Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Boruta
2010-04-23, 14:19
GROM- Metody Walki
Autor Wiadomość
Thor

Wysłany: 2010-04-17, 17:55   GROM- Metody Walki

Czy metody walki żołnierzy Gromu są tak bardzo skuteczne? Mój znajomy, zawodowy żołnierz z 6 letnim stażem, twierdzi, że nie ma na chłopaków mocnych, nawet bez karabinów :mrgreen: Napiszcie, czy to prawda, że Ci komandosi są tak skuteczni w walce wręcz?

Pimpek35 

Wysłany: 2010-04-17, 18:45   

Wydaje mi się, że skuteczne na tyle na ile pozwala przeciwnik ;)
Wiadomo, że jak każda konkretna jednostka także i tutaj umijętności muszą być na wysokim poziomie, ale jak dla mnie to po prostu przesada ze strony znajomego.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-04-17, 19:21   

GROM to juz nie to samo co dawniej.Kiedys sie liczyli jako jedna z lepszych jednostek specjanych. Teraz zaeszli juz tak na psy, ze zagraniczni nie chca nawet miec z nimi do czynienia.
Rzecz jasna, ze tez musza byc dobze przeszkoleni w walce wrecz, ale na pewno pod tym wzgledem do najlepszyh jednostek nie naleza - inna sprawa, ze czleki z takich jednostek na pewno w walce wrecz nie sa lepiej przeszkoleni niz sredniej klasy przekrojowiec, bo poprostu nie takie ich zadanie. Tak wiec
Pimpek35 napisał/a:
przesada ze strony znajomego.
Ostatnio zmieniony przez shinra 2010-04-17, 19:23, w całości zmieniany 1 raz  

BurninParadise 
BJJ

Wysłany: 2010-04-17, 19:23   

Oj, shinra nie prawdę szerzysz. Ja słyszałem, że są teraz jeszcze lepsi i zajmują drugie miejsce po Izraelskich komandosach.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-04-17, 19:26   

Coz, mozliwe ze wzieli ich za d**e i sie poprawili, a ja zwyczajnie mam nieaktualne info. Wiem, ze jeszcze jakis czas temu bylo sporo 'ujemnych glosow' na ich temat, z reszta chyba nawet temat byl poruszany na FC.

BurninParadise 
BJJ

Wysłany: 2010-04-17, 19:28   

Mogę ja się mylić, ale słyszałem, że GROMiacze w tych tam mokrych lasach działali, które elite Navy Seals pokonały.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-04-17, 19:31   

Trep to trep on nie ma być mistrzem walki wręcz ma wiedzieć jak zabić z bronią czy bez ale tak jak Shinra pisał szczerze wątpię czy w walce wręcz miał by szanse z średniej klasy przekrojowcem a nawet myślę że sam dobry chwytacz by wystarczył. Ale to moje zdanie i raczej nigdy nie będzie możliwe to do sprawdzenia

Thor

Wysłany: 2010-04-17, 19:33   

Dziwne, słyszałem dawno temu, że to jedne z najlepszych jednostek na świecie. Chłopaki wręcz muszą mieć bardzo wysoki poziom sw. Wiadomo , że podstawowym narzędziem ich pracy jest broń palna, ale wiem również, że przykładają wielką uwagę do walki wręcz. Co oni trenują? Elementy Kravki, Combata? Z tego co wiem podstawą żołnierza jest jak najszybsze pokonanie przeciwnika, poziom brutalności bez znaczenia, liczy się cel! Wiadomo, że nie wszystko złoto co się świeci, jednak po takiej jednostce wymagałbym czegoś więcej jak "tylko" umiejętności średniego przekrojowca. Shinra być może się mylę, nie znam się na tyle w tym temacie żeby się wymądrzać ;-) A jakie waszym zdaniem jednostki mają największe pojęcie o walce? Izraelskie, amerykańskie? Kiedyś słyszałem, że izraelskie, może ktoś coś więcej napisać w temacie? ;-)
Ostatnio zmieniony przez Thor 2010-04-17, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

BurninParadise 
BJJ

Wysłany: 2010-04-17, 19:33   

yaol90 napisał/a:
Trep to trep on nie ma być mistrzem walki wręcz ma wiedzieć jak zabić z bronią czy bez ale tak jak Shinra pisał szczerze wątpię czy w walce wręcz miał by szanse z średniej klasy przekrojowcem a nawet myślę że sam dobry chwytacz by wystarczył. Ale to moje zdanie i raczej nigdy nie będzie możliwe to do sprawdzenia
Na zasadach MMA możliwe, że średniej klasy przekrojowiec pokonałby GROMiacza, ale z drugiej strony jak by walczyli na ulicy / wojnie i GROMiacz używałby eliminacyjnych technik Combatu to walka mogłaby się potoczyć zupełnie inaczej. To też pewnie zależy od człowieka.

Thor

Wysłany: 2010-04-17, 19:37   

Pewnie wszyscy widzieliście ten odcinek Fight Quest-krav maga, ale co tam, utrwali wam się ;-)
Akcja oczywiście w Izraelu
http://www.youtube.com/watch?v=zHi1ekrF9Qg

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-04-17, 19:40   

BurninParadise napisał/a:
Na zasadach MMA możliwe, że średniej klasy przekrojowiec pokonałby GROMiacza, ale z drugiej strony jak by walczyli na ulicy / wojnie i GROMiacz używałby eliminacyjnych technik Combatu to walka mogłaby się potoczyć zupełnie inaczej. To też pewnie zależy od człowieka.
co do technik eliminacyjnych i walki na ulicy radzę przeczytać art. Boruty ,,Paradoks Kano" i mam nadal zdanie że nawet na ulicy zawodnik dałby sobie radę ale to wszystko spekulacje i żaden z nas nie może być pewny bo ich umiejętności ciężko porównać do zawodników a sprawdzić tym bardziej trudno.

[ Dodano: 2010-04-17, 20:42 ]
według mnie dla takich jednostek najlepszy jest bjj jeżeli chodzi o walkę wręcz w ten sposób najszybciej mogą unieszkodliwić przeciwnika.

BurninParadise 
BJJ

Wysłany: 2010-04-17, 19:46   

Tak, ale u nich techniki eliminacyjne to nie są te same techniki, których uczą w klubach.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-04-17, 19:48   

Ale dalej pozostaje im problem paradoksu Kano.

Thor

Wysłany: 2010-04-17, 19:54   

Chyba uczą głównie combatu i krav magi? Na pewno biorą elementy z innych styli, lecz chyba główne to combat i kravka. Nie chce zaczynać tematu bjj na ulicy, czy tego, że parter nie sprawdzi się na niej, ale z tego co się orientuje komandosi raczej unikają zejść na ziemię, dążą do szybkiego powrotu do stójki. W odcinku fight quest- krav maga w którejś części ta babka (lub gościu, nie pamiętam) tłumaczy coś w stylu, że znalezienie się na ziemi oznacza pewną śmierć, przegraną...Coś tego typu.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-04-17, 19:54   

tak ale nie mają możliwości ich ćwiczenia nadal bo za każdym razem musieli by tą techniką kogoś zabić. To jest tak jak z Krav maga na treningach ćwiczysz ale zatrzymujesz ciosy np. kop w krocze itd. i ten odruch wchodzi Ci w krew i przy prawdziwej walce w stresie też nogę zatrzymasz bo prawidłowy ruch nie jest wyćwiczony i nie będzie możliwości go wyćwiczyć bo to jest zbyt groźne dla innych. Tak więc te techniki ,,kończące" trepów też są teorią i nie ma możliwości ich wyćwiczenia w prawdziwej walce. Ale nie znaczy to że nie potrafią zabić. I czego oni się uczą tego my nie wiemy a na pewno nie dokładnie bo żaden z nas w Grom nie jest czy może się mylę? :P Tak więc dalsze spekulowanie nie ma sensu bo to jest tylko teoria i przypuszczenia które mogą być dalekie od prawdy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi