Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
dieta i suplementacja
Autor Wiadomość
Reaktor

Wysłany: 2010-09-30, 00:28   dieta i suplementacja

witam;
Od mniej więcej miesiąca uczęszczam na treningi krav-magi. Czy dalibyście mi jakieś wskazówki odnośnie odżywiania/suplementacji? Treningi są bardzo mocne kondycyjnie - Ciało jest coraz mocniejsze i zaczynam się przyzwyczajać, ale wciąż zastanawiam się, czy mógłbym uzupełnić braki w minerałach i innych składnikach (aminokwasach, napojach izotonicznych i.t.p.). Co stosujecie po treningu?
dzięki za pomoc
i pozdrawiam

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2010-09-30, 18:12   

Po pierwsze to nie ten dział.
Po drugie to jeżeli chodzi o suplementację to Ci nie pomogę bo się nie znam.
Jeżeli chodzi o to:
Reaktor napisał/a:
Co stosujecie po treningu?

To ja piję wodę, ewentualnie jakiś izotonik. Jedzenie to jakieś owoce, najczęściej banan. A wieczorem jakiś zdrowy białkowy posiłek: jajecznica, twarożek.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Reaktor

Wysłany: 2010-09-30, 23:32   

michal_5_fcb napisał/a:
Po pierwsze to nie ten dział.

W takim razie przepraszam, i jeśli to możliwe, proszę o przeniesienie.

Dzięki za odpowiedź; dzisiaj trener wspomniał o żelazie i magnezie (no, a magnez to już norma;) )

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2010-10-01, 12:42   

Jeśli chodzi o suplementację to ja wcinam special two 2X dziennie.
Zastanawiałem się czy nie brać wapna żeby wyleczyć zęby, ale zamiast tego piję teraz wodę "muszyna" (ponad 2,5g minerałów/litr, w tym 0,5g wapnia).

:mrgreen:

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-10-01, 13:27   

w trakcie i po woda oczywiście
przed można wziąść guaranę tak z 1000-1200mg, podobno w szatana można się przemienić na sali :mrgreen:
ale nie wiem czy problemu z zaśnięciem nie będziesz miał potem
albo energon x 1000 przed - też mocno pobudzający produkt

Reaktor

Wysłany: 2010-10-03, 21:59   

DrunkenMaster napisał/a:
special two 2X dziennie

czytałem, że zestaw Adam jest niezły i produkty Olimpu - te wychodzą na prawdę tanio,
a zbierają dobre recenzje.

Mawashi napisał/a:
przed można wziąść guaranę tak z 1000-1200mg, podobno w szatana można się przemienić na sali :mrgreen:

tego raczej nie spróbuje, bo bardzo lubie kawe, pije dwie dziennie, więc guarana to już za dużo. Zresztą, przed treningiem nie mam potrzeby nabrania siły, raczej wolę uzupełnić niedobory po nim.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-10-03, 23:10   

suplementacja nie jest potrzebna na tym etapie treningów można ją zastąpić prawidłowym jedzeniem. Po treningu i przed dostarcz do organizmu odpowiednio dużo ilość węglowodanów do organizmu. Pij dużo wody podczas treningu i poczytaj w o odpowiednim odżywianiu się. Dieta nie koniecznie ale ogólne wskazówki żywieniowe co jeść a co nie. Możesz aminokwasy brać żeby ,,ochronić" mięśnie w czasie wysiłku ale ja uważam że póki co nie jest to potrzebne. Skup się na treningu i ewentualnie popraw kondycje.

[ Dodano: 2010-10-03, 23:18 ]
witaminki i magnez Ci nie zaszkodzą a przy zwiększonym wysiłku zwiększa się zapotrzebowanie więc możesz się zaopatrzyć w nie.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-10-04, 18:22   

Reaktor napisał/a:

tego raczej nie spróbuje, bo bardzo lubie kawe, pije dwie dziennie, więc guarana to już za dużo. Zresztą, przed treningiem nie mam potrzeby nabrania siły, raczej wolę uzupełnić niedobory po nim.

ale zrozum [z resztą jak chcesz] kawa szkodzi zdrowi i wypłukuje niezbędne witaminy i minerały

po guaranie zauważyłem na sobie zwiększenie mocy wydolnościowej i konycja poszła w górę

oraz mogę polecić izotonik własnej roboty :mrgreen:

Reaktor

Wysłany: 2010-10-05, 14:17   

Wielkie dzięki, yaol90, za treściwą odpowiedź. Mam tylko zapytanie: ponieważ kończe treningi bardzo późno (wracam i ideę spać), czy węglowodany to dobry pomysł? bo już dość sporą tkankę tłuszczową mam - i dlatego mniemałem, że lepiej będzie białko po treningu zjeść...

Mawashi, znam minusy spożywania kawy, ale jest to przyjemność, z której nie chcę rezygnować; a co do izotonika własnej roboty, to dzięki, też produkuje ;-)

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2010-10-05, 15:06   

dzisiaj kupilem wapń z olimpu, drogie ale lepsze to niż do dentysty znowu smigac (mam nadziej ze to tak zadziala)

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-10-05, 16:24   

po treningu zawsze trzeba chociaż niewielką ilość węglowodanów dostarczyć. Bo organizm po takim wysiłku potrzebuje uzupełnienia i energi. Jeżeli nie dostarczysz do organizmu wegli to zachodzi reakcja obronna i organizm spowalnia metabolizm żeby być gotowym na kolejny taki wysiłek dlatego nie jedzenie po treningu i myślenie że w ten sposób się schudnie jest głupotą bo dzieje się odwrotnie. Dlatego najlepiej do 30min po treningu dostarczyć wegle do organizmu nawet jeżeli to jest późny i ostatni posiłek. Nie jedź jakoś dużo ale chociaż trochę. np ryżu,makaronu.
I jeszcze jedno kawa to straszne świństwo jak lubisz to postaraj się chociaż trochę ograniczyć.

Reaktor

Wysłany: 2010-10-06, 23:08   

dzięki za podpowiedź, precyzyjnie mi to wyjaśniłeś.

A co do kawy, cóż, nokautujących artykułów nie czytałem - więc na dwie dziennie sobie pozwalam.

Odpowiedz do tematu