Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ACL+łękotka
Autor Wiadomość
wojna191 

Wysłany: 2011-05-10, 12:03   ACL+łękotka

Witam Wszystkich bardzo serdecznie :D
No więc chciałbym się Was poradzić o wybór SW dla mojego przypadku :D
No więc zacznijmy od tego ze przez 6lat grałem w Handball ale niestety kilka lat temu uległem wypadkowi dzięki któremu dostałem urazu więzadła krzyzowego przedniego który oczywiście z operowałem i powróciłem z powrotem do sportu ale po jakiś 3-4 miechach miałem wypadek na motorze dzięki któremu uszkodziłem ponownie ACL i jednocześnie powaznemu uszkodzeniu doznała moja łękotka. Operacji juz po raz 2 nie miałem zamiaru kontynuować poniewaz w codziennym zyciu kolano mi nie dokucza. Od jakiegoś roku trenuje na siłowni, i interesuje się sztukami walki. Planowałem pójść na KB ale kolega który to trenuje odradził mi to z powodu mojego kolana i tego ze przy chodziby treningach któryś z osób trenujących ze mną niechcączy moze mi zrobić przywde. Osobiście zastanawiam się jeszcze nad kursem samoobrony ShituRyu.
Uczęszcza na niego moja dziewczyna a trener powiedział ze to moze nawet wzmocnic moje kolano :D Co wy na to? moze jeszcze jakies inne propozycje?

Kary 

Wysłany: 2011-05-10, 16:42   

Może boks ? Myślę ,że raczej jeśli sporty walki to tylko to będzie pasowało a do tego musisz po prostu skupić się na diecie (kurkuma pomaga na stawy) i oprócz tego proponuję Ci o stałą suplementację glukozaminą (nawet mogę dobrą polecić ,ale to musisz na priv do mnie) - są jeszcze inne kompleksy na stawy typu Animal Flex z Universala

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-05-10, 17:58   

Kary napisał/a:
suplementację glukozaminą

Ja biorę "Arthroblock Olimp" z mojej strony polecam Ci to.

Jeśli chodzi o SW to moim zdaniem odpadają te kopane. MT, KB ktoś może Cię w to kolano kopnąć i rzeczywiście może się coś stać. Najlepszy byłby boks, może jakieś chwytane SW? Tylko w każdej sztuce walki używasz nóg jeśli nie do np. kopania to do wykonywania doskoków, różne zejścia. Tak czy siak przeciążasz nogę. Jeśli takie coś jednak nie sprawia Ci problemów to chyba boks będzie najodpowiedniejszy. Nie wiem jak by to wyszło z chwytanymi, ale nie powinno też być problemów.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

wojna191 

Wysłany: 2011-05-10, 19:19   

takie lekkie skoki itd jakos mi nie dokucza... caly dzas nadal zastanawiam sie nad ShituRyu (karate). Nie mam zamiaru startowac w jakis tam zawodach trenowac zawodowo itd poprostu tak dla mnie i abym w przypadku gdy bede musial mogl skopac komus dupe :D
A te suplementy to po co? Nic mi o nich lekaz nie mowil :?:

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-05-11, 20:25   

Jeśli lekarz nic nie mówiło to może nie potrzebne? Ale warto spytać. To ja biorę regeneruje i odbudowuje stawy (lekarz mi zalecił bo już kolana mi trochę siadać zaczęły).
O tym karate co piszesz to ja osobiście nie słyszałem. Boks chyba najodpowiedniejszy. Zresztą idź na trening, zobacz jak będzie się tobie trenowało. I będziesz miał już jakieś rozeznanie.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Kary 

Wysłany: 2011-05-11, 22:10   

Jeśli chodzi o glukozaminę i kompleksy na stawy to po prostu Ci to zaproponowałem dlatego iż miałeś ciężkie kontuzję i raczej nadal te miejsca są narażone na urazy i moim zdaniem do stałej suplementacji jakiś kompleks na stawy/glukozaminę powinieneś dorzucić w ramach ochrony a na pewno nie zaszkodzi jedynie pomóc może

Odpowiedz do tematu