Po pierwsze, krav maga wymaga instruktora, po drugie, praktycznie wszystko ćwiczy się w parach, po trzecie, nie nauczysz się tego w domu, a jak będziesz próbował np. z kolegą to możesz mu zrobić krzywdę.
A czego mógłbym się nauczyć. w domu? A czemu nie z książek, zacząłem je kupować i już trochę zaczynam łapać kopnięcie boczne, kopnięcie kolanem w udo, kopnięcie zwykłe do przodu, cios hakiem i wiem, jak należy zachować się w obliczu ataku, nauczyłem się też pozycji gardy. Ale co mam robić, żeby opanować ciosy proste, a z ciosami sierpowymi lepiej mi wychodzi.
Dostawałem już po ryju w szkole, mam 14 lat. Będę potrafił je zastosować, bo codziennie dużo ćwiczę. Przez wakacje chcę się wzmocnić, oprócz technik ćwiczę też pompki, brzuszki, przysiady, hantle, biegi.
[ Dodano: 2011-07-16, 18:16 ]
ellesar - w powietrzu, ale przecież na treningach też tak ćwiczą.
[ Dodano: 2011-07-16, 19:29 ]
Zacząłem trenować teraz, a;e nazwał bym się ciotą, gdyż jak kiedyś atakowali mnie cwaniaczki, to zamiast walczyć bałem się i zasłaniałem się byle jak rękami. Myślę, że wkrótce nabiorę pewności siebie, ale czy znacie coś co mi mogłoby pomóc.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-07-16, 22:19
331 napisał/a:
ale czy znacie coś co mi mogłoby pomóc.
Zapisać się do sekcji i sparingi, dużo sparingów. Tylko tak nauczysz się bronić. Kopać w powietrze bez sprawdzenia tego w sparingu? Uwierz mi, że to nie przejdzie.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
siedem Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 426
Wysłany: 2011-07-17, 00:09
ja bym mu doradził w obecnej chwili biegi. nie dość że kondyche poprawi to łatwiej mu będzie spier***ić przed przeważającymi siłami przeciwników
[ Dodano: 2011-07-17, 09:13 ]
Ale wiem,, ze w mojej miejscowości jest Kickboxing, Boks, Karate Kyokushin i Taekwondo. Te dwa ostatnie nie trenują teraz, a boks czy kickboxing to chyba jestem za młody. Co jeszcze mogłoby mi pomóc. A czy mogę się sparingować z drugą osobą. Rozumiem, że muszę robić sparingi przed prawdziwą walką.
ellesar - w powietrzu, ale przecież na treningach też tak ćwiczą.
Ta...ale nie tylko. Na powietrzu wyrobisz odpowiedni skret ciała itd...Ale nie siłę. To jest zupełnie co innego. Inaczej kopie sie w powietrze,a inaczej w przeciwnika. I uwierz mi,że nie bedziesz potrafił tego zastosować.