wracając wieczorem ze szkoły przez miasto nie będę musiał się obawiać dresów...
_________________ "Nie ważnie ile razy upadasz, ale ile razy wstajesz"